Heti fókusz: Terítéken a korai érésű búzafajták, amelyek jó eséllyel elkerülik a nyári forróságot

Agro Napló
A forró, száraz nyarak miatt egyik kulcsfontosságú kalászosfajta tulajdonság a koraiság. Szakértők mondják el javaslataikat, a hozzászólásokért kattintson a névre vagy fotóra!

Terítéken a korai érésű búzafajták, amelyek jó eséllyel elkerülik a nyári forróságot

A hozzászólásokért kattintson a névre vagy fotóra!

Szabó Balázs
Agromag Kft.
Varga Gábor
SAATEN-UNION Hungária Kft.
Kiss Nikolett
Syngenta Kft.

Szabó Balázs (Agromag Kft.) 

A gyorsan változó időjárási és piaci körülmények miatt a gabonatermesztésben olyan kalászos fajtákra van szükségünk, amelyek nagyobb termőképességgel, jobb stressztűréssel és magasabb szintű betegség-ellenállósággal tudják biztosítani az élelmiszer- és takarmánycélú termelést.

Napjainkban a gabonatermesztésben kiemelt jelentőséget kap, hogy a fajták megfelelően reagáljanak a környezeti stresszhatásokra. A klímaváltozás negatív hatásai összetettek és egymással összefüggésben állnak, ezért kiemelten fontos kezelni őket. A fajtaválasztás alapelvei szerint olyan fajtákat kell választanunk, amelyek a termőhelyi és talajadottságokhoz, valamint a gazdálkodás igényeihez alkalmazkodnak megfelelő tenyészidővel és érésidővel, hogy elérjük a várt hatékonyságot és sikeres termelést.

Az Agromag Kft. az aktuális kihívásokra válaszul megbízható korai búzafajtákat kínál a gazdálkodóknak, idén néhány új fajtával kiegészítve a portfóliót. Ezek a fejlett búzafajták kiemelkedő termőképességgel, kiváló stressztűréssel és erős betegségellenállósággal rendelkeznek, ami lehetővé teszi az élelmiszer- és takarmánycélú termelés hatékonyabb biztosítását.

Szortimentünkben újdonságként szerepel idén az olasz nemesítésű Algeri fajta. Kimondottan jól bokrosodik, négyzetméterenkénti kalászhozama kimagaslik. Jó kortani tulajdonságai, télállósága és adaptálódó képessége miatt az extenzív körülményeket is elviseli, de intenzív körülmények között kiemelkedő termésre képes. Minőségi értékeit megtartja kedvezőtlenebb talajadottságok mellett is.

Korai éréscsoportba tartozik. Magas termése mellé jó minőség társul, ami azt jelenti, hogy sikértartalma 28-30% között alakul.

A 2023-as évben Békés megyében az átlagos sikértartalma 29% volt.

Korai szálkás malmi fajta az AG Hurem. Kedvező malmi tulajdonságokkal rendelkezik, és kivételesen magas terméshozamra képes. Az átlagot jóval meghaladó termőképességét a 2021-es kisparcellás kísérletekben is bebizonyította, ahol öt termőhely átlagát tekintve a legnagyobb termést eredményezte. Emellett kiemelkedő alkalmazkodó képességgel rendelkezik, és alacsony termete miatt nem hajlamos a megdőlésre. Ezen túlmenően, az átlagosnál jobban ellenáll a legtöbb búzát érintő betegségnek. Aszályos évjáratokat kifejezetten jól viseli, azonban érdemes megjegyezni, hogy csapadékosabb években, többszöri vegyszeres kezelést kell alkalmazni technológiájában.

A Princessz kiemelkedő terméspotenciállal rendelkező, korai kalászolású megfelelő állóképességgel és télállósággal rendelkező tar őszi búzafajta. Nevéhez hűen nemcsak a kisparcellás kísérletekben foglal el előkelő helyet, de a fajtasorainkban is az elsők között szerepel.

2019-ben GOSZ-VSZT-NAK posztregisztrációs kísérletében 10 fajtaképviselet 45 fajtája közül dobogós helyen végzett, 19,3 %-kal szárnyalta túl a standard fajták átlagát. A 2021-es évben viszont 9 termőhely átlagában a korai fajták közül nem volt olyan fajtabúza, ami képes lett volna a Princessz átlagát túlszárnyalni. Legnagyobb termését Szombathelyen érte el, 12,17 t/ha átlagterméssel. Szintén ebben az évben az IKR Agrár által végzett demo kísérletekben 44 fajta közül a 2. legnagyobb termést érte el.

 

Szálkás fajtáink közül figyelemre méltó a kimondottan alacsony, kiváló szárszilárdságú korai, malmi minőségű búzafajtánk, az Antigua. Nagy, produktív kalászait kiemelkedő ezermagtömegű szemek töltik ki. 2021-ben 6 helyszínen, 44 búzafajta közül a legjobb minőséget érte el, a 4. legjobb termésátlaggal. Jánoshalmi fajtasorunkban első helyezést ért el 2021-ben, 10,46 t/ha terméseredménnyel. A 2023-as Agromag által szervezett kisparcellás kísérleteben 3 hely átlagában első helyezést ért el, 7,8 t/ha terméseredménnyel.

