2024. április 26. péntek Ervin

Végre megoldódhat a mezőgazdasági fóliahulladék kérdése

Agro Napló
A mezőgazdasági fóliahulladék begyűjtésével és hasznosításával jelentősen csökkenthetjük a környezeti terhelést, és hozzájárulhatunk világunk megóvásához is – jelentett ki Nagy István agrárminiszter.
Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely 

A miniszter arra emlékeztetett, hogy a növénytermesztés és az állattartás során hazánkban is jelentős mértékben használnak a gazdák különböző mezőgazdasági műanyagfóliákat. Évente ezekből pedig csaknem 10 ezer tonna mennyiségben képződik hulladék, amelynek  begyűjtésére és gazdaságos újrahasznosítására eddig nem volt lehetőség.  Az agrártárca ezért az elmúlt években arra törekedett, hogy csökkentse az illegális lerakások és égetések számát, így mérsékelve a fóliahulladék környezetre és a levegő tisztaságára gyakorolt káros hatásait. Nagy István kiemelte, a kormány 2020-ban 280 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a fóliahulladék szakszerű gyűjtéséhez. A forrásoknak köszönhetően pedig 100 darab speciális gyűjtőkonténert helyeznek ki a hulladék képződéséhez közeli területeken, így egy átfogó gyűjtési rendszer valósul meg.

A tárcavezető egy ilyen gyűjtőpontot adott át Kunszigeten. Emellett pedig szintén megkezdhetik működésüket a hédervári, valamint a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó helyszíneken kialakított gyűjtőpontok is – értesítette az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

Fotó: Fekete István

A miniszter elmondta, a gyűjtési rendszer olyan innovációra épül, melynek révén, úgynevezett száraz agglomerálásos eljárással a fóliahulladékból olyan alapanyagot gyártanak, amelyből a mindennapokban, így a mezőgazdaságban is rendszeresen használt eszközök készülnek – hangsúlyozta a tárcavezető. Kifejtette, az elkövetkezendő időszakban az ország több pontján is létesülnek az egyedülálló szabadalmi technológiát használó üzemek, amelyek fogadni tudják a fóliahulladékot. A rendszer egyaránt szolgálja a lakosság, az agrárágazat, a vállalkozói szektor, valamint a hulladékgazdálkodási szakpolitika céljait, és egyben a körforgásos gazdasági modell egyik mezőgazdasági mintapéldája – tette hozzá Nagy István.

(Forrás: Agrárminisztérium)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!