Heti fókusz: Mennyiség vagy minőség?

Agro Napló
Évek óta tart a dilemma, hogy mennyiségi vagy minőségi szempontok vezéreljenek kalászos fajta választásakor? Szakértőink mondják el véleményüket:

Mennyiség, vagy minőség?

A hozzászólásokért kattintson!

   
Farkas-Csamangó Tamás
Agromag Kft.
Angyal Kornél
Betamag-Trade Kft.
Fehér Gyöngyi
Caussade Semences Hungary Kft.
Bene Zoltán
Karintia Kft.
 
Dr. Balla Zoltán
Marton Genetics
Szemerits Balázs
RWA Magyarország Kft.
Varga Gábor
SAATEN-UNION Hungária Kft.
 

Farkas-Csamangó Tamás (Agromag Kft.)  

 

Nem kell kompromisszumot kötnie! Vannak olyan búzafajták, amelyeknél a kiemelkedő termőképesség mellé megbízható malmi paraméterek társulnak. Az Agromag Kft. olyan szerencsés helyzetben van, hogy a termékpalettáján szerepel két ilyen fajta is. A hitelesség kedvéért egy olyan kísérletsorozat eredményeinek segítségével fogom bemutatni ezt, amely mindenki számára elérhető.

A GOSZ-VSZT országos őszi búza posztregisztrációs fajtakísérlet immáron 11. alkalommal fogja a termelőket segíteni a választásban. A szervezők a kísérletben szereplő fajtaösszetételt évről-évre frissítik, ennek köszönhetően az elmúlt 10 év alatt 129 fajta vett részt a megmérettetésben. A mi, pozitív tulajdonságkapcsolattal rendelkező fajtáink közül a Babona 7, a Weronka 3 alkalommal szerepelt ebben a sorozatban.

A Babona 2011-ben, 2012-ben és 2013-ban első lett a búzafajták között, csak egy gyenge beltartalmú hibridbúza termett többet nála. 2014-ben az egyike volt annak a két fajtának, amely 8 tonnánál nagyobb termésátlag mellett 30% feletti sikért produkált. 2015-ben csak a Babona és a Weronka volt arra képes, hogy a 9 t/ha termésátlagot elérje és mellette átlépje a 30%-os sikértartalmat, ezáltal a két kiválóságunk lett a legjobb minőségű, kiemelkedő hozamot elérő fajta. 2017-ben a Weronka 35% sikértartalmat elérő fajták között 7,36 t/ha eredménnyel a legnagyobb termésátlagot produkálta. Az elmúlt három év átlagában csak a Babona és a Weronka tudta azt a kivételes eredményt nyújtani, hogy termésben és minőségben is a megfigyelt időszakban résztvevő fajták átlagán felül teljesítsen (1. ábra).

2015 és 2017 között 21 fajta vett részt mindhárom évben a kísérletben. A 1. grafikon I. szegmensében található a 9 nagy termőképességű fajta, amelynél az átlagon felüli termésátlag mellé átlagon aluli sikértartalom társul. A II. részben látható az a két fajta, amely pozitív tulajdonságkapcsolattal rendelkezik, azaz átlagon felüli termésátlag mellé átlagon felüli sikértartalom is társul. A III. szegmensben mindkét paraméterben átlagon alul teljesítő fajta látható. A IV. részben található a 9 minőségi búzafajta, amely átlagon felüli sikértartalommal és átlagon aluli termésátlaggal rendelkezik.

Babona

Ha Ön is jó adottságok között gazdálkodik, mindenféleképpen próbálja ki mindkét kiválóságunkat, de legalább az egyiket a kettő közül! Nem fog csalódni ebben a két remek genetikai háttérrel rendelkező fajtában. Vesse el akár a Babonát, akár a Weronkát, adja hozzá szakértelme legjavát és büszkélkedjen el a kiemelkedő termés mellé társult remek minőséggel! Sikeres búzatermesztést kíván az Agromag Kft.

További információ:
www.agromag.hu

Angyal Kornél (Betamag-Trade Kft.)

Az elmúlt években sokan feltették ezt a kérdést a termelők, kereskedők és fajtatulajdonosok egyaránt: milyen fajta búzát vessek? Mi legyen a fontosabb, a minőség, vagy a mennyiség?

