2024. április 23. kedd Béla

Heti fókusz: A korai gyomkonkurencia kikapcsolása a cél a kalászosok őszi gyomirtásával

Agro Napló
A kalászos őszi gyomirtás e nézőpontból történő megközelítéséről, valamint a további előnyökről szakértők tájékoztatnak. A válaszokért kattintson!

A korai gyomkonkurencia kikapcsolása a cél a kalászosok őszi gyomirtásával

A válaszokért kattintson!

Molnár Szabolcs
BASF Hungária Kft.
Csorba Csaba
Bayer Hungária Kft.
Takács Gábor
FMC-Agro Hungary Kft.
Gaál Orsolya
Nufarm Hungária Kft.
Kisjuhász Roland
Sumi Agro Hungary Kft.
Papp Zoltán
Syngenta Kft.
Valovics Attila
UPL Hungary Kft.

Molnár Szabolcs (BASF Hungária Kft.) 

Az őszi búza és az őszi árpa őszi gyomirtása viszonylag rövid múltra tekint vissza, mivel a gyomszabályozás ezen módja valamikor csupán a 2000-es évek elején indult el Magyarországon. Az akkor még „idegennek” tekintett technológia azóta folyamatosan terjed, és egyre népszerűbb a termelők körében.

Az őszi kalászosok őszi gyomirtását gyakorlatilag az élet kényszerítette ki, hiszen az akkor, és a mai napig is az egyik legfontosabb kalászos egyszikű gyom, a nagy széltippan elleni védelemben egy hatékonyabb és olcsóbb megoldást jelentett a tavaszi gyomirtásokhoz képest. Ezen túlmenően az őszi gyomirtásra használható készítmények hatékonyak a kalászosok legfontosabb gyomnövényei, a T1 és T2 életformájú kétszikű gyomok ellen is, így a gyomirtás a zsúfolt tavaszi szezonról előre hozható az őszi időszakra.  Az őszi gyomirtás elfogadottságát és jelentőségét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy 2020 őszén már kb. 250 ezer hektár őszi kalászos kapott ilyen kezelést.

2021 őszétől egy új készítménnyel bővül a felhasználható termékek köre, mely Pontos® néven kerül forgalomba. A készítmény őszi búzában (durum és tönköly is) és őszi árpában kap felhasználási engedélyt pre- és korai posztemergens felhasználási lehetőséggel. A Pontos® hatóanyagai a picolinafen (HRAC: F1), mely Magyarországon eddig még nem volt elérhető, és a flufenacet (HRAC: K3), melyek egymástól teljesen eltérő módon fejtik ki hatásukat, így tökéletesen kiegészítik egymást. A picolinafen egy karotinbioszintézis gátló hatóanyag, amely alapvetően a levélen keresztül szívódik fel, de a gyomnövények a gyökéren keresztül is felveszik a hatóanyagot. Hatása elsősorban a magról kelő kétszikűekre terjed ki, de erősíti a magról kelő egyszikűek elleni hatást is. A flufenacet hatásmódja a fehérje és nukleinsav bioszintézis gátlásán alapszik (sejtosztódás gátlás), és a gyomnövények főleg a gyökéren és a szik alatti szárrészen veszik fel a hatóanyagot, amely elsősorban a magról kelő egyszikűek elleni hatásért felel. A hatóanyagok vízoldékonysága alacsony, illetve közepes, nem mobilisak, ennek köszönhetően jelentős talaj- és hatástartammal rendelkeznek.

Az elmúlt 2 évben az ország különböző termőtájain (Nyugat-Dunántúl, Közép-Magyarország, Dél-Kelet Magyarország, Észak-Magyarország) összesen 18 hatékonysági kísérletet állítottunk be, hogy teszteljük a Pontos® hatásspektrumát hazai körülmények között is. A kapott eredmények alapján elmondhatjuk, hogy a készítmény igen hatékony a nagy széltippan ellen már alacsonyabb dózisban is mind pre-, mind korai posztemergens alkalmazásban. A kísérletek eredményei azt is visszaigazolták, hogy a Pontos® szintén kiváló hatékonysággal bír számos fontos kalászos kétszikű gyom ellen, mint például az ebszékfű, pipacs, pásztortáska, veronika félék, tyúkhúr, sebforrasztó zsombor, mezei árvácska (1. fotó).

1. fotó: Balra kezeletlen kontroll, jobbra Pontos® 0,75 l/ha PRE Tiszaalpár, 2021. május 26.