Az elért eredmények egyértelműen alátámasztják, hogy fajtáink megbízható termőképességgel és kiváló alkalmazkodóképességgel rendelkeznek, így kiváló választásnak bizonyulnak szélsőséges körülmények között is. Keresse az Agromag Kft kollégáit és válasszon megbízható minőséget, a már több mint 30 éve a gazdák szolgálatában lévő Agromag Kft szortimentjéből.

További információ:
www.agromag.hu

Varga Gábor (SAATEN-UNION Hungária Kft.) 

Hazánk őszibúza-termesztési régiójában a koraiság az egyre szárazabbá váló körülmények között kulcsfontosságú tulajdonsággá vált az elmúlt időszakban. Figyelem, a koraiság – mint kedvező fajtatulajdonság – önmagában azonban nem elegendő megoldás a szárazság okozta termelési kihívásokra. Hiszen a korai tenyészidő a környezeti szélsőségekre adható sikeres válasznak csupán egyetlen eleme, és a siker érdekében egyéb, a köztermesztés során jól hasznosuló adottságokkal szükséges ötvöződnie. Napjainkban az adott fajta- vagy hibridbúzában a biztonságos termeszthetőség és az elvárható termőképesség mint meghatározó fajtatulajdonságok a megváltozott körülmények között nemcsak a korai tenyészidővel, hanem a kiváló környezeti alkalmazkodóképességgel, a nagy hozambiztonsággal és a stabil betegség-ellenállósággal is összefüggenek, és együttesen segítik hozzá a gazdaságokat a nagy és kiváló minőségű, fenntartható módon előállítható terméshez.

A SAATEN-UNION kalászosnemesítése ennek tudatában a koraiságot a korszerű és modern őszibúza-termékkörben kiemelten kezeli, ugyanakkor az egyéb hasznos tulajdonságok terén sem ismerünk kompromisszumot. Az ezzel az összetett szemlélettel nemesített fajták és hibridek szerepe még inkább felértékelődött, és az utóbbi években fokozatosan növekvő részarányuk bizonyítja jelentőségüket a köztermesztésben és a portfóliónkban egyaránt.

Ebben a szegmensben kiemelt figyelmet érdemelnek az SU HYCARDI és SU HYTONI korai tenyészidejű hibridbúzák, melyek a 4. generációs hibridek köréből érkeznek. Ezeknek a hazai körülményekre szelektált, új generációs hibrideknek kiváló a genetikai előrehaladása a termőképesség, termésbiztonság, betegség-ellenállóság terén, azaz velük újabb szintre lép a köztermesztés.

Az SU HYCARDI a hazai hibridbúza-termesztők nagy örömére egyéb kedvező agronómiai tulajdonságai mellett kiváló termékenyülési adottságú és egészséges, szálkás kalásztípussal rendelkezik. A hibrid a korai kalászolással jellemzően elkerüli a tavaszi időszakban egyre gyakrabban jelentkező száraz periódust. Ezzel a terméskötés és a szemkitelítődés időszakában a környezeti stresszhatásoknak nagyon jól ellenáll, nagy hozamot, akár csúcstermést biztosít (ún. kontinentális típus). A szem-szalma aránya kedvező, középmagas növekedési típusa jó-kiváló szárszilárdságot mutat.

Az SU HYTONI dinamikus őszi fejlődése nagyon jó bokrosodási képességgel társul, így a négyzetméterenkénti kalászszám kedvezően alakul, ami az igazán nagy termőképesség egyik alappillére. A kora tavaszi gyors regenerációs képessége és a koraisága együttesen biztosítják a szárazsággal szembeni jó ellenálló képességet, így a hibrid kifejezetten ellenálló az aszálystresszel szemben a virágzásban, terméskötésben és a szemek kitelítődésének időszakában egyaránt. A hasábszerű kalászokban képződő szemek kiváló homogenitásúak, azonos szemméretet mutatnak, és kiemelkedően jó az aratott termény HL-súlya. Az SU HYTONI további agronómiai előnyei közé tartozik a széles vetésidő-periódus (vetésidő október 1–20.), ami a munkaszervezés szempontjából legmegfelelőbb időszakban történő vetést biztosítja.

A korai fajták közül kiemelkedő termőképességű és strapabíró CAMELEON már évek óta országszerte közkedvelt fajta. Meghatározó értékét az adja, hogy a CAMELEON valamennyi termőtájon biztonságosan alkalmazható, jövedelmezően termeszthető, kiemelkedően piacos adottságú árumagot terem. A CAMELEON csúcstermésre képes: évjáratstabil, 8,5-9,5 t/ha-os hozamkilátással, malmi-euro minőséggel (28-30% sikér, 12,0-12,5% fehérje, B1/A2) teljesít az elmúlt évek összesített átlagában. Nagyon produktív szálkás kalásztípusának, jó bokrosodási adottságainak köszönhetően a vadveszélyes, kitett területeken, átlagos termesztési adottságok mellett is sikeresen alapozhatunk rá. A köztermesztésben szerzett tapasztalatok alapján a CAMELEON termesztésének előnyei egy mondatban összegezve: „A megbízható fajta, amely szép a szemnek és jó a zsebnek.”

