Heti fókusz: Versenyképes búzák a durumpiacon

Agro Napló
A durumbúza-terményárak tovább növelhetik az érdeklődést a durumbúza termesztése iránt, a magas színvonalú gazdálkodást feltételező termesztés kulcseleme a jó minőségű vetőmag. A hozzászólásokért kattintson a szakember nevére vagy fényképére!

Versenyképes búzák a durumpiacon

A hozzászólásokért kattintson a névre vagy fotóra!

 
Bene Zoltán
Karintia Kft.
Varga Gábor
SAATEN-UNION Hungária Kft.

Bene Zoltán (Karintia Kft.)

FORMÁBAN A DURUM ára

A 100.000 Ft/t feletti durum búza termény árak tovább növelhetik az érdeklődést a durumbúza termesztése iránt. A lágybúza árát akár 70%-kal! meghaladó durum felvásárlási árak jelentősen megemelhetik a hazai durumbúza vetésterületet.

A Karintia kft a FLORADUR tavaszi durumbúzát követően az AURADUR őszi durumbúza fajtával tette le névjegyét a hazai durum piacon. A durumbúza termés minősége létfontosságú az értékesíthetőség szempontjából. A legmagasabb minőségi követelményeket is teljesíteni képes AURADUR fajtánkat a termény üzletágunk mind az ausztriai mind pedig az olaszországi piacra is jelentős érdeklődés mellett értékesítette.

SAMBADUR = MÉRFÖLDKŐ A TERMÉSPOTENCIÁLBAN

A Mauthner cégcsoportunk érdekeltségi körébe tartozó nemesítőházunk kiváló munkájának köszönhetően egy újabb, kiváló, PANNON RÉGIÓRA nemesített fajtával bővültünk. A SAMBADUR őszi durumbúza fajtánk igazán BŐ TERMÉSÉT ÉS MAGAS MINŐSÉGÉT az idei évben is igazolta.

Az akár 6-8 tonna feletti üzemi eredmény és a 100.000 Ft/t feletti felvásárlási ár, az idei nehéz gazdasági évben is garantálja a durumbúza jövedelmezőségét.

A PANNON RÉGIÓRA NEMESÍTETT SAMBADUR fajtánkat az AGES (~ausztriai NÉBIH) független, állami fajtaleírásai alapján TERMŐKÉPESSÉG kategóriában A LEGMAGASABB szintre sorolta. A SAMBADUR a nevezett állami tesztelésben mind a száraz, mind pedig a nedvesebb régióban is diadalmaskodott.

KÉSZEN ÁLLUNK a kihívásokra…

Már nem lehet kérdés számunkra, hogy amit az elmúlt időszakban hazánkban és világszerte tapasztalható, az már a klímaváltozás. Németh Lajos meteorológussal, cégünk klímatanácsadójával rendezvényeinken és egyéb fórumokon is igyekszünk erre felhívni a gazdálkodók figyelmét.

A klímaváltozásra adott genetikai szintű hatékony válasz 1995 óta központi kérdés a cégcsoportunkhoz tartozó nemesítőháznál. Ausztria 1995-ös EU csatlakozása óta ugyanis a termelők kevesebb tápanyag felhasználás és takarékosabb növényvédőszer kijuttatás esetén plusz támogatásban részesülhetnek. A klímaváltozás mellett az ebből fakadó, több mint 25 éve jelenlévő termelői elvárás is sikeresebbnél sikeresebb fajták nemesítését eredményezte.

KORAISÁG = NAGYOBB BIZTONSÁG…

Az egyre szélsőségesebb időjárási körülmények véleményünk szerint felértékelik a koraibb kalászhányású és koraibb érésű kalászos fajták használatát. Az idei év is azt igazolta, hogy a rövidebb tenyészidő csökkentheti az időjárás okozta kitettséget. A stabilan teljesítő SAMBADUR fajtánk középkorai kalászhányása és középkorai érése mellett, kimagasló terméseredményre képes.

N-HASZNOSÍTÁS TERÉN IS A DOBOGÓ LEGFELSŐ FOKÁN…

Az egyre szélsőségesebb csapadékeloszlás bizonytalanná teszi a kijuttatott tápanyag hasznosulását. Tovább fokozza a tétet, hogy a rendkívül magas N-műtrágya árak takarékosságra ösztönzik a gazdákat. A durum búza termesztése során a minőség tekintetében nem célszerű kompromisszumot kötni. A durum előállítása során kiemelt fontossággal bír a minőséget befolyásoló N-hasznosulás. A SAMBADUR fajtánk a fentebb említett legújabb állami kísérletek alapján a N-hasznosítóképesség terén is aranyérmes lett.

