2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Keményen lecsapott a fagy erre a térségre: egy hetes hidegbetörés jött

Keményen lecsapott a fagy erre a térségre: egy hetes hidegbetörés jött

agrarszektor.hu
Lengyelországban kedd hajnalban csapott le legkeményebben a fagy. A csaknem egy hetes hidegbetörés aznap okozta a legnagyobb károkat a lengyel gyümölcsösökben, és ezúttal jelentős almatermesztő körzetek sem úszták meg a fagyokat. A szerda és csütörtök már nem hozott jelentős fagyokat a fontosabb gyümölcstermesztő körzetekben, és bár péntek hajnalban még csipkedhet a fagy, kijelenthető, hogy a hidegbetörésnek nagyjából vége. A mérleg: a legfontosabb vajdaságnak számító Mazóvia minimális termésveszteséggel úszta meg ezt az időszakot, de az összes többi jelentős vajdaságban lesznek károk, valószínűleg Lublin és Sandomierz, valamint Kis-Lengyelország (Kielce környéke) körzetében a legsúlyosabbak, és az is bizton kijelenthető, hogy Lódz környékén sem lesz rekordtermés.

A Lengyel Meteorológiai Szolgálat április 15. körül kezdte el kongatni a vészharangokat egy igen jelentős, bőven fagypont alatti éjszakai minimumhőmérsékleteket hozó hidegbetörésre figyelmeztetve. Mindezt úgy, hogy a lengyel gyümölcsültetvények a szokott fenológiai fázisuknál körülbelül három héttel jártak előrébb - április közepén bőven virágzott már a cseresznye, ami általában május elején kezdődik csak meg - írja a FruitVeB.

A szakemberek nem tévedtek: április 18-án, csütörtök hajnalban egész Lengyelország területén intenzív lehűlést mértek, helyenként mínusz 2 fok körüli értékekkel. Az almából évente 140 ezer tonna körül termelő Kis-Lengyelország (Małopolska) és az 500 ezer tonnás Lódz vajdaság szenvedte meg legjobban ezt a hajnalt, de a többi jelentős almatermesztő régió (Mazóvia, Lublin és Szentkereszt) ekkor még megúszta a súlyosabb károkat. A következő napokban enyhébbek voltak a hajnalok, egészen a hétfőről-keddre virradó éjszakáig. Április 23-án hajnalban Kis-Lengyelországban mínusz 5,3 fokot, Lublinban mínusz 2,7 fokot mértek az állomások 2 méteres magasságban, talajszinten pedig a mínusz 7-8 fok sem volt ritka.

A legalacsonyabb hőmérsékleti értékeket Szilézia, Szentkereszt, Kis-Lengyelország és Lublin térségében mérték a szinoptikus állomások (pirossal jeleztük a fenti ábrán). Az óránként egyszerre rögzített adatok szerint ijesztő gyorsasággal süllyedt a hőmérséklet, mivel a gyakorlatilag teljesen felhőmentes égbolt semmilyen hőt nem vert vissza. Ebben a régióban koncentrált, jelentős volumenű almatermesztés folyik, és a gazdák igyekeztek is védekezni. Szemtanúk szerint a hatékony védekezést csaknem lehetetlenné tette a gyenge vagy teljesen hiányzó inverziós réteg: a fagyvédelmi gyertyák füstje nem oszlott szét a fák között vagy felett, hanem egyenesen az égbe szállt, nem végezte el feladatát. Sandomierz és Lublin környékén a pont ebben az időszakban virágzó gyümölcsösök valószínűleg súlyos károkat szenvedtek, és mivel a fagyos időszak a régió nagy részén több órán keresztül kitartott, a zöldségekben is lesznek károk, még a takarótextil alatti állományokban is. Ez már csak azért is igen valószínű, mert nem ez volt az első fagyos este ebben a délkelet-lengyelországi régióban, bár a többi éjszakán azért nem volt ennyire hideg.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?