Támogatási lehetőség terménytárolók, -szárítók és -tisztítók fejlesztésére a Vidékfejlesztési Program keretéből

Agro Napló
A megújuló vidék, megújuló agrárium program megvalósításának érdekében Magyarország Kormánya 80% hazai társfinanszírozást biztosít a Vidékfejlesztési Program forrásaihoz. A kormány döntése mintegy 600 milliárd forint értékben tette lehetővé új beruházási pályázati felhívások kiírását 2021 első felében.

A program részeként május 14-én jelent meg az 50 milliárd forint keretösszegű, „Terménytárolók, -szárítók és -tisztítók fejlesztésének támogatása” elnevezésű felhívás, amely a megtermelt szántóföldi és egyéb termények tárolási, szárítási és tisztítási kapacitásainak fejlesztéséhez, új üzemek létesítéséhez, a meglévő üzemek korszerűsítéséhez nyújt támogatást.

A felhívás szerint két célterületre bontva nyújtható be támogatási kérelem. Az A) jelű célterület esetében a terménytisztítók, terményszárítók létesítésére, terményszárítók, terménytisztítók és terménytárolók technológiai korszerűsítésére, továbbá a kapcsolódó eszközök, technológiák létesítésére, beszerzésére és technológiai felújítására igényelhető támogatás. Többek között mobil és folyamatos üzemű szárítóberendezések, vízszintes szalagos szárítók kivitelezésére, univerzális magtisztítók, elő- és utótisztítók létesítésére, valamint terményszárítók, terménytisztítók és terménytárolók technológiai felújítására nyílik lehetőség. A B) jelű célterület esetében a terménytárolók, terménytisztítók és terményszárítók energiahatékonyságának javítására, megújuló energia felhasználására irányuló technológiák alkalmazására nyílik lehetőség. Ez magában foglalja a meglévő terménytisztítók, terményszárítók, terménytárolók, továbbá az azokhoz kapcsolódó egyéb meglévő épületek (például: kezelőhelyiségek, szociális épületek) energetikai hatékonyságnövelés céljából történő felújítását, valamint a terményszárítók, terménytisztítók, terménytárolók, továbbá az azokhoz kapcsolódó egyéb épületek energiaigényének fedezését megújuló energia előállításával, például napelemes rendszerek kivitelezésével.

A felhívás kapcsán támogatási kérelmet azok a mezőgazdasági termelők nyújthatnak be, akik legalább 6000 euró STÉ üzemmérettel rendelkeznek és igazolják, hogy árbevételüknek legalább 50%-a mezőgazdasági tevékenységből származik. Kérelembenyújtásra kollektív beruházás (termelői csoport, termelői szervezet, mezőgazdasági termelők tagságával működő szövetkezet, valamint a szociális szövetkezet) keretében is lehetőség van.

Az új felhívás több elemében különbözik a 2016. évben hasonló céllal meghirdetett kiírástól: a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszegnek köszönhetően emelkedett az egy támogatást igénylőre vonatkozó igényelhető vissza nem térítendő támogatási összeg, amely 1 Mrd Ft. A korábbi kiírástól eltérően maximális üzemméretkorlát nélkül jogosultak a termelők pályázásra, továbbá a szárítók, tisztítók és tárolók tekintetében nem kerültek meghatározásra kapacitáskorlátok. A kiírás lehetőséget ad az üzemen belüli anyagmozgatás gépeinek, vagyis rakodógépek, targoncák beszerzésére maximum 50 millió Ft támogatási összeghatárig.

A támogatási kérelmek benyújtására tervezetten 2021. augusztus 2. napjától kezdődően 2021. szeptember 27. napjáig lesz lehetőség, négy benyújtási szakasz keretében. Főszabályként az összes költség 50%-át lehet támogatásként megkapni (közép-magyarországi régióban 40%-át), de a fiatal mezőgazdasági termelők által és a kollektív módon végrehajtott projektek 10 százalékponttal megemelt támogatási intenzitásra jogosultak.