A Pontos® felhasználható preemergensen, valamint korai posztemergensen 0,75–1,0 l/ha dózisban a kultúrnövény kelésétől a 4 mellékhajtás fejlettségig. Korai posztemergensen a nagy széltippan 1–2 leveles, a magról kelő kétszikűek szik–2 leveles állapotában kell kijuttatni a készítményt. A készítmény egy vegetációs időszakban csak egy alkalommal használható. Normál vetésváltásnál nincs utóvetemény korlátozás.

Hogy kinek ajánljuk a Pontos®-t? Minden olyan termelőnek, akiknek már a kezdetektől gyomoktól mentes őszi búza és őszi árpa állomány elérése a céljuk, és egy rugalmasan használható, hatékony megoldást szeretnének.

További információ:
agro.basf.hu

Csorba Csaba (Bayer Hungária Kft.) 

Az utóbbi években egyre többen ismerik fel az őszi gyomirtás előnyeit. Ma már az őszi kalászosok közel 10%-án alkalmazzák a termelők, és aránya évről évre növekszik.

A kalászosok gyomirtását az alkalmazható eljárások kombinálásával lehet a leghatékonyabban megoldani. Érdemes kihasználni a vetésváltás adta lehetőségek mellett a gyomirtási szempontból optimális időben végzett talajművelési elemeket, a mechanikai gyomirtási eljárásokat is. A megfelelő fajta kiválasztása az okszerű tápanyagellátás és a rovarkártevők elleni védelem a homogén, sűrű állomány biztosításával járul hozzá a gyomnövények elleni sikeres védekezéshez.

Hazánkban a kalászosok őszi gyomirtása az utóbbi években egyre szélesebb körben alkalmazott technológiai elemmé vált. Erre kényszerítenek bennünket a jelentősen megváltozott gyomviszonyok és az egyre szélesebb körben alkalmazott, alacsony vetőmagnormával és korábban vetett búza és részben az árpa állományok, amelyek szinte semmilyen gyomelnyomó képességgel nem rendelkeznek.

A nagy széltippan ma már a 3. legfontosabb gabonagyomunk, és új területeken is megjelent, illetve terjed. Az ősszel kelő kétszikűek (pl. veronika-félék, árvacsalán-félék, tyúkhúr) pedig képesek gyepszerűen vastag rétegben beborítani a talajt, és elnyomni a gyenge gabonaállományt. A tavaszi gyomirtás idejére ezek a fajok legtöbbször már túl vannak életciklusuk nagy részén, és sikerrel kifejtették súlyos károsító hatásukat is – tápanyagot és vizet vonnak el a kultúrnövénytől.

A kalászosok esetében is igaz, hogy a megcélzott magas termésszint elképzelhetetlen a gyomkonkurencia minél korábbi kikapcsolása nélkül. Erre kiválóan alkalmas az őszi gyomirtás, amely beavatkozásnak természetesen munkaszervezési előnyei is vannak, hiszen így jelentősen csökkenthető/egyszerűsíthető a tavaszi gyomirtás.

A Bayer egyik őszi kalászos gyomirtó szere, az EXPERT MET idén is rendelkezésre áll. Őszi búza, őszi árpa, rozs és tritikálé kultúrákban a készítményt korai-posztemergensen a kultúrnövény 1 leveles és 3 leveles állapota között (BBCH 11-13) lehet kijuttatni. Fontos, hogy kezeléskor a magról kelő kétszikű gyomnövények szik-kétleveles, a nagy széltippan 1-2 leveles fejlettségű legyen. Az EXPERT MET dózisa minden kalászos esetében egységesen 0,35 kg/ha. Erősebb gyomosodás, vagy kevésbé érzékeny gyomfajok jelenléte esetén, az EXPERT MET kombinálható diflufenikán vagy metszulfuron-metil hatóanyagot tartalmazó készítménnyel. Mivel a készítmény a levélen keresztüli hatása mellett a talajon keresztül is hat, a megfelelő hatékonysághoz szükséges a jól megművelt, aprómorzsás, rögmentes talajfelszín.

A másik gyomirtó szerünk az ATLANTIS OD, amely az őszi búza elsősorban egyszikű gyomnövényei ellen hatékony posztemergens készítmény, de hatékonyan pusztítja a magról kelő keresztesvirágú gyomokat, valamint a szikfű- és pipitér fajokat is. Nagy széltippan és parlagi ecsetpázsit ellen 1,0-1,25 l/ha dózissal kimagasló hatékonysággal alkalmazható. Gátolt növekedési viszonyok között (szárazság, tápanyaghiány), valamint erős gyomfertőzés esetén a hatékonyság jól fokozható 1 l/ha Mero hozzáadásával. A nehezebben irtható gyomok közé tartozó rozsnok fajok (fedél rozsnok, mezei rozsnok, gabona rozsnok, bókoló rozsnok, meddő rozsnok) ellen pedig 1,5 l/ha dózissal lehet a legjobb hatást elérni.

