Heti fókusz: A nagy termőképességű búzák alacsony vetőmagnormája nagy teret enged a gyomoknak. Mi a teendő?

Agro Napló
Molnár Szabolcs, a Nufarm fejlesztője mutat rá a megoldásra.

A nagy termőképességű búzák alacsony vetőmagnormája nagy teret enged a gyomoknak. Mi a teendő?

Molnár Szabolcs

Nufarm Hungária Kft.

Molnár Szabolcs (Nufarm Hungária Kft.) 

Az utóbbi években egyre nagyobb területen használják azokat a nagy termőképességű őszibúza- és ősziárpa-fajtákat, amelyek jó bokrosodóképessége lehetővé teszi az alacsonyabb vetőmagnormával történő vetést.

Míg régebben a kívánt kalászszám eléréséhez az 5,5–6,0 millió csíra volt a cél hektáronként, ma ugyanezt a korszerű, jól bokrosodó fajtákkal már 3,5–4,5 millió csírával is el tudjuk érni.

Ahhoz, hogy ki tudjuk használni az alacsony tőszámmal elvetett őszi kalászosok jó bokrosodóképességét, a vetés ideje néhány héttel korábbra esik. A vetés előtti magágykészítéssel viszont nemcsak a kalászos növényünknek teremtünk optimális feltételeket a csírázáshoz és a keléshez, hanem a gyomnövényeknek is. Tehát minél korábbi a vetésünk, annál korábban jelennek meg a gyomok is a területen, így több vizet és tápanyagot vonnak el, erőteljesebb lesz a fejlődésük, azaz fejlett állapotban mennek a télbe. Az ilyen formán megerősödött gyomok, mint például a veronikafélék, az árvacsalánfajok vagy a tyúkhúr, kora tavasszal akár bimbós, virágzó állapotban lehetnek, amikor már nem igazán reagálnak jól a gyomirtó szeres kezelésekre.

Ha megnézzük az őszi búza fejlődését, akkor azt látjuk, hogy az első mellékhajtások már az ősz folyamán megjelennek (időjárástól, fajtától függően a kelés után 15-25 nappal), azaz megindul a bokrosodás, de ennek a fő időszaka kora tavaszra esik. Ez azt is jelenti, hogy amíg a búza nem takarja be a talajt, addig fokozott a gyomosodás veszélye. Ilyen körülmények között különösen fontos, hogy az őszi kalászos növényeink zavartalanul fejlődjenek, ne kelljen versenyezniük a gyomokkal, tehát az őszi gyomirtás jelentősége még nagyobbá válik.

Erre a helyzetre ad megoldást az Agility+Alliance gyomirtószer-csomag, mely az őszi búza és őszi árpa legfontosabb magról kelő kétszikű gyomnövényei ellen kiváló hatással bír, de az őszi kalászosokban leggyakrabban előforduló magról kelő egyszikű gyom, a nagy széltippan ellen is kiváló hatékonyságú. A kombinációt korai posztemergensen, az őszi búza és őszi árpa 3 leveles állapotától, a magról kelő kétszikű gyomok szik – 4 leveles, a nagy széltippan 1–3 leveles állapotában kell alkalmazni. A már kikelt gyomok rendkívül érzékenyek a gyomirtó szer hatóanyagaira, hiszen azok a levélen keresztül gyorsan bejutnak a gyomnövényekbe. A talaj felszínére került hatóanyagok pedig a lehulló csapadék hatására bemosódnak a talaj felső néhány centiméteres rétegébe, és megakadályozzák a még ki nem kelt gyomok megjelenését, tehát a kombináció jelentős tartamhatással is bír. Az Agility dózisa 1,25 l/ha, míg az Alliance-ból 50 g/ha a javasolt adag. Így a csomagban lévő 20 liter Agility és 800 g Alliance 16 hektár őszi búza vagy őszi árpa gyomirtására elegendő.

 

Amennyiben a területen csak a magról kelő T1-T2-es kétszikű gyomok vannak jelen, a Saracen Delta felhasználása javasolt. A készítmény az őszi búza 2 leveles fejlettségétől használható, a gyomnövények szik – 4 leveles fejlettségében. Dózisa 0,075 l/ha. 

Az őszi kalászosok őszi gyomirtásával kapcsolatos további információkért látogassa meg weboldalunkat, ahol videós tartalmak és letölthető kiadványok segítenek a szakmai döntés előkészítésében: https://nufarm.com/hu/mindent_az_oszi_gyomirtasrol/

További információ: www.nufarm.hu

 

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!