2024. április 23. kedd Béla

Megváltozik a termésnövelő anyagok engedélyezési rendszere 2022-től

Agro Napló
Ezt tartalmazza az Európai Unió új rendelete a termésnövelő anyagok forgalomba hozataláról – közölte honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az Élelmiszerlánc-biztonsági hatóság tájékoztatása szerint a jogszabály a legtöbb országban a jelenleginél szigorúbb, ugyanakkor a magyarországihoz képest kifejezetten lazább követelményeket ír elő. A rendelet által determinált számos változás szükségessé teszi, hogy a tagállamok és az Európai Bizottság (EB) már az idén megkezdjék a felkészülést az új helyzetre.

A múlt év júliusában hatályba lépett, 2022. július 16-tól pedig ténylegesen is alkalmazandó az Európai Parlament és a Tanács új rendelete a termésnövelő anyagok forgalomba hozataláról. Az új szabályozás lényege, hogy minden olyan termék, amely a rendelet követelményeinek megfelel, az EU összes tagállamában forgalomba hozható, amennyiben a termék megfelelőségét egy úgynevezett akkreditált megfelelőség értékelő szervezet (notified body) igazolja. Ez utóbbiakat a tagállamok által kijelölt "Bejelentő hatóság" (notifying authority) felügyeli, ellenőrzi és akkreditálja.

Fontos tudnivaló, hogy párhuzamosan érvényben maradnak a nemzeti engedélyezési eljárások is.

Eszerint a kérelmezők választhatnak, hogy az új EU rendelet vagy a nemzeti engedélyezési eljárás alapján hozzák-e forgalomba a terméküket.

Mivel a magyar engedélyezési rendszer Európában az egyik legszigorúbb, de szakmailag kellően alapos, várható, hogy egyes gyártók továbbra is a nemzeti eljárás alapján kérnek majd forgalomba hozatali engedélyt, és ezt a jelenlegi gyakorlat szerint, a kölcsönös elismerés elvét alkalmazva fogadtatják majd el a többi tagállammal.

Az új EU rendelet szerinti termékek 2022. július 16-tól kezdve kerülhetnek piacra.

Ezzel egy időben megszűnik az EK műtrágyákról szóló 2003/2003/EC rendelet alkalmazása – tartalmazza a Nébih ismertetése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!