MIVEL NYÚJT TÖBBET ÖNNEK A „PLUSZ” KEZELÉSÜNK?

A kalászos fajtáinkon alkalmazott „PLUSZ” kezelés hatékonyabb gyökérfejlődési erélyt, gyorsabb és egyenletesebb kelést és fokozottabb fotoszintézist eredményez. A csírakori kockázatok csökkentése érdekében a csávázás során, a mag felületére a gombaölőszeren túl magtrágya bevonatot viszünk fel. A számos mikroelemből álló bevonat segíti a csíranövényt a rendkívül kockázatos kezdeti fejlődésében.

ORSZÁGOS INTEGRÁCIÓ…

A Karintia klasszikus integrátori tevékenységet folytat az ország teljes területén. Mi nem csupán értékesítjük Önnek a vetőmagot és hozzá az egyéb inputanyagokat, hanem termesztéstechnológiai információkkal is segítjük Önt. Terményüzletágunk pedig szívesen ad Önnek is ajánlatot a betakarított termésre, kegyen Ön az ország bármely pontján.

Amennyiben szeretne részletesebb tájékoztatást kapni a SAMBADUR fajtánkról, vagy a Karintia kft további 16 kalászos fajtából álló kínálatáról (árpa, búza, tritikálé), keresse területi képviselőinket, akik szívesen felkeresik Önt akár személyesen is. Elérhetőségeiket ide kattintva, a www.karintia.hu megújult honlapunkon találja. Vetőmag üzletágunkat telefonon közvetlenül a 06 94 572 054 és a 06 94 572 057 telefonszámokon érheti el.

Cégünk a Széchenyi Egyetem Mezőgazdasági-és Élelmiszertudományi Kara által adományozott Mintagazdaság cím büszke tulajdonosa.

Varga Gábor (SAATEN-UNION Hungária Kft.) 

A durumbúza-vetőmag és a belőle termelt árualap egyedi tulajdonságokkal rendelkezik a gabonapiacon. A durumbúza (kemény szemű, üveges szemű vagy ún. makarónibúza) ma már sokkal többet jelent, mint lehetséges alternatívát, hiszen aki a termesztése mellett teszi le a voksát, az céltudatosan, gazdasági megfontolások alapján dönt, és a magas színvonalú gazdálkodás mellett kötelezi el magát. Megítélésében és hasznosságában meghatározó szempont, hogy ennek a kemény szemű gabonának kiváló a minősége a termesztett őszi búzákéhoz képest (T. aestivum L.), eltérő a fehérjeszerkezete (gluténszegény, bár nem gluténmentes), őrleménye tojás és egyéb adalékanyagok felhasználása nélkül is jó főzési értékű, sárga színű, ízletes tésztát ad.

A termesztése az elmúlt évtizedben Európa-szerte és hazánkban is újra reneszánszát éli. Kontinensünkön a hagyományosan durumtermesztő és -fogyasztó – döntően a mediterrán régióba tartozó – országok mellett napjainkban számos kelet-közép-európai országban (Magyarország, Szlovákia, Románia) dinamikusan nőtt a vetésterülete, köszönhetően az árualap helyben történő felhasználásának, valamint az exportképesség javulásának. A fogyasztási szokások átalakulásával pedig a durumbúza piaca szinte korlátlan méretűvé vált, hiszen a feldolgozók egyre nagyobb mennyiségben igénylik. Ennek következtében stabilan magasan tartja az árát, és minden évjáratban érvényesül a hagyományos őszi búza felvásárlási áraihoz képest mérhető minimum 25-30%-os árelőnye. Több év tapasztalata alapján biztonsággal kijelenthető, hogy a durumbúza segíti a kalászostermelés sokszínűségének, hatékony és hasznot hozó diverzifikálásának a megvalósítását is. Érthető, hogy a hazai termelők a kalászos-vetésszerkezet egyre meghatározóbb hányadán gondolkoznak a termesztésében.

A durumbúza esetében is kiemelkedően fontos a megfelelő, az agronómiai, piaci és feldolgozói igényeket hosszú távon biztonságosan és stabilan kiszolgáló fajta, a fajtahasználattal kapcsolatos megalapozott és felelősségteljes döntés. Meghatározó lehet az is, hogy a legfontosabb felhasználók melyik fajtát mely tulajdonságaik alapján, miért és hogyan hasznosítják. Ők pedig nem a legújabb fajtákat keresik, hanem hosszú távon gondolkodnak: olyan fajtára van szükség ezen a speciális piacon, amely biztonságosan megtermelhető, jó minőséget adó, tésztakészítésre alkalmas árualapot szolgáltat.