További informcáió:
agro.bayer.co.hu

Takács Gábor (FMC-Agro Hungary Kft.) 

Az időjárás változásával a gyomok fejlődése is változik. Az egyre gyakoribb enyhe tél alatt a gyomok növekedése nem áll le, így azok kora tavaszra a kalászosoknak komoly károkat okozhatnak. Az aszályos periódusok miatt minden csepp nedvességet meg kell őrizni a gabonafélék számára. Ehhez fontos elem az őszi kelésű gyomok kiiktatása, amihez elengedhetetlen a korai őszi gyomirtás. Ha Önnek is problémái vannak kalászosokban a korán csírázó egy- és kétszikű gyomokkal, már ősszel gondoljon a gyomirtásra!

A kalászos gabonában előretörő T1-T2-es életformájú gyomnövények - nagy széltippan, veronikafajok, mezei árvácska vagy a tyúkhúr - ellen tavasszal már nehéz a védekezés. Tovább bonyolítja a helyzetet az egyszikűek elleni gyomirtás, főleg, ha a nagy széltippan mellett/helyett a parlagi ecsetpázsit vagy olaszperje marad a következő kalászos kultúrában. Ezen egyszikűekből 20-30 növény/m2 már 15-20 % termésveszteséget okoz. Többet, mint a kétszikű gyomnövények.

A kezeletlen őszi búzában erős a nagy széltippan, pipacs, sebforrasztó zsombor és vadrepce jelenléte (Fejér megye, 2021.06.07.)

Az FMC-Agro 2020 őszén egy új őszi kalászos gyomirtó szert hozott forgalomba. A Battle® Delta őszi búzában és őszi árpában használható egy- és kétszikű gyomok ellen, 400 g/l flufenacet és 200 g/l diflufenikán hatóanyag-tartalommal. Rozsban és tritikáléban az okiratkiterjesztés folyamatban van.

A hatékonysághoz bemosó csapadék szükséges, viszont a készítmény hosszú tartamhatással bír és szelektív, mely biztosíték a megfelelő hatásra, a permetezés utáni nagy mennyiségű csapadék sem okoz kárt a kalászosokban.

Kiváló hatékonyságú a nagy széltippan, veronikafélék, mezei árvácska, tyúkhúr, pipacs, pásztortáska és a legtöbb kétszikű gyom ellen. A nagy széltippan ellen már a legalacsonyabb 0,3 l/ha dózis is kiváló hatékonyságú, ilyen adagolás esetén az egyes kétszikűek elleni hatása azonban gyengébb lehet, így ilyenkor az Ally® Max kétszikűirtóval kombinációban javasolt kijuttatni.

Az FMC saját kísérleti tapasztalatai alapján a 0,6 l/ha dózis a parlagi ecsetpázsit ellen magas hatékonysággal bír, olaszperje ellen szintén jó eredményeket érhetünk el, ami az őszi gabona korai erőteles fejlődését biztosítja.

Balra kezeletlen, jobbra őszi Battle® Max (0,3 l/ha Battle® Delta + 28 g/ha Ally® Max + 0,1% Trend® 90) kezelés (Nyíregyháza, 2021.06.29.)

Őszi Battle® Max (0,3 l/ha Battle® Delta + 28 g/ha Ally® Max + 0,1% Trend® 90) kezelés eredményeképpen gyommentes őszi búza állomány (Fejér megye, 2021.06.07.)

Az FMC-Agro által ajánlott technológia a gyomokhoz igazodik:

1. Ha a területen a nagy széltippan és a kétszikű gyomok is jellemzőek (pipacs, kamillafélék, repce árvakelés, vadrepce, ebszikfű, tyúkhúr stb.):
Battle® Delta 0,3 l/ha + Ally® Max 30 g/ha + Trend® 90 0,1 % korai posztemergensen kijuttatva. Ez a kombináció Battle® Max néven virtuális kereskedelmi csomagban is beszerezhető 2021 őszétől!

