Csökkent a nemzetközi FAO élelmiszerár-index

Agro Napló
Alacsonyabb lett a fontosabb gabonafélék nemzetközi árfolyama, míg a helyi szinten magas élelmiszerárak nehézséget okoznak a rászoruló országokban.
©FAO/Aleppo/Jafaar Al Merei

Az élelmiszer-alapanyagok nemzetközi árának mutatója tovább csökkent júniusban, miután olcsóbb lett a főbb gabonafélék és a növényi olajok többsége – jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

FAO élelmiszerár-index, ami a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi, május óta 1,4%-ot csökkent, míg a tavaly márciusi csúcs óta 23,4%-ot – értesült a FAO közleményéből az Agro Napló.

A gabonafélék ára júniusban 2,1%-kal lett kevesebb. A szemestermények iránti globális kereslet 3,4%-kal zuhant köszönhetően a megnövekedett argentin és brazil kukorica-készleteknek, illetve a pozitív termelési kilátásoknak az Amerikai Egyesült Államokban. Ahogy az északi féltekén megkezdődött az aratás, a búza nemzetközi ára 1,3%-kal csökkent, amire szintén befolyással voltak a bőséges tartalékok és az alacsony exportvám Oroszországban, illetve a jó amerikai termelési kilátások A rizs nemzetközi piaci ára is mérséklődött (-1,2%) a nem Indica típusú fajták iránti nyomott kereslet közepette, továbbá Pakisztán törekvése miatt, hogy exportját növelje.

A növényi olajok árindexe májushoz képest 2,4%-kal csökkent, mivel a pálma- és a napraforgóolaj alacsonyabb nemzetközi ára erősebben hatottak az indexre a kedvezőtlen időjárás miatt dráguló szója- és repceolajhoz képest.

A tejtermékek árindexe 0,8%-ot zsugorodott júniusban, ahogy a sajt alacsonyabb ára ellentételezni tudta a vaj – főként a közel-keleti – kereslet megnövekedése által generált drágulását.

A cukor árindexe 3,2%-kal zuhant, ami négy hónap folyamatos drágulást váltott fel, köszönhetően annak, hogy jól halad a cukornád betakarítás Brazíliában, miközben akadozik a globális importkereslet, főként Kínából.

A húsfélék árindexe gyakorlatilag változatlan maradt június során. A baromfihús a madárinfluenza generálta kelet-ázsiai erős kereslet révén drágult. A sertéshús ára szintén nőtt, miközben a marha- és a birkahús ára a bőséges exportkereslet okán csökkent.

További részletek itt.

A globális gabonatermelés várhatóan rekordot dönt a 2023–24-es szezonban – olvasható a szintén ma megjelent Gabonakészletek és – igények gyorsjelentésben. A FAO szakértői a 2023-as globális gabonatermelésre vonatkozó előrejelzésüket 2 819 millió tonnára korrigálták, ami 1,1%-os éves bővülést jelent.

További részletek itt.

Az élelmiszerdrágulás nehezíti az élelmezést

A magas élelmiszerárak, a gazdasági nehézségek, a konfliktusok, az aszály és az El Niño jelentette veszély szerte a világon aggodalomra adnak okot az élelmezés terén. A világon jelenleg 45 ország szorul külső élelmezési segélyre a FAO legfrissebb jelentése alapján.

A FAO árindex mozgásától eltérő, magas helyi élelmiszerárak állnak az éhezés súlyosbodása mögött ezen 45 ország többségében, melybe beletartozik Haiti, Ukrajna, Venezuela, továbbá 33 afrikai és kilenc ázsiai ország.

(Forrás: FAO)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?