2024. április 29. hétfő Péter

Megjelent az új védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése pályázati felhívás

Agro Napló
A Vidékfejlesztési Program immár 6 éve tartó támogatásának folytatásaként, 2021. november 16-án megjelent az új in situ felhívás, melynek köszönhetően az alacsony létszámmal rendelkező, védett őshonos, veszélyeztetett mezőgazdasági és fajtarekonstrukció alatt álló mezőgazdasági állatfajták nőivarú – baromfifélék esetén vegyes ivarú – állományának a fajták hagyományos tartási-, takarmányozási körülmények, in situ-feltételek közötti használata, tenyésztésben történő életképes populációjának fenntartása hosszú távon biztosított lesz.

A korábbi, 2015-ben meghirdetett VP4-10.2.1.1-15 A védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése pályázati felhívás öt éves kötelezettségvállalási időszaka – az átmeneti időszakra tekintettel – a tavalyi évben egy évvel meghosszabbításra került azon kedvezményezettek számára, akik az első körben, azaz 2016-ban adtak be támogatási kérelmet. Ennek eredményeként a 2016-ban és a második körben, tehát 2017-ben pályázók számára a támogatási időszak együttesen 2021. december 31-ével zárul.

A Stratégiai Terv szerinti intézkedések – az átmeneti időszakra tekintettel – leghamarabb 2023-tól lesznek elérhetőek, így az Agrárminisztérium a támogatások folyamatosságát és a támogatásokban elért eredmények fennmaradását új felhívások meghirdetésével kívánta biztosítani.

Magyarország Kormánya a 2021–2027-es időszakban 80%-os mértékű nemzetiforrás-kiegészítést biztosít a Közös Agrárpolitika vidékfejlesztési támogatásaihoz, amelynek köszönhetően már az átmeneti időszak alatt lehetőség nyílt arra, hogy új felhívások kerüljenek meghirdetésre.

A fenti lehetőségekkel élve került kiírásra az új in situ felhívás is, melynek kötelezettségvállalási időszaka 2022. január 1-től indul, a támogatási kérelmek benyújtására pedig két alkalommal, 2022. január 3. és január 31. között, illetve 2023. január 2. és január 31. között lesz lehetőség.

A felhívás kötelezettségvállalási időszaka minden kedvezményezett számára 2024. december 31-ig tart, így ez a 2022. januárban pályázók számára 3 éves, a 2023-ban pályázók számára 2 éves támogatási időszakot jelent.

Az új in situ felhívás 17 Mrd Ft keretösszeggel került meghirdetésre, amely – a 2 illetve 3 éves kötelezettségvállalási időszakot figyelembe véve – jelentősen meghaladja a korábbi felhívás keretösszegét. A keretösszeg ilyen mértékű megemelése több célt is szolgál, így különösen:

  • állattartói részvétel, őshonos állatok tartásának további ösztönzése,
  • a programokban eddig részt nem vett állattartók számára belépési lehetőség biztosítása és
  • a korábbi támogatási összegek aktualizálása, megemelése.

Az elérhető támogatás mértéke támogatott fajtánként – a korábbi in situ támogatáshoz képest – átlagosan 50%-kal megnőtt, a támogatható fajták köre pedig bővült a fekete mangalica sertés, az akhal-teke és a muraközi ló, valamint a kárpáti borzderes szarvasmarha fajtákkal.

Az új felhívásban az előírások korábbi rendszere és alapvető struktúrája megmaradt, de az elmúlt évek tapasztalatai miatt bizonyos előírások pontosításra, módosításra kerültek.

A pályázati felhívás a www.palyazat.gov.hu oldalon érhető el.

Janikné Rankó Andrea

A cikk szerzője: Janikné Rankó Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!