Heti fókusz: Termesztési kihívásokra fókuszáló ősziárpa-ajánlatok

Agro Napló
A termesztési környezet indukálta kihívásokra van válasza a nemesítésnek. A válaszokért kattintson a hozzászóló nevére vagy fényképére!

Termesztési kihívásokra fókuszáló ősziárpa-ajánlatok

A válaszokért kattintson a hozzászóló nevére vagy fényképére!

Szabó Balázs
Agromag Kft.
Bene Zoltán
Karintia Kft.
Szabó Gábor
Betamag-Trade Kft.
Varga Gábor
SAATEN-UNION Hungária Kft.

Szabó Balázs (Agromag Kft.)

Mint ahogy azt már megszokhattuk az idei szezon sem volt szokványos. Tavasszal a határt járva elégedetten szemléltük a kalászos vetéseket és én nagy reményekkel vártam a 2023-as aratási szezont. Most lassan az aratási szezon végére érünk és az országos eredményeket nézve nem a tavasszal, a határszemle során sejtett hozamokat látjuk. A vártnál alacsonyabbak lettek a termésátlagok, amihez a megszokottnál alacsonyabb hektolitertömegek párosulnak. Az én elégedettségem ennek ellenére mégis megmaradt, ugyanis az árpa fajtáink ebben az évben is bizonyították, hogy képesek a nehéz helyzetekben helytállni. Az eredményeinket szemlélve elmondhatom, hogy az idei év termésátlagaihoz képest, az árpafajtáink tudtak kiemelkedő eredményeket produkálni.

Ezen fajták közül szeretnék Önöknek néhány hatsoros, illetve kétsoros árpafajtát bemutatni.

A KH Kárpátia fajtánk a sokak által jól ismert KH Tas váltófajtája, amely ugyanazon pozitív tulajdonságokat hordozza, mint elődje. De mik is ezek a pozitív tulajdonságok, amik a Kárpátiát kiemelkedővé teszik a korai éréscsoportban? Remek kompenzációs képességének köszönhetően minden helyzetben megbízhatóan magas termést hoz. Ha a bokrosodás során kellő mennyiségű csapadék és tápanyag áll a rendelkezésére, akkor négyzetméterenkénti kalászproduktivitása kiemelkedő, rengeteg magot nevel. Ebben az esetben alacsony ezermagtömeggel takaríthatjuk be, de magas hektolitertömeg mellett. Alacsony ezermagtömegének köszönhetően a vetőmagnorma csökkenthető. Ha az időjárási feltételek nem adottak (pl. kevés a csapadék) és nem tud megfelelően bokrosodni, akkor az egyébként kisméretű kalászait megnöveli és ebben az esetben az ezermagtömegével kompenzál. Betegségrezisztenciája kimagasló, árpa hálózatos levélfoltosságra KH Tas elődjével szemben magas fokú rezisztenciát mutat.

Ugyancsak a korai éréscsoportba tartozik a Patina. Nagy előnye a rendkívül megbízható termőképessége. Termését kevésbé befolyásolják az évjárathatások. Nagy kalászai miatt érő állományban nagyon szép képet mutat. Fajtasorainkban minden évben az elsők között szerepel termését tekintve. Telekgerendáson 2023-ban a harmadik helyen végzett.

1. táblázat: Az Agromag Kft. telekgerendási fajtasorának eredményei, 2023.

Középérésű hatsoros árpák közül kiemelkedik a Heves. A Patinához hasonlóan nagyon megbízható termőképességgel rendelkezik. A magasabb árpák közé tartozik, ezért intenzívebb termesztésnél indokolt a szárszilárdító használata. A tavalyi aszályos időjárás ellenére a gazdálkodók az ország szinte összes területén 6 tonna felett takaríthatták be, Győrben, a kisparcellás kísérletünkben a második helyen végzett 8,06 tonnás terméseredménnyel.

Végezetül szeretnék Önöknek bemutatni néhány kétsoros árpát a fajtakínálatunkból, amelyek termésüket tekintve felveszik a versenyt a hatsoros árpákkal.

A korai éréscsoportú kétsoros árpáink közül a KH Korsót említeném. Kettős hasznosítású árpa (sör/takarmány), az első hazai nemesítésű sörárpa. Kettős hasznosítását a nitrogén trágyázással megfelelően kontrolálható fehérjetartalma teszi lehetővé. A benne rejlő potenciál leginkább a nehéz körülmények között tör elő. Ha számára rosszabb tápanyag-ellátottság, talajviszonyok vagy nagyfokú szárazság áll rendelkezésre, akkor ugyan azon területen a piacvezető hatsoros árpák termésszintjét meghaladóan terem. A 2023-as évben telekgerendási fajtasorunkban is remekelt. 2023-ban Kecskeméten 7,6 t/ha üzemi átlaggal takarították be, 68 kg-os hektolitertömeg mellett. 