A legtöbbet adott válasz: teremjen 10 tonnát javító minőségben bármilyen területen. De jó is lenne! Ha lenne ilyen búza, mindenki azt termelné.

A búza vagy sokat terem, vagy mérsékeltebb mennyiség mellett kiváló minőséget terem. A megfelelő fajta kiválasztásánál az alábbi kritériumokat kell mindenkinek figyelembe vennie:

Hol termelünk, milyen talajon, milyen tápanyag utánpótlással, milyen növényvédelemmel termelünk? Tudjuk tárolni, kinek tudjuk eladni és mekkora mennyiségben termelünk?

Vegyük sorba a fajtaválasztást befolyásoló döntési lehetőségeinket:

  • Hol termelünk? Az ország, a régió, a megye melyik területén van a termőterületünk? Ez összefügg a talaj szerkezetével is, nem mindegy, hogy 40- 45 AK erdőségi talajon, vagy 10-15 AK homokon, esetleg agyagos talajon gazdálkodunk. Fontos még a talajunk vízháztartása is. A legjobb területeinken bármilyen búza fajtával sikereket érhetünk el, sokkal több fajtából tudunk választani. Termelhetünk javító fajta búzát, kiváló minőséggel, a fajta kínálat itt is bőséges: a magyar fajták mellett az osztrák búzák többsége erre lett nemesítve. Sikeresen termelhetünk bő termő búzákat is, francia és német genetikát, ezek közé tartozik az Exotic, Solehio, vagy Modern fajtáink. A gyengébb területeken csökken a felhasználható fajták száma, javasolt jó tápanyag reakcióval rendelkező fajtát választani, pl. Rustic.
  • A tápanyag utánpótlás és növényvédelem színvonala szintén meghatározó tényezők. Intenzív technológia alkalmazásával szintén széles körben választhatunk a fajtákból. Az extenzív technológiánál, mérsékeltebb tápanyag utánpótlás és visszafogottabb növényvédelem mellett a megfelelő fajta választása kiemelten fontos. Előnyben kell részesíteni azon fajtákat, amelyek kevésbé fogékonyak a különböző betegségekkel, fertőzésekkel szemben, és kiváló a tápanyag reakciójuk, pl. Rustic.
  • Szintén fontos kérdés: tudjuk tárolni a betakarított terményt és kinek tudjuk eladni és mekkora mennyiséggel rendelkezünk? Tároló kapacitás hiányában, a betakarításkor, 'kombájn alól' kell értékesítenünk a búzánkat. Ki a környékbeli felvásárló? Malom, takarmánykeverő, integrátor. Kihez visszük be?

Malom közelsége esetén javasolt jó minőségű búzát termelni és a malommal leszerződni, pl. Exotic fajta. Ilyenkor a csekélyebb termést kisebb-nagyobb felárral és biztos piaccal tudjuk kompenzálni. Ha takarmánykeverő a felvásárló általában nem fizeti meg a jobb minőséget, ezért itt javasolt a bőtermő szortimentből választani, pl. Solehio fajta. Integrátor esetén fontos, mit keres az adott integrátor és milyen mértékű áremelést alkalmaz a különböző minőségek között? Ha főként takarmány és euro minőséget keres, nem célszerű javító búzát termelnünk. Ebben az esetben legjobb választás a Lavandou fajtánk.

Ha nagyobb mennyiséggel rendelkezünk és tudjuk tárolni is a búzát saját, vagy bértárolóban, a lehetőségeink már csak a felvásárlóktól függenek. Az ország déli részén a bosnyákok előszeretettel keresik a magas minőségű, javító búzát, de ők már messzebbre, pl. Borsodba nem mennek el. A nagyobb malmok a 50 - 100 km-es környezetükben vásárolnak szintén jó minőségű búzát.

A megfelelő fajta kiválasztása tehát első ránézésre tűnik csak nehéznek, ha átgondoljuk az imént leírtakat, már nem is annyira nehéz feladat!  Az előbb felsorolt tényezők arra próbálnak rávilágítani, melyek azok a fajták, amik a termelési körülményeinknek nem felelnek meg, ezekkel nem ajánlott gazdálkodni, mivel nem tudjuk elérni az általunk kívánt mennyiséget és minőséget. Én személy szerint mindenkinek azt javaslom, az alábbi kérdésekre adott válaszok után szűkítsék a fajtaválasztékot.