2. Ha parlagi ecsetpázsit és/vagy olaszperje-fertőzés van a területen és mellette a kétszikűek ellen is védekezni kell (veronikafajok, mezei árvácska, tyúkhúr, árvacsalánfélék stb.):
Battle® Delta 0,6 l/ha + Trend® 90 0,1% preemergens vagy korai posztemergens kezeléssel.

Válassza az FMC őszi gyomirtási technológiáit, ha Önnek is problémái vannak kalászosokban a korán csírázó egy- és kétszikű gyomokkal!

További információ:
www.fmcagro.hu

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei. *A Battle® Delta engedélyokirat-kiterjesztése rozsban és tritikáléban folyamatban van.

Gaál Orsolya (Nufarm Hungária Kft.) 

Azokon a területeken, ahol korábban folyamatosan szulfonil-karbamid hatóanyagú készítményekkel végeztek gyomirtást, nagy tömegben kiszelektálódtak és felszaporodtak a veronika-, árvácska-, árvacsalán-, tyúkhúrfélék. Ezek kora tavasszal már virágoznak, és nagyon ellenállók a gyomirtó hatóanyagokkal szemben. Rengeteg tápanyagot és vizet képes elvonni a kultúrnövénytől az ebszékfű is, amely napjainkban a kalászosgyomok rangsorában az első helyen szerepel. Természetesen a többi kétszikű gyomnövény, mint a ragadós galaj, pásztortáska, pipacs, kék búzavirág, mezei tarsóka, szintén sok bosszúságot okoz a gazdáknak. Az őszi gyomirtással a gyomnövényeket széles hatásspektrumban, már korán el tudjuk pusztítani, illetve a csírázásukat is meg tudjuk akadályozni. Így a talajban lévő nedvességet, a kijuttatott tápanyagot a kultúrnövény fogja hasznosítani, amely zavartalanul fejlődhet az ősz folyamán, és kellően megerősödött, gyommentes állománnyal kezdődhet a tavasz.

Az őszi gyomirtás rugalmasan elvégezhető, a gyomok fejlettségéhez igazodva: a magról kelő kétszikű gyomok 2–4 leveles, a magról kelő egyszikű gyomok 1–3 leveles állapotban, amikor még nincsenek túl a gyökérváltáson, a legérzékenyebbek a gyomirtó szerekre. A levélen keresztüli hatással elpusztítjuk a már kikelt gyomokat, míg a talajon keresztüli hatással megakadályozzuk a talajban lévő magok csírázását, kelését. Az őszi gyomirtásnak a munkaszervezés szempontjából is nagy jelentősége van. Az utóbbi évtizedben tapasztalhattuk, hogy az időjárás kiszámíthatatlanná vált, emiatt a tavaszi munkák nehezen tervezhetők. Ha a gyomirtást ősszel elvégezzük, ezzel a munkafolyamattal már nem kell foglalkoznunk. Ráadásul a tavaszi első permetezés során a tankkeverékekbe kevesebb növényvédő szert kell tennünk, melyek így kevésbé befolyásolják egymás hatékonyságát.

 

Az őszi gyomirtásra a Nufarm az Agility+Alliance csomagot ajánlja. A csomag 20 l Agilityt és 800 g Alliance 660 WG-t tartalmaz. A 16 hektárra elegendő csomagot tankkeverékben kell kijuttatni. Az Agility dózisa 1,25 l/ha, az Alliance 660 WG dózisa 50 g/ha. A két termék három hatóanyagot tartalmaz, melyek mindegyike talajon és levélen keresztül is hat. Ennek köszönhetően nemcsak a már fejlődő gyomokat pusztíthatjuk el, hanem a talajban lévő magok csírázását is megakadályozzuk.

Bemosó csapadék esetén a tankkeverék hosszú tartamhatással rendelkezik, így tavasszal a kalászostáblák tiszták lesznek. Acattal vagy szulákkal fertőzött területen tavasszal 1 l/ha Mecomorn kijuttatását javasoljuk. Az Agility+Alliance csomag optimális kijuttatási ideje akkor van, amikor a kalászos kikelt, az állomány 3 leveles, a kétszikű gyomok 2-4 levelesek, a széltippan és a vékony egércsenkesz 1-3 leveles állapotban van, és még nem esett át a gyökérváltáson.

Az Agility és Alliance 660 WG együttes alkalmazásának előnye, hogy széles spektrumban pusztítja a korábban felsorolt T1-T2 kétszikű gyomokat, a repce árvakelését és az egyszikűek közül a nagy széltippant, valamint a vékony egércsenkeszt. A csomag rugalmas kijuttathatósága, hosszú hatástartama mellett rendelkezik az őszi gyomirtás összes előnyével is.

