2024. április 27. szombat Zita
FAO: Csökkentek a globális élelmiszerárak decemberben

FAO: Csökkentek a globális élelmiszerárak decemberben

MTI
Csökkentek a globális élelmiszerárak tavaly decemberben havi összevetésben és az egész évben az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint.

Decemberben a nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe 118,5 pont lett, 1,5 százalékkal alacsonyabb a novemberinél és 10,1 százalékkal alacsonyabb a 2022 decemberinél. Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 13,7 százalékkal csökkent a 2022. évi 14,3 százalékos emelkedés után – értesült a közleményből az Agro Napló.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Decemberben a FAO gabonaárindexe 1,5 százalékkal nőtt novemberhez képest, mivel a búza, a kukorica, a rizs és az árpa ára is emelkedett, részben a logisztikai zavarok miatt, amelyek hátráltatták a fő exportáló országokból érkező szállításokat.

A növényiolaj-árindex 1,4 százalékkal csökkent novemberhez képest elsősorban a pálma-, a szója-, a repce- és a napraforgóolaj-vásárlás visszaesésére.

A FAO cukorárindexe erőteljesen, 16,6 százalékkal esett novemberhez képest és ezzel kilenchavi mélypontra került, de még így is 14,9 százalékkal magasabban állt a mutató a 2022. decemberi értékéhez viszonyítva. A cukorjegyzés zuhanását elsősorban a bővülő brazil termelés okozta, illetve az is, hogy csökkent az etanol előállításához szükséges cukorkereslet Indiában.

A FAO decemberi húsárindexe 1,0 százalékkal csökkent novemberhez képest, és 1,8 százalékkal maradt el 2022 decemberéhez képest, ami a sertéshús iránti lanyha ázsiai keresletnek tudható be.

A FAO tejárindexe 1,6 százalékkal nőtt novemberhez képest, de így is 16,1 százalékkal alacsonyabb volt a 2022. decemberi értékénél. A havi növekedést elsősorban az okozta, hogy drágult a vaj és a sajt az ünnepi szezon előtt megugrott nyugat-európai kereslet hatására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!