A legfontosabb, hogy a jövedelmezőséget helyezzük az első helyre! Nem a bevétel nagysága a fontos, hanem a bevétel és a kiadás közötti különbség, azaz az elérhető haszon, a jövedelmezőség a lényeg. Fontos tudni: az összes betakarított búza mennyiség körülbelül  5-10 %-a értékesül javító búza minőségben, bár ennél sokkal több felel meg ennek a minőségnek, de egyszerűen javító búzára nagy mennyiségben nincs kereslet. Ezt a piaci törvényszerűséget megértve az utóbbi években azon nemesítő cégek is bőtermő fajtákkal jelentek meg a piacon, akik korábban javító és jó minőségű búzákat forgalmaztak. Egyértelmű a trend: a közel 160 hazai előállítású őszi búza közül egyre több a bőtermő fajta, amelyek megfelelő tápanyag utánpótlás és növényvédelem mellett, már képesek közel 10 tonnás termés mellett malmi minőség elérésére. Ezen fajták között szerepelnek a Modern és Lavandou fajtáink is.

Remélem tapasztalataimmal sikerült a fajtaválasztást elősegítenem!

További információ:
www.kws.hu

Fehér Gyöngyi (Caussade Semences Hungary Kft.) 

 

Mennyiség vagy minőség a fontos a kalászos termesztésben? Magam is azt válaszolnám mindkettő, ha ezt kívánni lehetne. Azonban a fajták genetikai teljesítőképességének maximális kiaknázását szolgáló feltételek, üzemi körülmények között, nagy felületen, egységesen nem mindig biztosíthatóak.

Természetesen vannak nagy termőképességű és vannak magas minőségi értékekkel rendelkező fajták is, de az általános tapasztalás szerint egyik vagy másik paraméter felül kerekedik a másikon. Optimális kísérleti körülmények között a SORRIAL, SOBBEL, SOLVEIG, SOFRU, HARISTIDE durum, JUP őszi árpa, Trismart triticalé fajtáink mindkét elvárásnak maximálisan megfelelnek. Üzemi körülmények között a kiválóan alkalmazkodó, nagy teljesítményű fajtáknál is számításba kell venni azonban a térségi körülmények torzító hatását. Ilyenek többek között az eltérő talaj, éghajlati, termesztéstechnológiai adottságok, az eltérő elővetemények használata a gazdálkodás intenzitása. A legdöntőbb a gazda termesztési célja. A ráfordítások mértéke és az előbbiek együttesen hatnak a minőségre és a mennyiségre egyaránt.

Mint annyi másban, ebben a kérdésben is jelentős a piaci árak alakulásának a hatása. Sokkal inkább jellemző az elmúlt időszakra, hogy a fajtaválasztási termesztési döntéseket az előző évi, illetve a várható felvásárlási ár, az eladók piaci pozíciója befolyásolta. Meghatározó, hogy a betakarított termény milyen remélt felvásárlási áron, mely piacon adható el.

A SORRIAL tar kalászú, SOFRU szálkás, SOLVEIG tar kalászú, SOBBEL tar kalászú, HARISTIDE durum, JUP őszi árpa, Trismart triticalé fajtáink II. fokú vetőmagjának előállítása magyarországi termelők területein történik. Előállítóink szerepe a vetőmagárak kialakításában meghatározó és az I. fokú szaporítóanyagának költségével egyetemben a piaci viszonyokhoz maximálisan igazodik. Azonban a kalászos fajták vetőmag ára a mennyiség vagy minőség kérdésében nem a legbefolyásosabb tényező. Az input anyagok összességének (műtrágya, növényvédő szer, gázolaj, munkaerő és szállítási díjak) és a gazda termesztési szándékának hatása sokkal inkább meghatározó.

SORRIAL és SOFRU

SOLVEIG

SOBBEL

HARISTIDE durum

JUP őszi árpa

TRISMART tritikálé

A Caussade kalászosok mutatói évekre visszamenőleg igazolják, és ez fokozottan igaz a SORRIAL, SOLVEIG, JUP, TRISMART és a HARISTIDE esetében, hogy a ráfordítások a készárú minőségében is kifizetődik. Ez esetben a magas termésszint is „borítékolható”. A vetésidő kitolódását, az időjárási hatásokat is áthidaló a növény védelmi kezelések késlekedését kiküszöbölve a térségi átlagot meghaladó jó minőséget és magas hozamot adnak. Fajtáink kiváló tápanyag reakcióval rendelkeznek, mely elsősorban a beltartalmi mutatókat alakítja, mivel terméspotenciáljuk az extrém eseteket leszámítva, kiegyenlítetten magas.