Újdonság 2021-ben az Agility+Alliance+Sumi Alfa csomagajánlat: az őszi gyomirtással egy menetben védekezhet az olyan ősszel megjelenő vírusvektorok ellen, mint a levéltetvek és a kabócák.

További információ:
www.nufarm.hu

Kisjuhász Roland (Sumi Agro Hungary Kft.) 

Az elmúlt években jómagam is számtalan szakcikket olvastam különböző elektronikus és nyomtatott sajtóban, ami az őszi kalászosok őszi gyomirtásával volt hivatott foglalkozni. Mondhatnánk, hogy a téma már lerágott csont, nem lehet újat mondani, mi megragadja a figyelmet.

Ugyanakkor, ha összevetjük az őszi gyomirtásban részesített területek nagyságát, avval a ténnyel, hogy mennyi terület szenved az őszi gyomfajok nyomásától és okoznak terméscsökkenést az áttelelő gyomok, akkor láthatjuk, hogy van még mit tanulni és fejlődni a kérdésben. Sajnos mai napig nagyon sok termelő csupán legyint a megszívlelendő szóra, miszerint – repcéhez hasonlatosan – az őszi kalászosok gyomirtását már az ősz folyamán el kell(ene) végezni. „Nincs itt olyan nagy baj az ősziekkel!” „Tavasszal úgyis ki kell mennem a területre!” Hallom sokszor az ilyen, vagy ezekhez hasonlatos kifogásokat. Tavasszal azután ezek azok a termelők, akik bármit megadnának, hogy hatékony segítséget kapjanak. Legtöbbször a hatékonysággal látszólag (!) Ilyenkor sincs gond, ugyanakkor az ár már teljesen más dimenziókban mozog. Miért mondom, hogy a jó hatékonyság csupán látszólagos tavaszi gyomirtás esetében az őszi fajok ellen? Ebben az esetben a kultúrnövényünknek – legyen az árpa vagy búza – vetéstől a tavaszi gyomirtás elvégzéséig versenyezni kellett a létért (vízért, tápanyagokért, fényért) a gyomokkal. Bár a tavaszi gyomirtással kisebb nagyobb eredményességgel le tudom küzdeni az őszieket, ám azok már terméscsökkentő hatásukat érvényre juttatták. Nem kifizetődőbb már akkor beavatkozni, mikor még nincs károkozás?

Tyúkhúr, veronika ősszel

A Sumi Agro Kft. a szakmai segítségnyújtáson túl kettő termékkel áll rendelkezésére azon termelőknek, akik úgy gondolják, hogy a gyomirtás gondját az őszi kalászosaikban már ősszel le szeretnék venni a vállukról. Az egyik biztonsággal alkalmazható készítmény az őszi gyomok ellen – veronikafélék, tyúkhúr, viola, széltippan, árvacsalán fajok, stb.– az Ergon. Kijuttatása az őszi kalászosok 3 leveles fejlettségétől lehetséges. Ebben a korai stádiumban a gyomnövények még biztosan nincsenek túlfejlődve, így a kezelés ideális fenológiai állapotban kerül elvégzésre. Ergon talajon keresztüli tartamhatással is rendelkezik, ezért a hatásért a metszulfuron hatóanyag felelős. Ugyanakkor ez a hatóanyag rendelkezik levélen keresztüli hatással is. A levélen keresztüli fő hatást azonban a termék másik összetevője a tifenszulfuron-metil eredményezi. Mivel az Ergon ebből a két szulfonil-karbamid csoportba tartozó hatóanyagból tevődik össze, melyek hatásának kifejtéséhez hatásfokozó adalékanyag szükséges, így az Ergon-os kezelés esetében is kell hatásfokozó adalékanyagot alkalmazni annak előírt dózisában. Javaslatunk a Spur hatásfokozó használatát 100 ml/ha dózisban, mely a hatás biztonságot és a pusztulás sebességét is fokozza. Az Ergon hektáronkénti dózisa mindösszesen 60-70 gramm, és árát is figyelembe véve az egyik legjobb (hanem a legjobb!) választás az őszi kezelésre.