A SAATEN-UNION Hungária Kft. immár több mint egy évtizede van jelen a hazai és európai köztermesztésben WINTERGOLD őszi durumbúzájával, amely a magyarországi vetőmag-szaporító és árumag-előállító területen tapasztalt dinamikus felfutást követően napjainkra piacvezetővé vált. Cégünk büszke a termelők, a piac és a feldolgozók elégedettséget tükröző visszajelzéseire, a fajta iránti töretlen igényükre. Elégedettségük oka, hogy a WINTERGOLD több év távlatában is azt nyújtja a köztermesztés, a piac és a feldolgozók számára egyaránt, amit egy versenyképes durumbúzának tudnia kell.

A WINTERGOLD-dal hosszú idő alatt, napjainkig megszerzett nagyüzemi tapasztalatok egyértelműen igazolják, hogy stabil termőképessége mellett igazán nagy erénye és előnye a versenytársakhoz képest a kiemelkedően jó, már-már javító és stabil minősége (sárga pigment aránya, üvegessége, szemolinaaránya, HL-súlya). Sőt, a fajta a gyakorlatban számos évjáratban bizonyította, hogy csapadékos betakarítási körülmények esetén is tartja a minőségét, így termése az évjáratok többségében biztonságosan értékesíthető a tésztaipar számára.

Örömmel adjuk hírül, hogy a kedvező tapasztalatok eredményeként megérkezett saját nemesítési rendszerünkből a WINTERSONNE őszi durumbúzánk. Az új fajta az őszi durumbúza-termelők elvárásainak a legmagasabb színvonalon képes megfelelni. A WINTERSONNE hazai és nemzetközi nagyüzemi adaptációs tesztjei bizonyítják, hogy kedvező agronómiai tulajdonságai jó alapot szolgáltatnak a stabil és nagy hozamú, továbbá kiemelkedő minőségű és egészséges durumárualap előállításához.

A WINTERSONNE a durum minőségét meghatározó paraméterek tekintetében a WINTERGOLD vitathatatlan erényeit hordozza, hiszen mindkét fajta kiemelkedően jó és stabil beltartalmi paraméterekkel rendelkezik. A hozamnövekedés és a minőségstabilitás mellett fontos megjegyezni, hogy az állományait nagyon egészséges növények jellemzik, hiszen az új fajta kiváló levél- és kalászbetegségekkel szembeni ellenálló képességgel rendelkezik. Ez a tulajdonság kettős előnnyel jár: a mérsékelt gombaölőszer-igény biztosítja a növényvédelmi szempontból költséghatékony termesztést, továbbá élelmiszer-biztonsági szempontból megbízható, alacsony vegyszerterhelésű tésztaalapanyaggal számolhatunk. A mérések és a megfigyelések szerint a WINTERSONNE a kalászfuzáriózisnak kifejezetten jó ellenáll. A fuzáriumgombákkal szembeni természetes ellenállósága magas fokú, új szintet képvisel a durumok között, így az árumag fuzáriumfertőzöttsége rendre a legalacsonyabbnak bizonyul.

A durumbúza, azon belül a hazánkban 2023. év őszén debütáló WINTERSONNE és a jól ismert WINTERGOLD őszi durumfajtánk termesztése kellő szakértelmet, a hagyományos búzákhoz képest valamivel körültekintőbb technológiát igényel. Erre alapozva mindazoknak a termelőknek javasoljuk a vetését, akik úgy szeretnék differenciálni kalászos-vetésszerkezetüket, hogy a hazai agroökológiai környezetben jól és biztonsággal megtermelhető, speciális, keresleti piaci igényeket kielégítő, jövedelmezően termeszthető, komoly árelőnnyel értékesíthető kultúrát tudnak bevonni gazdálkodásukba.

Kérjük, tekintse át javaslatainkat, ismerkedjen meg a biztonságosan és fenntarthatóan megtermelhető WINTERGOLD és az új WINTERSONNE őszi durumbúzafajtánkkal. Hogy a döntés még megalapozottabb, a termelési kockázat még kisebb legyen, javasoljuk, hogy forduljon bizalommal az Önhöz legközelebbi SAATEN-UNION területi képviselőhöz.

További információ:
www.saaten-union.hu

  -an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!