A Caussade kalászosokat mindazoknak ajánljuk, akik nagy mennyiségű árualapot kívánnak előállítani. Azok, akik intenzív termesztést folytatnak, a mennyiségi mellett minőségi bónuszokkal az alacsony szalmaszárú SORRIAL, SOLVEIG, SOBBEL esetében költséghatékony technológiával, a SOFRU vetésével esetlegesen kisebb vadkárral, a JUP és a TRISMART kiváló takarmányértékével és a HARISTIDE magas malmi minőségével is számolhatnak.

További információ:
www.caussade-semences.hu

Bene Zoltán (Karintia Kft.)

„Egy lábon állni” kockázatos!

Az elmúlt évek tapasztalatai, és a terménypiaci előrejelzések sok gazdát terelnek a mennyiségi kalászos fajták választásának irányába. A termesztés során sok termelő esetében a minőség egyre inkább másodrangú kérdéssé válik. Minél többen fognak így gondolkodni, annál nagyobb válogatási lehetőség nyílik a keverőüzemek részére, akik túlkínálat esetén logikusan a magasabb fehérjetartalmú kalászos irányába mozdulnak, hiszen a fehérjét így kisebb mértékben kell a drága egyéb fehérjehordozó takarmány alapanyagból pótolni. 

A hazai gabonatermesztés során meg kell, hogy találjuk az egészséges egyensúlyt. A minőségi búza termesztésével versenyképesek lehetünk Európában, hiszen prémium minőséget Franciaországban és Németországban nem igazán találni. Az egyensúlyhoz ugyanakkor szükséges egy jelentősebb árkülönbség a takarmány/euro és a prémium búza ára között, ami idén végre ismét meghaladta a 10.000 forintot tonnánként, azaz mértéke 20% - 25% körül alakul. Ezzel az árkülönbséggel számolva, és modern genetikájú, akár 7-8 tonna feletti termésre is képes, PRÉMIUM minőséget adó búzát vetve nem kockáztatunk.

Az elmúlt több mint 20 évben a bőtermő és prémium fajtákat előállító és forgalmazó Karintia kft. mind belföldön, mind Európa számos országában sok malommal, takarmánykeverővel, illetve egyéb feldolgozó üzemekkel épített ki kiváló kapcsolatot. Fontosnak tartjuk ugyanis, hogy nem csupán eladni kell a vetőmagot, hanem meg is kell tenni mindent annak érdekében, hogy a termésnek is piacot teremtsünk. Ebben is az Ön segítségére lehet a Karintia kft.

Modern genetikák a Pannon régióból

A fajtáink többsége a Magyar határhoz közeli Ausztriai kifejezetten száraz, Pannon régiójából származik. A Karintia Kft. testvércégének a Probstdorfer Saatzucht nemesítőháznak fő célkitűzése, évről évre a lehető legjobb genetikával rendelkező, betegségekkel szemben ellenálló és STABILAN a legmagasabb termőképességet biztosító akár 10 tonna feletti termésre képes bőtermő és a legszigorúbb ausztriai és olaszországi piaci igényeket is kielégítő prémium minőséget adó fajták nemesítése.

Akár 10 tonna feletti termés, malmi minőséggel

A bőtermő “5-ös fogatunk” legismertebb tagja a 10 tonnás búzaként híressé vált BALATON. A  NAK által szervezett termésverseny 1. helyzettje korai kalászhányással és éréssel, alacsony növénymagasságával és kiváló betegségellenálló képességével a bőtermést adó fajtát választó gazdák kedvence. Testvére, a “szálkás BALATON” névvel is illetett GAUDIO a legújabb genetikát képviselve cáfol rá arra a téves hírre, mi szerint egy szálkás búza nem teremhet igazán nagyot, malmi minőség mellett.

A másik 3 új bőtermő fajtánk, a BAROK, PEDRO és a REBELL ugyancsak ígéretes eredményeket mutatnak 2018.-ban is.

