Tizenhét hónapja nem látott mélységben az élelmiszerárak

Agro Napló
Tizenhét hónapja nem látott mélységbe zuhantak az élelmiszerárak köszönhetően a koronavírus-járvány okozta világméretű gazdasági összeroppanásnak – tartalmazza az az elemzés, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tett közzé június elején.

Az összegzés szerint a globális alapanyagárak májusban egymást követő negyedik hónapban estek, mivel a kínálat továbbra is nagyon erős, de nem társul hozzá megfelelő vásárló erő, A leggyakrabban forgalmazott élelmiszer-alapanyagok nemzetközi árait nyomon követő, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) élelmiszer-árindexe májusban átlagosan 162,5 pont volt, amely 1,9 százalékkal volt alacsonyabb az előző havihoz képest és 2018. december óta a legalacsonyabb mért értéken állt.

A FAO tejtermék indexe 7,3 százalékkal esett április óta, amelyet a vaj és a sajt árának hirtelen csökkenése okozott, köszönhetően a szezonális tényezőknek, és az alacsonyodó import igényeknek. A tejtermék-árindexe az előző év májusához képest 19,6 százalékkal volt alacsonyabb. A tejpor ára csak kismértékben csökkent, mivel a fokozatosan újrainduló kínai gazdaságban nagy a kereslet erre a termékre.

A cukorárindex nem csökkent tovább, hanem 7,4 százalékk emelkedett az előző hónaphoz képest, ezzel az áprilisi nagy zuhanásának a felét kompenzálta. Ennek legfőbb oka a nemzetközi kőolajárak fellendülése, illetve a vártnál alacsonyabb hozamok a világ nagy cukortermelő országaiban.

A gabonaárindex 1 százalékponttal esett májusban áprilishoz viszonyítva. A nemzetközi rizsárak enyhén emelkedtek, miközben a búza exportárai jelentősen estek a bőséges hozamoknak köszönhetően. Az amerikai kukorica árai már csaknem 16 százalékkal voltak kisebbek a tavaly májusi szinthez képest.

A növényi olaj árindexe 2,8 százalékkal esett, és elérte a 10 hónapos mélypontját. Miközben a repcemag és a napraforgóolaj ára emelkedett, a pálmaolaj ára negyedik egymást követő hónapban zuhant, tükrözve a visszafogott globális importkeresletet és a vártnál magasabb termelési és készletszintet a főbb exportáló országokban.

A FAO húsár-indexe májusban 0,8 százalékkal mérséklődött, így átlagosan 3,6 százalékkal volt alacsonyabb a tavaly májusi értékeknél. A szarvasmarha-húsárak emelkedtek, miközben a baromfi- és sertéshúsárak továbbra is csökkentek, tükrözve a főbb termelő országok magas export-elérhetőségét – tartalmazza az ismertetés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!