2024. április 25. csütörtök Márk

Jelentősen egyszerűsödik a vízjogi engedély megszerzése

Agro Napló
Jelentősen egyszerűsödik az öntözéshez szükséges vízjogi engedélyezési eljárás – mondta az agrárminiszter december elején az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

Az Agrárminisztérium (AM) közlése szerint az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény elfogadása után, a kormány 2020-2030 között évente 17 milliárd forintot biztosít arra, hogy emelkedjen az öntözött területek nagysága, bővüljön az öntözésbe bevont gazdálkodók száma, így emelkedjen a mezőgazdasági termelés hatékonysága.

Nagy István a tévéműsorban úgy fogalmazott: az öntözésfejlesztési terveknek megfelelő öntözés esetén pedig nem kell majd környezetvédelmi, természetvédelmi és talajvédelmi hatósági eljárásokat lefolytatni. A jogszabályváltozásnak köszönhetően az öntözésfejlesztési tervek pontosan meghatározzák a továbbiakban, hogy mely területek alkalmasak az öntözésre, azokon milyen feltételekkel és technológiával lehetséges a gazdálkodás.

"Tehát ez úgy fog kinézni innentől kezdve, hogy a gazda megérkezik az öntözési központba, ahol benyújtja az igényét az öntözésre, adott helyrajzi számra, szakemberek pedig a hivatalban számítógépen kikeresik az ennek a helyrajzi számnak megfelelő engedélyt, és a gazda számára biztosítják azt" – részletezte a tárcavezető. Hozzátette, a törvény elfogadásától 100 hektárnyi terület öntözési engedélyezési eljárása 5 millió forinttal lesz olcsóbb.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!