A Vidékfejlesztési Program alapján a közeljövőben – várhatóan már júniusban – további öt új pályázati kiírás megjelenése is várható:

A gombaelőállító üzemek fejlesztését egy 20 Mrd Ft keret­összegű felhívás szolgálja majd. Ennek keretében egyaránt támogatott lesz a zárt rendszerű komposztelőállító kapacitás növelése, az intenzív termesztéstechnológiát alkalmazó gombatermesztő házak létesítése, a gombatermesztéshez kapcsolódó létesítmények energiafelhasználás hatékonyságának javítása és egyes, a betakarítást segítő, áruvá készítést szolgáló gépek, eszközök beszerzése is. A kertészeti üzemek megújításának támogatására 50 Mrd Ft áll rendelkezésre. Az egyszerű módon, kevés adminisztrációs teherrel alapvetően gépek, eszközök beszerzésére igényelhető támogatás maximális mértéke 25 millió Ft lesz. A mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása a magyar agráriumban új támogatási célként jelenik meg, amely hosszú távon alapjaiban változtatja meg az eddig megszokott termelési rendszereket. A 100 Mrd Ft keretösszegű felhívás alapján – többek között – támogatott lesz a precíziós technológiák széles körű alkalmazásához szükséges új munkagépek, speciális betakarítógépek, korszerű munkagépek, eszközök és berendezések beszerzése, illetve a meglévő gépek helyspecifikus művelésre való alkalmassá tétele, műholdas és földközeli távérzékelési adatok vásárlása és elemzése, szolgáltatások, képzések igénybevétele.

A járványhelyzet megmutatta, hogy mennyire fontos a megfelelő minőségű élelmiszerek fennakadásmentes biztosítása, ezért még inkább felértékelődött a hazai élelmiszeripar szerepe. A Vidékfejlesztési Program célzott és hatékony segítséget kíván nyújtani az élelmiszert előállító vállalkozások számára is. A tervek szerint az élelmiszer-feldolgozók két kiírás keretében tudnak majd támogatást igényelni. Első ütemben egy 50 milliárd forint keretösszegű felhívás kerül meghirdetésre „Élelmiszeripari üzemek fejlesztése” címmel. E felhívás maximum 100 millió Ft vissza nem térítendő támogatást fog biztosítani a pályázóknak. A második ütemben egy 200 Mrd forint keretösszegű „Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése” című felhívás kerül megjelentetésre, melyben lehetőség lesz az élelmiszer-ipari üzemek komplex fejlesztésére.

Az új felhívások segítségével a magyar agráriumban és élelmiszeriparban tevékenykedő gazdák, illetve vállalkozások jelentős fejlesztéseket hajthatnak végre, hozzájárulva a teljes magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlődéséhez.

Tószegi Orsolya, Polai László

Kapcsolódó ajánlatok:

Szárítópályázathoz pluszpontok, vagy taokedvezmény >> KATTINTSON

A kiírás szerint, a szemestermény-szárító és -tároló pályázat tartalmi értékelése során többletpontnak számít az energiahatékonyság növelésére irányuló fejlesztés. Ebbe a Videokontroll szemestermény-szárító felügyeleti rendszer és a precíziós szárítás megvalósításához szükséges műszaki változtatások is beletartoznak az épülő és a már működő szárítóüzemekben egyaránt. Mint ismeretes a támogatási kérelmek benyújtására 2021. augusztus 2-től lesz lehetőség, tehát még van idő felkészülni.

A cikk szerzője: Polai László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
InV1266 CL – Flexibilitás a köbön

InV1266 CL – Flexibilitás a köbön

Rugalmas gyomirtási lehetőség, kiváló termőképesség, bizonyított termésstabilitás, kimagasló beltartalmi minőség. Mindezt a BASF első Clearfield® hibr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?