Prémium minőség

A prémium minőséget adó legismertebb fajtáink a FULVIO és FRIDOLIN, szintén képesek a kiemelkedő minőségű és mennyiségű fehérjetartalom mellett a magas 7-8 tonna feletti termésre is. Az új ADESSO és a MIDAS prémium őszi búzafajtáink sikeresen bevezetésre kerültek a Magyarország legnagyobb felvevőpiacának számító Olaszországi piacon. 2018-as év újdonsága a TOPCAPI és a MAURIZIO prémium minőségű búzáink a jelenleg elérhető legmodernebb genetikával büszkélkedhetnek. A kiváló fehérje minőségükről ismert “Karintiás prémium fajták” könnyebb értékesíthetőséget is jelenthetnek, ami ugyancsak nem lehet mellékes szempont.

Karintia őszi sörárpa termeltetés = bőtermő fajta + garantált felvásárlás

A Karintia kiemelkedő felvásárlási árainak és megbízható logisztikánknak köszönhetően évek óta egyre nagyobb volumenben vásárolja fel a sörárpa termést. 2018-tól az európai malátázóknál belistázott, bőtermő 2 soros, új genetikájú AXIOMA őszi sörárpánkkal léptünk piacra, melynek termését garantáltan vásároljuk meg Öntől.

Új bőtermő árpa és tritikálé

Kiemelkedő, több helyen 8-9 tonna közötti terméseket produkált idén is az ALORA hatsoros bőtermő takarány árpa fajtánk, amit így várhatóan ismét idejekorán elkapkodnak. Több évig kerestük, azt a fajtát, ami méltó folytatása lehet a bőtermő POLEGO tritikálénk sikerének. Az ígéretes KAULOS tritikáléval úgy tűnik, hogy nem lőttünk mellé.

Ausztria vezető durumfajtája

Végül ne feledkezzünk meg az évek óta egyre inkább felkapott slágerkalászosról, a durumról! Az Auszriában piacvezető AURADUR őszi durumbúzánk iránt évről évre, töretlenül növekszik a kereslet olyannyira, hogy a széles őszi kalászos fajtakínálatunkból elsők között a durum vetőmagunk fogy el. Minek is köszönhető ez a siker? A 2 millió tonnát felvásárló olaszországi durum malmok nagyon kényesek a minőségre és a fajtákra. Az Auradurra jellemző egyedi pigmentáció és üvegesség a legmagasabb minőségi elvárásokat is teljesíti. Egyre inkább keresi az európai piac a kemény búzát, amit a lágy búzához képest jelentős árkülönbséggel meg is fizet.

Bízunk benne, hogy ORSZÁGOS szaktanácsadói hálózatunkkal és BŐTERMŐ továbbá PRÉMIUM kalászosainkkal hozzá tudunk járulni az ÖN sikeréhez is!

Bőtermő őszi sörárpa, garantált felvásárlással Bőtermő és Prémium kalászosok a Karintiától

További információ:
www.karintia.hu

Dr. Balla Zoltán (Marton Genetics)  

Rendre felvetődik a gazdatalálkozókon, fajtabemutatókon a kérdések kérdése: „Minek vessek minőségi, meg prémium búzát, ha alig van különbség a malmi és a takarmány minőség ára között?” Hazánkban őszi búzát termelünk a legnagyobb területen, tehát szinte minden növénytermesztő latolgat fajtaváltás előtt, vagy rábízza az „évjárati hatásra” a termelés eredményességének kimenetelét.  Az AKI PÁIR adatai szerint a fizikai piacon az étkezési búza átlagosan 47-50 ezer forint/tonna, a takarmánybúza 44–46 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron forgott június második felében.

A Marton Genetics csapata azon dolgozik, hogy a fajtaválasztással kapcsolatos fenti kérdést múlt időbe tegye: ugyanis a nagy termés ÉS a jó minőség együtt jár az új generációs martonvásári búzafajták teljesítményében.

A kalászos portfoliónk tagjai a sikeres szántóföldi bemutatók után az üzemi mérlegeken és a minőségvizsgáló laboratóriumokban is kitettek magukért. A gabonák termesztését 2018-ban az extrém száraz tavaszt követő nyár eleji esők határozták meg elsősorban. Fajtáink sajátosságai erőteljesebben kirajzolódtak, a nagy terméspotenciálhoz tartozó viszonylagos koraiság, a betegségekkel szembeni ellenállóképesség, az abiotikus stressztűrés vizsgázott.

