2024. április 28. vasárnap Valéria

Megjelent a tavaszi fagykárok megelőzését célzó beruházásokat támogató pályázati felhívás

Agro Napló
A hosszú évek óta zajló globális klímaváltozással, az időjárás egyre szélsőségesebbé válásával a tavaszi fagykár immár évről évre komoly károkat okoz a növény-, illetve kiemelten a gyümölcster­mesztési ágazat számára.

Ma már a tavaszi fagykárok jelentik az egyik legnagyobb termesztési kockázatot, az elmúlt években a gyümölcstermesztők jelentős része szenvedett el fagykárokat. A virágzásban érkező fagy a teljes termést megsemmisítheti, és a következő évi termés mennyiségét is erősen befolyásolja. A hosszú távú meteorológiai előrejelzések szerint a szélsőséges időjárási események tovább fokozódhatnak, így a fagyok elleni védekezés kérdése felértékelődik.

A károk elkerülése érdekében a gazdák sokat tehetnek a megfelelő termőhely, fajta és művelési rendszer megválasztásával, de a fagyveszély kockázatát teljesen nem lehet elkerülni, szükség van olyan beruházásokra, amelyek akkor tudnak segíteni, amikor a baj – vagyis a tavaszi fagy – bekövetkezik.

A Kormány az elkövetkező években kiemelkedő mértékű forrást biztosít az agrárium fejlesztéséhez, a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” program keretében megerősíti a vidéki térségek gazdaságát.

E program legújabb állomásaként jelent meg október 19-én a Tavaszi fagykár megelőzésére szolgáló beruházások támogatása elnevezésű pályázati kiírás.

A felhívás célja a tavaszi fagykár elleni védekezés támogatása, a tavaszi fagykárból adódó termelési kockázatok csökkentése, illetve kiküszöbölése. A felhívás a magas költséget kitevő kármegelőző beruházások megvalósításához nyújt támogatást a termésbiztonság növelése érdekében. A felhívás a tavaszi fagykár megelőzését szolgáló eszközök, berendezések, technológiák beszerzését támogatja, például rögzített vagy mobil légkeverő berendezések, vontatott hőtermelő gépek megvásárlását. Önállóan nem támogatható tevékenységként a legalább levegő hőmérséklet és páratartalom mérésére alkalmas meteorológiai adatgyűjtő állomás kialakítására, illetve a fagykár megelőzését szolgáló berendezéshez kapcsolódó vagyonvédelmi eszközök – kamerarendszer, tároló konténer – beszerzésére is van lehetőség.

A beadott kérelmek értékelése során előnyt élveznek, illetve többletpontban részesülhetnek azok a pályázók, akik:

  • a tervezett projektet kollektív formában valósítják meg,
  • projektje kertészeti kultúrák károsodásának megelőzésére vonatkozik,
  • rendelkeznek meteorológiai adatgyűjtő állomással vagy vállalják annak kialakítását,
  • rendelkeznek a támogatási kérelem benyújtásakor érvényben lévő hosszú távú beszállítói vagy értékesítési szerződéssel,
  • családi gazdaságként pályáznak,
  • tagjai elismert termelői csoportnak vagy elismert termelői szervezetnek vagy szakmaközi szervezetnek,
  • rendelkeznek piaci biztosítási jogviszonnyal,
  • ökológiai gazdálkodást folytatnak.

Fontos kiemelni, hogy a projekt elszámolható költségei között csak azok a költségek tervezhetők és számolhatóak el, amelyek a projekt támogatható tevékenységeihez kapcsolódnak és szerepelnek a felhívásban rögzített elszámolható költségek között. A piaci ár realitásának igazolására három árajánlat benyújtása minden esetben kötelező.

Támogatást azok a mezőgazdasági termelők igényelhetnek, akik legalább 6000 euró STÉ üzemmérettel rendelkeznek és árbevételüknek legalább 50%-a mezőgazdasági tevékenységből származik.

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 5 milliárd Ft, az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege projektenként maximum 100 millió forint, a támogatás maximális mértéke – rendkívül magas – az összes elszámolható költség 80%-a lehet.

A támogatási kérelmek benyújtására 2021. november 17-től lesz lehetőség. A felhívás részletei megismerhetők a www.palyazat.gov.hu oldalon.

A vidékfejlesztési intézkedések jelentős mértékben hozzájárulnak a szélsőséges éghajlati események megelőzéséhez, a kockázatok, illetve károk mérséklésére irányuló beruházások megvalósításához. A tavaszi fagykár megelőzésére szolgáló és 80%-os támogatási intenzitás mellett igényelhető támogatás az Agrárminisztérium reménye szerint nagy segítséget jelenthet a gazdák számára a terméskiesés és a bevételcsökkenés elkerülése érdekében.

Jakab Adrienn

A cikk szerzője: Jakab Adrienn

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az agrárgarancia segíti a pályázókat

Az agrárgarancia segíti a pályázókat

Az agrárium beruházásainak ösztönzésére jelentős források állnak rendelkezésre, de a támogatásokat kiegészítő finanszírozás is kulcsszerepet játszik a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!