Nincs változás szeptemberben a nemzetközi élelmiszerár-indexben

Agro Napló
Az élelmiszerárakra vonatkozó nemzetközi index stabil maradt szeptemberben, miután a növényi olajok, a tejtermékek és a húsfélék alacsonyabb jegyzését a cukor és a kukorica magasabb ára ellentételezte.
Kukoricatábla Észak-Macedóniában. ©UN/Aleksandar Dimishkovski

Jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A FAO élelmiszerár-index – ami a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak árváltozását követi hónapról hónapra – szeptemberben 10,7%-kal volt az egy évvel azelőtti értéke alatt és 24,0%-kal alacsonyabban a tavaly márciusi csúcshoz képest – értesült a FAO közleményéből az Agro Napló.

A gabonafélék árindexe 1,0%-kal nőtt az elmúlt hónaban a kukorica globális piaci árának 7,0%-os emelkedése miatt, melyet a brazil készletek iránti megnövekedett kereslet és a kínálati piac akadozása okozott. A búza nemzetközi ára 1,6%-kal esett a stabil orosz készletek és jó termelési kilátások miatt, míg az összes rizsfajtát lefedő FAO-index a gyenge importkereslet miatt 0,5%-kal zsugorodott.

A növényi olajok árindex augusztushoz képest 3,9%-kal esett, mivel a pálma-, napraforgó-, szója- és repceolaj jegyzése mind lent van a szezonálisan magas kibocsátásnak és exportkészleteknek köszönhetően.

A cukor árindexe 9,8%-kal lőtt ki szeptemberben, az elmúlt 13 év legmagasabb szintjét elérve, ahogy az aggodalmak sűrűsödnek az előttünk álló szezon várhatóan szűkös készletei körül. Az előzetes előrejelzések termeléscsökkenést valószínűsítenek Thaiföldön és Indiában – két kulcsfontosságú termelőnél – az El Niño-jelenség miatt. Jelenleg is ideális körülmények között zajlik a betakarítás Brazíliában, ami valamelyest vissza tudta fogni a drágulást.

A tejtermék árindex 2,3%-kal csökkent augusztushoz képest, folytatva kilenc hónapja tartó zsugorodását. Mindehhez hozzájárult a gyenge importkereslet és a készletbőség együttese. Az euró gyengülése az amerikai dollárral szemben szintén közrejátszott.

A húsfélék árindexe 1,0%-kal mérséklődött a múlt hónap során, ahogy az alacsony importkereslet és a magas szinten lévő exportkészletek lenyomták mind a sertés, mind a baromfi és a birkahús jegyzését. Ezzel szemben keresettebb lett (főleg az Amerikai Egyesült Államokban) és drágult a marhahús.

További részletek itt.

Rekordnagyságú gabonakészletek várhatók

A FAO szakértői 2819 millió tonnára emelték a 2023-as gabonakibocsátási előrejelzésüket, ami 0,9%-kal haladná meg a korábbi évi teljesítményt. A megnövelt mennyiség a kedvező időjárás miatti – és a vártnál jobb – orosz és ukrán hozamoknak köszönhető, miközben Kanada termelése érdemben csökkenhet az elhúzódó szárazság miatt a főbb termőterületeken.

A frissített Gabonakészletek és -igények gyorsjelentés a búza globális termelését 785 millió tonnára, a kukoricáét 1511 millió tonnára (vagyis 2,7%-kal többre tavalyhoz képest), és a rizsét 523 millió tonnára várja.

A gabonakészletek a 2024-es szezon végére elérhetik a 884 millió tonnát is, ezzel új rekordot döntve 3,0%-kal felülmúlhatják az induló mennyiséget.

A FAO legfrissebb előrejelzései szerint a globális gabonakereskedelem 2023–24-es szezonban 466 millió tonna körül marad, vagyis akár 1,7%-kal is zsugorodhat éves szinten.

További részletek itt.

(Forrás: FAO)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?