A paletta másik terméke a Pledge 50WP, amely több szempontból unikális az őszi búza gyomirtásában. A protoxgátlók csoportjába tartozó flumioxazin hatóanyagával az egyetlen ebben a szegmensben, amelyik ősszel is kijuttatható búzában, sőt még talajon keresztüli tartamhatással is rendelkezik. Az őszi kezelést az őszi búza 3 leveles fejlettségénél el lehet végezni, és időjárási körülmények függvényében akár enyhe téli napokon is lehet Pledge-dzsel kezelni. A búzában engedélyezett 60g/ha-os dózis esetében a kultúrán legfeljebb néhány apró perzselési pont figyelhető meg, ugyanakkor a legtöbb jellemző gyomfaj kifejezetten érzékeny ebben a korai fejlődési stádiumban. Gyakorlati tapasztalatok alapján, ha az egyes gyomfajokat nézzük, akkor a széltippan esetében az legfeljebb 3 leveles fejlettségű legyen. Amennyiben pedig a veronikafélék okozzák a területen a fő gondot, akkor vagy még kelésük előtt kezeljünk a Pledge-dzsel, vagy várjuk meg, amíg az első valódi lomblevélpár megjelenik a veronikán. Az egyéb fajok esetében szintén a korai (szikleveles-első lomblevélpáros) kezelés adhat megfelelő eredményt. Mivel a flumioxazin hatása más, mint a korábban említett szulfonilkarbamidoké, ezért a Pledge-s kezelés esetében hatásfokozó adalékanyag használata nem szükséges.

Széltippan aratás előtt

Természetszerűleg az előzőekben bemutatott két termékből tankkombináció is készíthető. Ebben az esetben a kissé megkésett kezelés esetében is kiváló gyomirtó hatást eredményez a tankkeverék, valamint a talajon keresztüli hatás is látványosan eredményesebb lesz; továbbá kellő biztonságot nyújt a rezisztencia megelőzéséhez is. Aki a fenti termékekből álló tankkombináció mellett teszi le a voksát, az ne használjon semmijen adalékanyagot, hatásfokozót.

Zárszóként én személy szerint azt tudom javasolni minden gazdálkodónak, aki már elgondolkozott azon, hogy kipróbálja az őszi kalászosaiban az őszi gyomirtást, hogy ne habozzon, cselekedjen! Válassza akár az ár-érték arányban legkedvezőbb Ergon-t, vagy akár az unikális Pledge-t, elégedett lesz!

További információ:
www.sumiagro.hu

Papp Zoltán (Syngenta Kft.) 

Jól ismert, hogy minél korábban gyommentesítjük a kukoricát, az annál nagyobb – tonnákban mérhető – termést ment meg. A kalászosokban – főként az őszi búzában – kevés adattal rendelkezünk arról, hogy a gyomirtás időzítése milyen jelentőséggel bír a termésre nézve. A lényegesen nagyobb tőszáma és hosszabb tenyészideje miatt azt gondolhatnánk, hogy ennek nincs nagy jelentősége. Azonban szerencsére vannak olyan vizsgálatok, amelyek bizonyítják, hogy a gyomkikapcsolás idejének igen is nagy szerepe van a nagy termés megvalósulásában.

A gyommentesítés és annak időzítésének tervezésében a legfontosabb befolyásoló tényező a területen várható gyomfajok és azok fertőzöttsége. Klasszikusan az egyszikű gyomok ellen kezdődött a gyomirtó szerek használata ősszel. Ezek ma is a legfontosabb okai. Főleg a nagy széltippan, de mellette a parlagi ecsetpázsit és az olaszperje ellen tudunk hatékonyan védekezni ősszel. Ezek csírázása leginkább ebben az időszakban történik, kisebb részben a tél végén vagy kora tavasszal jöhetnek elő. Főként Nyugat-Magyarországon, de máshol is gócszerűen előforduló egynyári perje és vékony egércsenkesz ellen is csak ősszel tudunk hatékonyan védekezni.  A kétszikű gyomok közül különösen az ún. „szőnyeggyomok” okozhatnak jelentős kárt erős fertőzöttség esetén. A veronika, árvacsalán vagy árvácska fajok ellen a tavaszi gyomirtás gyakran már kései, így ellenük a legjobb megoldás az őszi kezelés. Sok más ősszel kelő gyomot (szikfű fajok, galaj, pipacs, zsombor fajok stb.) lehet hatékonyan kezelni tavasszal, de addig nagy termésveszteséget okozhatnak. Három gyomcsoport ellen nem tudunk hatékonyan védekezni ősszel: az évelő kétszikűek (pl. mezei acat), a főleg tél végén, kora tavasszal kelő egyszikű gyomok (pl. vadzab, rozsnok fajok) és az árvakelésű napraforgó. Ezek ellen tavaszi kiegészítés szükséges.