Az SU HYCARDI és SU HYTONI búzahibrid, valamint a CAMELEON búzafajta a korai tenyészidejű szegmens sikeres képviselői, melyek választása jó lehetőséget ad a koraiságukban rejlő előnyök üzemi szintű hasznosítására a még biztonságosabb és jövedelmező termelés megvalósítása érdekében.

További információ:
www.saaten-union.hu

Kiss Nikolett (Syngenta Kft.) 

Többéves tapasztalat mutatja, hogy komoly nehézségek elé állítja a mezőgazdaságban dolgozókat kontinens szerte az időjárás. Az ezredfordulón még megkülönböztethetőek voltak az évszakok, néhány extrém évet eltekintve megérkezett a növénytermesztéshez szükséges téli, „feltöltő” csapadék, illetve a tenyészidőszakban szükséges áztató esők. Ma már sajnos ez ritkán mondható el, alig alig különböztetünk meg tavaszt és őszt, az enyhe telet általában rövid, száraz, az elvártnál hűvösebb, megkésett hajnali fagyokkal tarkított rövid tavaszi időszak követi, és a nyár hirtelen, extrém magas hőfokokkal köszönt be. Egyre gyakoribbak a több napon át tartó hőségnapok, míg a csapadék rendszerint elmarad az átlagostól.

Ilyen extrém évjárathatásokhoz kell megalkotni, megtalálni azt a genotípust, mely a magas termés mellett stabil és könnyen alkalmazkodik, jó stressztoleráns. A stressztolerancia azonban már nem egyenlő azzal, hogy a fajtát „felkészítjük” a várható körülményekre, hanem edzetté tesszük a kiszámíthatatlanra. Hogy mit értek ezalatt? Az elmúlt pár évben nem volt elég az őszi búzák esetében például, hogy „túlélte a telet”, késő áprilisi, hajnali erős fagyokkal kell gyakorta szembe néznie. A csapadék legtöbbször nem a legfontosabb időszakban hiányzik (tavaszi újraindulás, szemkitelítődés), de a csírázás és bokrosodás idejében is deficittel találkozhat az állomány, vagy éppen aratás előtt érkezik meg egy szélsőséges vihar, mely ledönti a lábáról a gabonát, elmossa a minőséget, késlelteti a betakarítást.

Amennyiben ismerjük a termőhelyi adottságokat, talajadottságainkat, a megfelelő tenyészidejű fajta kiválasztásával valamelyest mérsékelhetünk a környezeti tényezők által okozta negatív hatásokon.

Kísérleteink és tapasztalataink igazolják, hogy hazánk klimatikus viszonyai leginkább a korai-, középkorai-, illetve középérésű őszi búza fajták termesztését szolgálják. Megfelelő vetésidőt választva, ideális fejlődési körülmények között ezen állományok nagyobb eséllyel kerülik el generatív fenofázisukban az egyre gyakrabban fellépő extrém időjárási hatások negatív következményeit, ezáltal sikeresen termékenyülnek, megfelelően telnek a szemek, és kisebb eséllyel dőlnek meg az állományok a betakarítás kezdetéig.

Nemesítési irányunkban határozottan fókuszálunk a fokozott stressztolerancia- fagytűrés, szárazságtűrés, betegségellenállóság, magasabb beltartalmi paraméterek és stabil, magas terméshozam elérésére őszi búza fajtáink esetében is.

A Syngenta portfóliójában szereplő fajtákról összességében elmondható, hogy a rekordtermések mellett, a kiváló termésstabilitás nagyon masszív betegség ellenálló képességgel is párosul. Falado névre hallgató őszi búzánk pár év alatt az egyik legnagyobb területen szaporított külföldi nemesítésű búzafajtává nőtte ki magát, az éréscsoportja szerint a legkorábbinak nevezhető kínálatunkban. Az új generációt képviselő SY Passion malmi búzafajta, jó betegség-ellenállóságáról viaszos széles levélzete tanúskodik, eltérő körülmények között is kiemelkedő termésre képes. Portfóliónk további tagja az SY Exaltation, mely kitettebb, gyengébb talajadottságú területeken is megbízható, malmi minőséget produkál.

A képeken a három fajtáról egy időpotban készült kép látható, mely jól demonstrálja a három fajta érésidőbeni különbözőségét.

1. kép: Syngenta őszi búza fajta kínálata, jobbról balra: Falado, SY Exaltation, SY Passion

További információkért látogassa meg weboldalunk!

  -an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Az árpa sikerének titka

Heti fókusz: Az árpa sikerének titka

Az ideihez hasonló aszályos évjárat – amely egyre inkább trenddé válik – az árpa malmára hajtja a vizet. Szakértők mondják el véleményeiket, javaslata...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!