Kiemelkedő aszálytoleranciáját jól mutatja, hogy a 2022-es évben az ország aszály sújtotta területein képes volt a tavalyi évben jónak mondható 5 tonna feletti terméseredményeket is elérni.

A Bordeaux egy igazán megnyerő külsejű kétsoros középérésű takarmányárpa, amely termésében felveszi a versenyt a hatsoros hibridárpákkal. A fajtát sikerrel termesztik Európa-szerte köszönhetően kiváló alkalmazkodóképességének és termésstabilitásának. Télállóságát az itthoninál rosszabb körülmények között is bizonyította. Kiváló bokrosodási képességének köszönhetően kalászhozama kimagasló. Kifejezetten alacsony, erős szárszilárdsággal, ezért a megdőléssel szemben magasfokú rezisztenciát mutat. A tavalyi évben kisparcellás kísérleteinkben csaknem mindenhol az első helyen végzett, Iregszemcsén 9,62 t/ha terméseredménnyel. 2023-ban Garán 6,5 t/ha, Bácsalmáson pedig 7 t/ha üzemi átlaggal takarították be, mind két helyen 65 kg hektolitertömeg mellett.

2. táblázat: A Bordeaux köztermesztésből származó termésátlagai, 2023.

A mezőgazdasági termesztés mindig kihívásokkal jár, és minden évben más-más nehézségekkel találkozhatnak a gazdálkodók. Az időjárás változékonysága, például aszály vagy túlzott csapadék, hatással lehet a termésteljesítményre és a növények egészségi állapotára. Éppen ezért jó választás az Agromag Kft. fentebb bemutatott őszi árpa szortimentje, mert széleskörű tapasztalattal és kutatási háttérrel rendelkező csapatunk olyan fajtákkal szolgál, amelyek hatékonyan kezelik a termesztési kihívásokat. Minőségi vetőmagjaink megbízható hozamokat garantálnak, segítve Önöket a sikeres termelésben és az eredményes gazdálkodásban.

További információ:
www.agromag.hu

Bene Zoltán (Karintia Kft.) 

Termesztési kihívásokra fókuszáló őszi árpa ajánlatok

A klímaváltozásra adott genetikai szintű válasz régóta központi kérdés a Karintia Kft. Mauthner cégcsoportjának nemesítőházainál. A bő termés mellett, a takarékos tápanyag felhasználás és csökkentett növényvédőszer használat már hosszú ideje készteti nemesítőinket egyre modernebb fajták nemesítésére.

Árpa a figyelem középpontjában

84%! Ennyivel emelkedett az őszi árpa vetésterülete az elmúlt 5 évben. A jelentős vetésterület emelkedése mögött számos ok húzódik. A gazdák döntését mégis leginkább a stabilitás, a kiszámíthatóság és a takarékosság befolyásolhatták.

A takarmányárpa az alacsonyabb inputköltéségével, a rövidebb finanszírozási idő mellett, vonzó alternatívát jelentett a növénytermesztőknek.

HL Stabilitás

A bő termőképesség ígéretét egyre inkább a stabilitás taszítja le a fajtaválasztás virtuális trónjáról. Az idei évben nem volt ritka az akár 55 kg/hl súly alatti érték sem. Az ennyire alacsony fajsúlyú takarmány árpa értékesíthetősége csupán jelentősebb ár engedménnyel működött. A terményüzletágunkon keresztül, mi magunk is nap mint nap megtapasztaljuk, hogy a feldolgozók árgus szemekkel figyelik a szerződéstől való minőségi eltéréseket.

Kettős hasznosítással a kiszámíthatóságért.

A CARIOCA, FINOLA és az új ADALINA 6 soros, bő termőképességű árpáink mellett a kettős hasznosítású PIROSKA árpával vagyunk jelen a hazai piacon. A malátázóknál is belistázott sörárpánkat, a magas terméspotenciálja és az átlag feletti HL súlya miatt, a takarmány célú használatra is választották partnereink. Az idei évben ez a tendencia várhatóan erősödni fog.