Mennyit jelenthet az időzítés? A vizsgálatok szerint a kora tavaszi (március második fele) és a tavaszi (április második fele) időzítés között – természetesen gyomfajtól és fertőzöttségtől függően – akár 500-1500 kg/ha terméskülönbség is kialakulhat. Ennek a fő oka, hogy ebben az időszakban van a legfontosabb termésképző elemek kialakulásának ideje. Azonban ha az időzítést még korábbra helyezzük - tehát őszre - akkor a termésen további 500-1000 kg/ha termést nyerhetünk. Ekkor elsősorban a bokrosodást segíthetjük, illetve a télvégi vagy kora tavaszi szárazabb periódusban a gyommentes állományban kisebb a nedvesség és a tápanyagvesztés, amit a kultúrnövény tud hasznosítani.

Hol, mikor és mivel érdemes elvégezni az őszi gyomirtást?

Azokon a területeken javasoljuk az őszi gyomirtást, ahol repce volt az elővetemény, forgatás nélküli talajművelés van, korai a vetésidő, alacsony tőszámmal történik a vetés, őszi kelésű egyszikű vagy szőnyeg gyomok várhatóak nagy tömegben. Célszerű a korai posztemergens gyomirtást választani kihasználva a készítmények posztemergens hatását is. A Syngenta javaslatában a Box-R Pack gyomirtó csomag szerepel ebben a szegmensben. Előnyeiként ki kell emelni, hogy olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek közül kettő is hatékony (proszulfokarb és metszulfuron-metil) az egyszikű gyomok ellen (nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, olaszperje, egynyári perje, vékony egércsenkesz, szálkás borjúpázsit). A két hatóanyag eltérő hatásmechanizmussal rendelkezik, így a rezisztencia kialakulásának esélye rendkívül alacsony. A szőnyeggyomok közül gyakorlatilag mindegyik faj ellen kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik. Ezeken kívül a csomag megoldást nyújt a szikfű- zsombor-, tarsóka-, szarkaláb fajok, pipacs, galaj, árvakelésű repce (IMI is), stb. ellen is. Használata esetén nem kell utónövény korlátozástól tartani. Őszi búza mellett őszi árpában is alkalmazható. A csomagban lévő mindhárom hatóanyag hosszú tartamhatással rendelkezik, így együtt biztosítja a betakarításig való gyommentességet.

Jobbra Box-R Pack hatékonysága nagy széltippannal és kétszikű gyomokkal erősen fertőzött területen (Kaposmérő, március 31.)

További információ:
www.syngenta.hu

Valovics Attila (UPL Hungary Kft.) 

Az utóbbi időben a kalászosok gyomflórája jelentős változásokon ment keresztül az országos gyomfelvételezési adatok szerint. A forgatás nélküli talajművelési technológiák elterjedése miatt az apró magvú gyomok és a fűfélék jelentősége megnőtt. A legfontosabb gyomfajok többsége ősszel vagy nagyon kora tavasszal csírázik.

A nagy széltippan (Apera-spica venti) az őszi kalászosok egyik legfontosabb gyomnövényévé vált, melynek gyomborítása és kártétele is folyamatos növekedést mutat az utóbbi időben. Eddig jelenléte főleg a dunántúli területeken volt jelentős, azonban már az Alföld egyes részein is komoly kihívás elé állítja a gazdákat. T2-es gyomnövényként az évjáratok többségében – néhány szélsőségtől eltekintve – ősszel célszerű védekezni ellene. Mellette természetesen nem szabad elfeledkezni a kétszikűekről sem: az árvácska, a veronika, az árvacsalán, a tyúkhúr, az ebszékfű, a ragadós galaj, a pipacs, a pásztortáska esetében is jó megoldás az őszi gyomirtás, mert az ezek elleni védekezés is ősszel a leghatékonyabb.

