2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Hatalmas csavar jön az időjárásban: itt a friss előrejelzés, ez vár ránk

Hatalmas csavar jön az időjárásban: itt a friss előrejelzés, ez vár ránk

agrarszektor.hu
Az elmúlt tíz nap csapadéka igen jót tett a csírázó vagy éppen kisorolt napraforgónak és kukoricának, de az őszi vetéseknek is nagy szüksége volt az esőre még úgy is, hogy a gyakran nedves állományokban a gombás megbetegedések is kedvező körülményeket találtak. Most hétvégén ismét változik időjárásunk jellege, az előttünk álló egy hétben visszatér a száraz, az ilyenkor szokásosnál több fokkal melegebb idő, előtte azonban péntek hajnalban - reméljük az idén utoljára - még előfordulhatnak gyenge fagyok.

Hűvös, gyakran csapadékos időben volt részünk múlt kedd óta, minden nap esett valahol az országban - derül ki a HungaroMet legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből. Gyakran voltak kisebb-nagyobb záporok, akár jégdara záporok, egy-egy zivatar is előfordult, a múlt kedden és e hét keddről szerdára virradó éjszaka pedig országos, áztató eső öntözte a földeket. Így az elmúlt tíz napban országszerte több esett az ilyenkor szokásosnál, az északi országrészben és a Tiszántúlon nagy területen 30-50 mm közötti mennyiség hullott, de az ország többi részén is 10-25 mm-t mérhettünk. Csökkent a csapadékhiány, az elmúlt 30 nap csapadékösszege főként a Dunántúl délkeleti és az Alföld déli részén mutat negatív eltérést.

10 napos csapadékösszeg 2024. április 24-ig (mm)10 napos csapadékösszeg 2024. április 24-ig (mm)
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. április 24-ig (mm)A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. április 24-ig (mm)

Jelentősen javult a talajok nedvességellátottsága a tíz nappal ezelőtti állapothoz képest. A felszín közeli talajréteg az északi, a nyugati és a keleti országrészekben helyenként telítődött, a déli országrész középső tájain tartalmaz csak kevés nedvességet. A középső talajrétegbe is jutott a nedvességből, a 20-50 cm-es réteg vízellátottsága országszerte megfelelő, 50-100 cm-en pedig továbbra is telítettek a talajok.

Talajnedvesség a talaj felső 20 centiméteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. április 24-én (%)Talajnedvesség a talaj felső 20 centiméteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. április 24-én (%)
Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. április 24-én (%)Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. április 24-én (%)

A hőmérséklet 3-6 fokkal alakult alacsonyabban az ilyenkor szokásosnál. A napi középhőmérséklet jellemzően 6 és 10 fok közöttinek adódott. Éjszakánként a borult, csapadékos időszakok kivételével jellemzően 5 fok alá hűlt a levegő, talajmenti fagyok többször, többfelé előfordultak, de néhol két méteres magasságban is fagypont alá esett a hőmérséklet. Napközben csak ritkán és kevés helyen melegedett 15 fok fölé a levegő, de főként a Dunántúlon többször a 10 fokot sem érte el a maximumhőmérséklet. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet jelenleg 10-13 fok között alakul.

5 napos átlaghőmérséklet 2024. április 24-ig (Celsius fok)5 napos átlaghőmérséklet 2024. április 24-ig (Celsius fok)

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Az Alföld északi részén a téli belvízfoltokban az őszi vetések kipusztultak. A kalászosok intenzíven növekednek, egyre többfelé a kalászhányás fázisában járnak, az őszi káposztarepce pedig virágzik, de már a virágzás végén jár, többfelé meglehetősen ritkásak az állományok. A hűvösebbre fordult időjárás jól jött, mert nem rövidültek tovább a tavaszi fenológiai fázisok a szokatlan meleg miatt. A lehűléssel érkezett csapadékra főként a csírázó, éppen kisoroló napraforgónak és kukoricának volt égető szüksége, a magágy készítése és a vetés sokfelé igen száraz talajba történt. A gyümölcsfák már elvirágzottak, a terméskezdeményeket és a növekvő termést a nagyszámú kártevő mellett gyenge éjszakai fagyok veszélyeztették. A már virágzó akác számára nem jött jól a hűvös, gyakran csapadékos idő, ami a beporzást hátráltatta.

Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. április 25. 8 órát megelőző 48 órában lágyszárú növényekre (óra)Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. április 25. 8 órát megelőző 48 órában lágyszárú növényekre (óra)

Ismét visszatér a meleg, száraz idő a következő napokban Magyarországra. Még pénteken ugyan előfordulhatnak majd gyenge záporok, jövő keddig országszerte száraz időre van kilátás, és csak a jövő hét közepétől várható ismét szórványos esők, záporok megjelenése. A talajok száradását a sok napsütés mellett napközben gyakran feltámadó élénk szél is elősegíti majd. Pénteken még hideg lesz a hajnal, a fagyzugos helyeken gyenge fagyokra is számítani kell, szombattól viszont jelentősen melegszik az idő, megszűnik a fagyveszély, napközben pedig nagy területen melegszik 20, a jövő hét első felében 25 fok fölé a levegő.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?