A legkorábban aratható Mv Ikva a tavalyi száraz év után ismételte meg (8,47 t/ha*) jó malmi minőségben mért bő termését, az extrakoraiságával elkerülte a térségenként ezévben jelentkező rozsdák epidémiáját, az őszi árpákkal egy időben került le a szántóföldről, ami sokat jelentett a betakarítások szervezésben.

Hasonló koraiságával nyerte meg a termelők figyelmét az Mv Nemere (8,9 t/ha*), ami a tavalyi országos fajta-összehasonlító kísérletek bajnokaként ismét bizonyította a magas termésbiztonságával együtt járó ideális sütőipari minőségét.

Nemcsak hazánkban népszerű fajta az Mv Nádor, (9,27 t/ha*) évek óta a nagy termés és a malmi minőség sikeres kombinációjaként termesztett búza, a bemutatókon a legtöbb kérdés is őt illette, így megjósolható, hogy még többen választják kipróbálásra az ősszel. Igazi „tíztonnás” rövidszárú és intenzív búza.

Az Mv Nádor versenytársra lelt házon belül, mert nyomában a középkorai érésű Mv Ménrót (8,84 t/ha*) nagy terméspotenciállal és elvárható még jobb minőségével (akár az A1 farinográfcsoport), stabilan magas (350-400) esésszámával. Erős habitusa és toleranciája  miatt gazdaságosan termeszthető fajtaként tekintenek rá a gazdálkodók. Hasonló elismerés illette a malmi minőségében szintén bőtermő Mv Krajcárt (8,29 t/ha*), aminek a szárazságtűrése az idei aszályos tavaszban ismét bizonyított.  

Prémium minőségi kategóriában nagy fejlődés az Mv Mente (8,02 t/ha*) termelésbe vonása, hiszen komplexebb ellenállóképesség, jó agronómiai tulajdonságok mellett stabil beltartalmi értékei alapján a jövő korszerű bőtermő javító búzája. (* 2018. júniusi első aratási eredmények)

A kalászos termesztés jövedelmezőségére fókuszálva a minőségi őszi durum búza előállítása is jó választás lehet azoknak, akik saját eszközparkkal gazdálkodnak, akár kisebb területen is.

Speciális minőségi követelmények teljesítése mellett cca. 30 %-kal magasabb árbevétel érhető el, amennyiben a hazai körülmények között sikeres, kiváló télállóságú fajtával dolgozunk, mint pl. az Mv Pennedur.

A Marton Genetics őszi búza kínálatáról a következő oldalon tájékozódhat.
martongenetics.com/termekkategoria/oszi-buza

Szemerits Balázs (RWA Magyarország Kft.)

A hazai növénytermesztés markáns részét az őszi kalászosok, azon belül is az őszi búzatermesztés teszi ki. Az idei évben a szántóterületek mintegy 950.238 hektárján került elvetésre őszi búza. Azonban az eddig betakarított eredmények a vártnál sokkal gyengébben alakultak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felméréséből származtatható adat, miszerint az országos terméseredmény 5120 kg/ha lett a július 17.-ig sikeresen betakarított 746.404 hektárról. Ráadásul az alacsony terméseredményhez sok esetben gyenge minőség is párosult, amely még inkább befolyásolja az értékesítésből származó nyereségességet. Figyelembe véve az idei évben előforduló problémákat, ez egyáltalán nem volt meglepő. Hiszen az április száraz időjárása nagymértékben befolyásolta a növények tápanyagfelvételi képességének hatékonyságát, ezáltal fejlődésük intenzitását. A problémát fokozta a vetésfehérítő bogarak és levéltetvek gradációja is. Ezt követte egy csapadékban egyenletesen ellátott május, amely optimális körülményt biztosított az ország nagyrészén megjelenő Vörös rozsda (Puccinia triticina, syn: P. recondita) tömeges megjelenésének is. Az időjárási körülmények rendkívül megnehezítették a védekezés optimális megválasztását, amely a többszöri permetezés ellenére is hatékonyságbeli problémákhoz vezetett. A végső elkeseredést a betakarítás előtt kialakult helyzet még tovább fokozta, amely elsősorban a fuzárium tömeges előfordulásában, az erős viharok okozta megdőlésekben, néhol jégkárokban mutatkozott meg. Ennek ismeretében egyáltalán nem kell csodálkozni a kapott eredményeken.