Ellenőrzött N-hasznosíthatóság

Fajtáinkat a Pannon régióra nemesített, szárazabb körülményeket jobban tolerálni képes, korai kalászhányású és korai érésű genetikák közül válogattuk. Az idei évi kihívásokat tekintve, a jó betegségellenálló képesség és magas szárszilárdság ugyancsak fontos szempontokká váltak.  A hagyományosnak is mondható érvek mellett az energia válság egy nem szokványosnak is mondható fajtatulajdonságot helyezett a figyelem középpontjába. 

A 400.000 Ft-os is meghaladó N árak, ugyanis takarékosságra ösztönözték a gazdákat. A kevesebb N-t viszont a fajták eltérő mértékben képesek hasznosítani. Nem véletlen, hogy amikor mi a Karintiánál összeállítjuk a fajtaportfóliónkat, a kiválasztás során ez tudás, a nitrogénhasznosító képesség a mi számunkra is kiemelt tényező.

A szükséges PLUSZ!

MIVEL NYÚJT TÖBBET ÖNNEK A „PLUSZ” TECHNOLÓGIÁNK?

Technológiánk hatékonyabb gyökérfejlődési erélyt, gyorsabb és egyenletesebb kelést és fokozottabb fotoszintézist eredményez. A csírakori kockázatok csökkentése érdekében a mag felületére a gombaölőszeren túl egy mikroelemekből álló bevonatot viszünk fel, a csávázással egy menetben.

Országos integráció…NAPRAKÉSZ TERMÉNYPIACI INFORMÁCIÓK

A Karintia klasszikus integrátori tevékenységet folytat az ország teljes területén. Mi nem csupán értékesítjük Önnek a vetőmagot és egyéb inputanyagokat, hanem terményüzletágunk szívesen ad Önnek is ajánlatot a betakarított termésre. Szerezzen naprakész terménypiaci információt tőlünk és kamatoztassa azt a saját gazdaságában!

Forduljon területi képviselőinkhez bizalommal az ország egész területén. Elérhetőségeinket megtalálja megújult honlapunkon: www.karintia.hu címen, vagy keresse vetőmagüzletágunkat közvetlenül az alábbi telefonszámon: 06 94 572 054

Szeretne tájékozódni az árpa és búza nemzetközi és hazai piacáról? Terményüzletágunk segítségével Ön is naprakész információk birtokában hozhatja meg döntését. Tel.: 06 94 572 051

Szabó Gábor (Betamag-Trade Kft.)

A KWS ősziárpa-termesztés csúcsfajtái már itthon is egyre népszerűbbek, mely legfőképp kiemelkedő eredményeinek és ellenállóképességének köszönhető.

A KWS kalászos kínálatában kiemelt szerepet tölt be az őszi árpa, amelynél jelenleg a piac második legjelentősebb szereplője, a II. szaporítási fok értékesített mennyisége alapján. Az évről évre növekvő kereslet már önmagában is mutatja, mennyire sikeres e növénykultúra jelenlegi portfóliója, mely a jövőben újabb, kiemelkedő tudású fajták érkezésével erősödik. Nem is lehetne jobban szemléltetni a világszínvonalú nemesítői program erősségét, mint ahogyan azt a KWS TARDIS teszi. Ez a kétsoros árpa tartja jelenleg a legmagasabb árpatermés Guinness-rekordját, amely 14,2 tonna hektáronként! Ezzel ez tekinthető a legnagyobb termésre képes árpafajtának a világon, amelyhez kimagasló minőség és hektolitersúly is társul. Ez a kiemelkedő eredmény 2021-ben az Egyesült Királyságban született, egy olyan termesztéstechnológiában, amelyben a kórokozókkal szembeni védelem a BASF Revysol®, Xemium® készítményein és piraklostrobin hatóanyagú termékein alapult. A fajta szármagassága közepes, állóképessége kimagasló, ezért megdőlésre nem hajlamos. Az árpavetőmag-kínálat új szereplője a KWS FEERIS is, amely egy hatsoros, kiemelkedő szemtermés elérésére képes takarmányárpa.

Szármagassága közepes, amelyhez páratlan állóképesség társul, ezért megdőlésre nem hajlamos. Kalászhányása, virágzása és érése közép-korai, ezzel az árpakínálat legkorábbi fajtája. Kórtani tulajdonságai kedvezőek, az árpatörpülés-vírusra rezisztens, a rinhospóriumos és helminthospóriumos fertőzéssel szemben ellenálló.

A meglévő, már bizonyított fajták között az egyik a KWS HIGGINS, amely egy hatsoros takarmányárpa és kórtani szempontból rendkívül kiegyensúlyozott. Ez a fajta az IKR Agrár Kft. kizárólagos forgalmazásában érhető el. Ugyancsak az új generációt képviseli a KWS ASTAIRE, amely kevésbé intenzív viszonyok mellett is jól teljesítő, nagy termésre képes, jó betegség-ellenállósággal bíró árpa. Az eredményeket a kétsopronyi kísérletek is bizonyították, ahol az összes mellette lévő fajtát maga mögé utasította.

