2024. április 26. péntek Ervin

ÖMKi bio tájfajta ősgabona lisztek már a boltokban is

Agro Napló
Többéves ősgabona fajta kísérleteink eredményeként, révbe ért az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) egy újabb termékfejlesztési projektje, és várhatóan a jövő év elején már a boltok polcaira is kikerülnek majd a kutatóintézet bio tájfajta tönke és alakor ősgabona lisztjei – tájékoztat az ÖMKi legfrissebb hírlevele.
Alakor lisztből készült kovászos kenyér - Fotó: ÖMKi

A lisztek várhatóan 2022. január második felétől lesznek elérhetőek a Lidl áruházakban. De addig is, már korlátozott mennyiségben megrendelhetők a kutatóintézet webshopjában a bio tájfajta tönkebúza liszt.

Az ősgabonák lisztjei azért  különlegesek, mert többek között a modern kenyérbúzához képest jobb beltartalmi mutatókkal bírnak. Emellett a glutén (azaz sikér) összetételük is nagyon eltér a modern búzákétól, így kevesebb embernél váltanak ki allergiás reakciót.

Továbbá alkalmasak különleges ízvilágú kenyerek, tészták, sütemények készítésére egyaránt. Valamint jobb alkalmazkodóképességük – így például szárazságtűrésük, betegségellenállóságuk - miatt jól beilleszthetők a szintetikus vegyszereket mellőző ökológiai gazdálkodásba és a klímaváltozás hatásaival szemben is ellenállóbbak.

Tönke lisztből készült kovászos kenyér - Fotó: ÖMKi

Fogyasztásukkal pedig nemcsak egészségért tehetnek sokat az emberek, hanem hozzájárulhatnak az ökológiai gazdálkodás fejlődéséhez, a mezőgazdasági sokszínűség fokozásához is – tartalmazza az ismertető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új vetőmagüzemet épít a Gabonakutató

Új vetőmagüzemet épít a Gabonakutató

Vetőmagüzemet épít 300 millió forintos beruházással a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft., a fejlesztésnek köszönhetően tíz év alatt ötszörösére nőhet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!