Úgy gondolom, kár lenne konkrét álláspontot foglalni a minőség vagy a mennyiség kérdése kapcsán. Hiszen a kulcskérdés elsősorban abban jelenik meg, hogy kinek és milyen célból kíván termelni a gazdálkodó. Véleményem szerint, a termelők stratégiai jövedelmezőségének legfontosabb tényezője egy biztos terményfelvásárlási kapcsolat létrejötte. Lehetőség szerint ezt egy olyan integrátor céggel való hosszútávú kapcsolatban kell keresni, mint az RWA Magyarország Kft. A cég az utóbbi években a gondosan kiválasztott saját kalászos portfólió forgalmazásával sikeresen létrehozott egy jólműködő partnerkört, amelyre biztosan támaszkodhat a terménypiacon. Az olyan fajták, mint például a BERNSTEIN (1.kép), EMILIO (2.kép), ENERGO (3.kép) stabil mennyiségi és minőségi (malmi, javító) paramétereik okán egy olyan terményfelvásárlási biztonságot tesznek lehetővé, amelyektől elvárható, hogy a megvásárolni kívánt termény egy homogén prémium minőséggel és megbízható termésmennyiséggel lesz elérhető a piacon. A cég ennek köszönhetően kedvező lehetőségeket tud kínálni azon termelők részére, akik ezen fajták termesztését előnyben részesítik. Továbbá érdemes a vetőmagvásárlásokkal egybekötni más inputanyagok (műtrágya, növényvédőszer, gázolaj) beszerzését is, mivel a céggel való jó partneri kapcsolat megteremtésének eredménye egy a jövőben kiszámítható és stabilan növekvő gazdaság elérését hordozza magában.

1. kép: BERNSTEIN

2. kép: EMILIO

3. kép: ENERGO

További információ:
www.rwa.hu

Varga Gábor (SAATEN-UNION Hungária Kft.)  

Vitathatatlan, hogy a fajtaválasztás során számos szempontot szükséges mérlegelnünk a termelésünket, piaci lehetőségeinket befolyásoló döntések meghozatala során. Nincs ez másképp akkor sem, amikor a termelésszervezés kezdetekor azt latolgatjuk, hogy a minőségi vagy a mennyiségi termelésre helyezzük-e a hangsúlyt.

Mivel a fajtaválasztás nemcsak termelési (például agronómiai szempontból jól használható fajta vagy hibrid), hanem egyben nagyon fontos gazdaságossági kérdés is, a gyakorló gazdálkodókat a fajtakérdés különösen érdekli. A piaci környezet változásai, továbbá a jellemzően nagyon változatos és egyre szélsőségesebbé váló környezeti feltételek miatt valódi szemléletváltás tapasztalható az őszibúza-termesztést érintő fajtaválasztás és a kapcsolódó termesztéstechnológia kérdéskörében, ami természetesen kihat az országban előállított árumag minőségére és mennyiségére egyaránt. Ugyanakkor nagyon leegyszerűsítve ezt a témakört és szűkebb értelemben a gazdálkodók jelenlegi és középtávú igényei alapján megfogalmazhatjuk: a termelők a környezeti feltételeikhez jól alkalmazkodó, nagy termőképességű és a középtávú piaci lehetőségek között biztonságosan értékesíthető (eladható, ökonómiai-gazdaságossági szempontból kifizetődően termelhető), árumagminőséget adó termelési alapot keresik munkájukhoz. A gazdálkodók tehát azt a fajtát vagy hibridet termesztik és minőség szempontjából olyan típusú árumag előállítását célozzák meg, amely agroökológiai (termeszthetőségi) és agroökonómiai (gazdaságossági) szempontból egyaránt megéri és termesztése több év átlagában is jövedelmezően fenntartható.

Az egyes gazdaságokra lebontva nehéz lenne azt mondani, hogy napjainkban szigorúan csak a minőségi vagy csak a mennyiségi alapokon nyugvó termelésnek van valódi létjogosultsága. Ha csupán a piaci trendeket és a termelés jövedelmező szinten tartását nézzük, akkor hazánkban és Európa számos régiójában általában a jó-átlagos minőségű (ún. gyengébb malmi) árumagot eredményező, az évjárathatást és a termelési intenzitást figyelembe véve nagy mennyiséget produkáló gabonafajták termelése folyik.