A korai vetést jól toleráló, a gyengébb termőhelyi adottságokhoz is jól alkalmazkodó, csúcstermésre is képes, a Trigo Kft. kizárólagos forgalmazásában lévő KWS KOSMOS pedig stabil, megbízható kórtani tulajdonságaival érdemli ki a gazdálkodók figyelmét.

Keresse idén is a kiváló KWS kalászosfajtákat az előállítóknál! 

Információ és rendelésfelvétel:

Lestyan Kinga
Mobil: +36 20 223 2089
E-mail: lestyan.kinga@betamag.hu
www.kws.hu

Varga Gábor (SAATEN-UNION Hungária Kft.) 

Az őszi árpa napjainkban sok gazdaságban meghatározó és kedvelt kultúra. Ezt támasztja alá, hogy hazánkban az őszi búza után a második legnagyobb vetésterülettel rendelkezik. Sőt, vetésterülete az elmúlt években dinamikusan növekedett, amiben nagy szerepe van a faj és a korszerű nemesített fajták, hibridek változó körülmények között is kiváló környezeti alkalmazkodóképességének, továbbá a nagy hozambiztonság mellett elérhető termőképességének. Több év kedvező értékesítési tapasztalatai azt mutatják: a megtermelt árumag jól értékesíthető, az egyik legkorábban betakarítható, piacképes termék, kiváló jövedelemtermelő képességgel.

Az őszi árpa termesztésének stabilitását, biztonságát a szakszerű termesztéstechnológia és a tapasztalt kihívásokra fókuszáló fajtaválasztás együttesen teremti meg. Milyen hatásokra szükséges a fajtaválasztással és az alkalmazott technológiával megnyugtató választ adnunk? Ezek a termelési környezet változékonyságai, mint a szárazság, betegségek előfordulása, állóképesség, termésstabilitás; és a piac igényei, mint a termőképesség, hektolitersúly. Tehát az alapok megfogalmazásán, azaz a fajta- és hibridválasztáson nagyon sok múlik.

A választott fajta koraisága kiváló lehetőséget biztosít, hogy a vegetatív (növényfejlődés) és a generatív (termésképzés) időszakban jelentkező szárazságstresszt elkerüljük. Korai fajtát nagy – akár csúcsokra törő – termőképességgel keveset ismerünk, kevés olyan fajta van a köztermesztésben, amely ezen követelményeknek együttesen hosszú távon maradéktalanul képes megfelelni. Ezt a kettős, agronómiai és gazdaságossági előnyt hordozza az SU ELLEN fajtánk. A termelők évekkel ezelőtt felismerték a piacvezető SU ELLEN-ben rejlő lehetőségeket, és előszeretettel hasznosítják az aszálytűrő képességét, a korai virágzást és terméskötést, kiváló termőhelyi alkalmazkodását, amit a betakarításkor a nagy és stabil hozamok igazolnak vissza számukra. Ez a fajta kedvező agronómiai adottságainak köszönhetően ma minden hazai gazdaságban jelen van!

A koraiság az egyre szárazabb körülmények között kulcsfontosságú tulajdonság, pláne ha a legbiztonságosabb korai vethetőséggel (szeptember vége) párosul. A korai fajtáknál javasoljuk, hogy a növényi vírusok (őszi árpa esetében meghatározó a levéltetvek által terjesztett árpa sárgatörpülés-vírusa) állományszintű megjelenésének visszaszorítását és kártételének csökkentését helyezzük a fajtaválasztás fókuszába. Korai vetéshez ezért a SENSATION fajtánkat javasoljuk. A SENSATION multirezisztens (sokrétű ellenálló képesség) a növényi vírusokra. Ellenáll a levéltetű által terjesztett árpa sárgatörpülés-vírusának (BaYDV-rezisztencia), továbbá rezisztenciális tulajdonságokkal bír az árpa-sárgamozaikkal és az enyhemozaik-vírussal (BaYMV-, BaMMV-rezisztencia) szemben, amelyek tünetei kevésbé alakulnak ki, így kevésbé gyakorolnak a termésre negatív hatást.