2020 őszén kapott felhasználási engedélyt a Reliance, amely két hatóanyagot (200 g/l diflufenikán + 400 g/l flufenacet) tartalmazó gyomirtó szer egy- és kétszikű gyomok ellen őszi kalászosokban, posztemergens módon kijuttatva segítségünkre lehet a széltippan és a legfontosabb kétszikű gyomok elleni küzdelemben. Ha a hatóanyagokat nézzük, a diflufenikán felszívódó, a karboxamidok családjába tartozó gyomirtó hatóanyag pre- és posztemergens használatra. Blokkolja a klorofill képződését, majd a sejtek bomlását idézi elő. Talajon történő hatásához bemosó csapadék szükséges. A készítményen belül a kétszikű gyomok elleni hatásért felelős. A flufenacet az oxi-acetamidok csoportjába tartozó, sejtosztódás-gátló gyomirtó hatóanyag. A merisztéma szövetekben a hosszú szénláncú zsírsavak képződésének gátlásán keresztül zavarja a sejtmembránok működését, azok permeabilitását, így akadályozza a sejtosztódást. A karotinoid bioszintézisét gátolja a merisztéma sejtek osztódásának és a membrán sejtek szelektivitásának zavarásával. Hatását pre- és posztemergensen fejti ki, elsősorban az egyéves egyszikű gyomok elleni hatásért felelős. A piacon lévő hatóanyagok közül a flufenacet az egyik legerősebb hatású a perjék és az ecsetpázsit ellen.

A kezelés optimális időpontja a kultúrnövény 1-5 leveles állapota. A legmarkánsabb gyomirtó hatást akkor érhetjük el, amikor az egyszikű gyomok 1-2 leveles, a kétszikű gyomnövények szik-2 leveles fejlettségűek.

A Reliance engedélyezett dózisa 0,3-0,6 l/ha: a magasabb dózisban önmagában is kiváló hatást biztosít a kalászos gyomnövények többsége ellen, az alacsonyabb dózistartományban viszont célszerű egyéb gyomirtó hatóanyaggal (pl. metszulfuron-metil, tribenuron-metil, stb.) történő tankkeverék kijuttatása. Mindenképpen javasoljuk a Silwet Star tapadásfokozó készítmény 0,05 %-os dózisának hozzáadását a permetléhez.

A magyarországi biológiai hatásvizsgálatok alapján nagyon jó gyomirtó hatással (98-100%) rendelkezik a nagy széltippan (Apera spica-venti), a perzsa veronika (Veronica persica), a borostyánlevelű veronika (Veronica hederifolia), a közönséges tyúkhúr (Stellaria media), a bársonyos árvacsalán (Lamium amplexicaule), a mezei árvácska (Viola arvensis) és az árvakelésű napraforgó (Helianthus annuus) ellen. Jó a gyomirtó hatása (95-98%) a kaporlevelű ebszékfű (Matricaria inodora) és a sebforrasztó zsombor (Descurainia sophia) ellen. Pipacs (Papaver rhoeas) és mezei szarkaláb (Consolida regalis) ellen elfogadható gyomirtó hatást mutatott (90-95%). Továbbá megfigyeltük, hogy az árvakelésű repce és a kék búzavirág (Centaurea cyanus) ellen csak a legmagasabb, 0,6 l/ha-os dózis adott megfelelő eredményt (1. ábra).

1. ábra: A Reliance hatásossága a magyarországi hatásvizsgálatokban, 2017. (zárójelben a felvételezett kísérleti helyszínek száma)

A UPL 2020-ban is állított be demonstrációs vizsgálatot, kimondottan nagy széltippannal fertőzött területen, Terem község határában. A nagy dózisú Reliance-szel kezelt parcellák tiszta tábla érzetét sugallták (1. kép), a készítmény gyomirtó hatásában összemérhető volt versenytársaival vagy felülmúlta azokat.

1. kép: Terem, 2021. június 18., nagy széltippan elleni vizsgálat: balra kezeletlen kontroll, középen Reliance 0,6 l/ha, jobbra üzemi kontroll található.

  

Első éves hazai eredményeink alapján mindenképpen ajánljuk a Reliance készítményünket a kalászosok őszi gyomirtására, amelynek előnyei a következők:

  • gyomkonkurencia korai kikapcsolása a fenológia legérzékenyebb szakaszában
  • a gyomnövények már ősszel is jelentős mennyiségű vizet és tápanyagot vonnak el
  • elengedhetetlen megoldás az alacsony tőszámmal vetett (pl. hibridek) vagy gyengén bokrosodó kalászosok esetében
  • az őszi gyomirtásra alkalmas készítményekben található tartamhatással rendelkező hatóanyag is, így a télen és kora tavasszal csírázó gyomok ellen is védelmet nyújtanak
  • ősszel hamarabb kikapcsolható a védekezési küszöbérték (pl. nagyszéltippan esetében 3 db/m2)
  • a kezelés nem a munkacsúcs időszakára esik

Sikeres őszi gyomirtást kívánunk a UPL magyarországi csapata nevében!

További információ:
www.upl-ltd.com/hu

 

-an összeálítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!