A kalászosárumag és különösen a búza termésének értékesítési lehetőségei továbbra is erősen szegmentáltak. A felvásárlóknak, az exportcélpiacainknak és a feldolgozóknak jól kirajzolódó arányban és mennyiségben van szükségük rá: extrára (javító) kisebb részarányban, átlagos-jó malmira nagyobb részarányban, valamint takarmánybúzára. A minőségi paraméterek alapján megfogalmazható igények, arányok az egyes szegmensek esetében évről évre módosulnak a világot, benne az Európát érő környezeti hatások miatt, de minden évben a legnagyobb igény a jó-átlagos (ún. gyengébb malmi) paraméterekkel bíró, nagy termőképességű fajtákból származó árualapra mutatkozik. Az is kijelenthető ugyanakkor, hogy gazdasági és értékesítési szövetkezeti, integrációs háttérrel dolgozó termelők esetében és a hazai agrárium meglévő és lehetséges célpiacainak ismeretében a nagy mennyiségű, nyomon követhető termelésből származó, homogén árualap megléte bármely minőségi szegmensben kiemelten fontos. Az egyes szegmensek szerint történő egyidejű és nagy mennyiségű értékesítésből a társaságoknak számos alkalommal nagyobb gazdasági előnyük is származhat. Így a különféle célpiacok alapján a termelés kezdetekor rögzített (szerződött) igényeket a termelési iránynak megfelelő adottságú fajták és hibridek választásával, valamint a kapcsolódó technológiákkal (mennyiségorientált, minőségorientált, extenzív, intenzív termesztéstechnológiák) napjainkban széles körűen ki tudjuk szolgálni.

Az idei őszi szezonra kínált hibridkalászos-portfóliót és a hozzá kapcsolódó, részletes termesztéstechnológiai ajánlásokat bemutató SAATEN-UNION-kiadvány letölthető a képre kattintva:

A hibridbúzák termesztéstechnológiájának a gyakorlat számára fontos sarokpontjait bemutató, szakértői tanácsokat, termelői tapasztalatokat és eredményeket, valamint a jövőbeli fejlesztési terveket is tartalmazó videoriportok az alábbi képekre kattintva érhetők el:

1. Hibridbúza-betakarítás 2017, Bácsbokod 2. Őszi határszemle 2017, Lajoskomárom

 

3. Termelői tapasztalat 2017, Lajoskomárom 4. Tavaszi határszemle 2018, Lajoskomárom

 

5. Hibridbúza virágzásban 2018, Püski  6. Hibridkalászos-bemutató 2018, Hantos

A hagyományos őszi fajtákat bemutató SAATEN-UNION-kiadvány letölthető a képre kattintva:

A termelők többségének a gazdasági szempontokat figyelembe véve viszont véleményünk szerint a minőségi és a mennyiségi búzatermesztés ötvözésére kell koncentrálnia a jelenlegi piaci környezetben. Ám van létjogosultsága a zömében jó-átlagos minőségű árualapra épülő feldolgozókapacitás (malmok, élelmiszeripari és végtermék-előállítás) fejlesztésének, valamint mindegyik említett minőségi kategóriával foglalkozó termesztésnek is. Vannak gazdaságok, melyek extra (javító) minőségű termékkel jól érvényesülnek speciális piacokon, míg más gazdaságok jó-átlagos malmi vagy takarmánygabona előállításában jeleskednek, termelési, gazdaságossági céljaik alapján abban érdekeltek és jövedelmezően is teljesítenek.

Bármelyik gazdasági méretről legyen is szó, mindegyik minőségi kategóriában elkötelezettnek és a technológia, valamint a piaci lehetőségek szervezésében következetesnek kell lenni a termék-előállítás minden szintjén, hogy a termelő képes legyen elérni a céljait.

További információ:
www.saaten-union.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Az árpa sikerének titka

Heti fókusz: Az árpa sikerének titka

Az ideihez hasonló aszályos évjárat – amely egyre inkább trenddé válik – az árpa malmára hajtja a vizet. Szakértők mondják el véleményeiket, javaslata...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!