A termelési tapasztalatoknak és a hazai viszonyok között realizálható nagy terméseknek köszönhetően számos sikeres középérésű (középérés első felébe tartozó) fajta is köztermesztésben van. Miért lehetséges ez a fokozódó szárazság ellenére? Mert a fajtabevezetéseket megelőzően elvégzett fejlesztői kísérletek, nagyüzemi tesztek és a NÉBIH fajtaregisztrációs vizsgálatai segítik a hazai termesztésre hosszú távon alkalmas fajták kiválasztását. Ez a komplex rendszer olyan fajták hazai termesztését támogatja, amelyek korai és a középérésben egyaránt jól alkalmazkodnak a mi termelési viszonyainkhoz. Ebben a szegmensben elismert fajta a JAKUBUS, amely egy olyan nagy termőképességű középérésű fajta, amely a SU ELLEN kedvező szülői tulajdonságaival (korai virágzás, középkorai érés, nagy aszálytűrő képesség) egyedülállóan stabil teljesítményt nyújt. Kiválóan bokrosodik és nagyon jó a tápanyag-hasznosító képessége, továbbá stabilan magas a termés hektolitersúlya.

A korai vetéseket előnyben részesítők számára ebben a tenyészidőszegmensben is fontos fajtaválasztási szempont az árpa sárgatörpülés-vírusával szembeni ellenálló képesség (BaYDV-rezisztencia). A PARADIES immár három éve megtalálható kínálatunkban. Az árpa sárgatörpülés-vírusával szemben rezisztens, közepes tenyészidejű (rendre középkorai érésű) fajta a korai vetést végző termelők kedvence.

Mit tehetünk akkor, ha a kiugróan magas termőképesség mellett a kiugróan jó hektolitersúly elérése és a termelt áru hektolitersúlyának javítása is kiemelt célunk? Itt a bőtermő kétsoros őszi árpa és a hibridárpa tulajdonságai értékelődnek fel: a rájuk jellemzőbb átlagon felüli méretű kalászban képződő homogén szemméret, azaz a kiváló szemkitelítődési tulajdonságok gyakorlati hasznosítása elsőrangú kritérium. Az SU LAUBELLA új fajta a hazai szortimentben. Ez a kétsoros őszi árpa kiváló állóképességű, a többsoros árpákkal összemérhetően nagy termőképességű, közepes tenyészidejű és középkorai érésű, és magas hektolitersúlyú, exportpiacokra és speciális ipari feldolgozási követelményeknek megfelelő árumagot képez.

Az új SU LAUBELLA fajta (balra) és az SU HYLONA hibrid (jobbra) méltó képviselői a SAATEN-UNION ősziárpa-portfóliójának

Az SU HYLONA hibridünk több kedvező tulajdonsága révén a legrugalmasabban kezelhető őszi árpa, mely kiváló megoldást jelent minden termelési körzetben. Aszálytűrése kiváló, vele a gyengébb talajok is jól hasznosíthatóak. Az SU HYLONA alkalmas korai, normál és megkésett vetésekre egyaránt. Szeptember végétől egészen október közepéig vethető, azaz a legszélesebb vetésidő „ablakot” biztosítja. Vetési normája alacsony, így gazdaságosan alkalmazható, hiszen jó adottságú termőhelyen 1,3–1,5 millió csíra/ha vetőmag felhasználásával kiválóan teljesít. Átlagos vetési körülmények és októberi vetés esetén a hektáronkénti 1,5 millió csíra minden körülmények között elegendő termő növényszámot eredményez. A hibrid termeszthető gabona- és duplagabona-sortávon egyaránt. A javasolt tőszámok és a választható sortáv kombinálása lehetővé teszi a szalmaszár természetes erősödését, a még jobb állóképesség kialakulását is. Az SU HYLONA agronómiai tulajdonságainak köszönhetően, betartva a kapcsolódó agrotechnikai javaslatokat, nagy, piacos termés érhető el magas hektolitersúllyal.

A SAATEN-UNION a termelési kihívásokra összeállított, változatos összetételű ősziárpa-portfóliója segítségével olyan működőképes és üzemi szinten is bizonyító megoldásokat ajánl, melyek középpontjában továbbra is a még biztonságosabb és jövedelmezőbb termelés áll. A fajtaválasztás bizalmi kérdés, ezért kérjük, ismerje meg és válassza specifikus fajta- és hibridajánlatunkat, amelyet területi képviselő kollégáinkon keresztül érhet el.

További információ:
www.saaten-union.hu

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Az árpa sikerének titka

Heti fókusz: Az árpa sikerének titka

Az ideihez hasonló aszályos évjárat – amely egyre inkább trenddé válik – az árpa malmára hajtja a vizet. Szakértők mondják el véleményeiket, javaslata...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!