Magyar kézműves finomságok a berlini Nemzetközi Zöld Héten

Agro Napló
Magyarország kézműves finomságokkal és hagyományőrző programokkal várja a most megnyílt berlini Nemzetközi Zöld Hét látogatóit a magyar standon – közölte a németországi bemutatót szervező Agrármarketing Centrum (AMC) az Agro Naplóval az árumustra megnyitását követően.
Fotó: AMC

A tájékoztatás emlékeztet: a Nemzetközi Zöld Hét nemcsak Európa egyik legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszerágazati és kertészeti fogyasztói vására, hanem nagyszabású agrárpolitikai találkozóhely is, ahová évről évre számos ország agrár- és politikai vezetője látogat el. Magyarország 2017-ben partnerországa volt a rendezvénynek, de minden évben hangsúlyos megjelenéssel készül. Hazánk az AMC szervezésében 16 kiállítóval és egy magyar étteremmel képviselteti magát a január második felében zajló nagyszabású eseményen.

Az Agrárminisztérium (AM) úgy tájékoztatott, hogy a vásár 94 éves történetében most mutatkozik be a legtöbb kiállító, 72 országból 1800-an. Önálló nemzeti standdal 36 ország jelentkezik. Magyarország ismét előkelő helyen, Lengyelország és a díszvendég Horvátország között kapott helyet.

„A folyamatos jelenlét az ágazat legnagyobb szabású rendezvényén kiemelten fontos, azért is, mert a magyar mezőgazdaság nemcsak a hazai fogyasztók, hanem mintegy 20 millió ember ellátására képes” - húzta alá a magyar standon a magyar agrárminiszter.

Nagy István, az Internationale Grüne Woche-n (IGW) a magyar bemutató megnyitásakor a közmédiának adott nyilatkozatában kiemelte: a vásáron folytatott szakmai beszélgetéseken szinte minden mondatban megjelent a klímaváltozás miatti aggodalom. "Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a mezőgazdaság nem a bűnös, hanem az éghajlatváltozásnak leginkább kitett ágazat" - mondta a miniszter.

Hozzátette: az agráriumnak "kifejezetten az érdeke az éghajlatváltozás elleni küzdelem", és a környezetet védő technológiák kidolgozása. Ezért "nem a gazdákról, hanem a gazdákkal kell beszélni" – jegyezte meg a magyar szaktárca vezetője.

Az IGW az agrárdiplomáciában is igen jelentős fórum - mutatott rá Nagy István, aki számos kétoldalú megbeszélést folytat a vásár alkalmából. Találkozott mások mellett "Magyarország szövetségesének", Lengyelországnak a mezőgazdasági miniszterével, Jan Krzysztof Ardanowskival. A magyar-lengyel együttműködésről elmondta, hogy "csak összefogással lehetünk sikeresek a gazdáknak járó agrártámogatások megőrzésében". Ezért lengyel kezdeményezésre februárban kidolgoznak egy úgynevezett közép-európai nyilatkozatot, amelyben a visegrádi négyek (Lengyelország, Magyarország, Csehország, Szlovákia) a balti államokkal, Ausztriával és Finnországgal együtt fogalmazzák meg elvárásaikat az EU új - a 2021-ben kezdődő hétéves EU-s költségvetési ciklusra vonatkozó - közös agrárpolitikájával (KAP) kapcsolatban - ismertette Nagy István.

Az idei esemény a hagyományos vásárbejárásakor a magyar standot meglátogatta Julia Klöckner, Németország szövetségi élelmiszerügyi és mezőgazdasági minisztere és Janusz Wojciechowski, az Európai Unió mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa – tájékoztatott az AMC. Hozzátették: a magas rangú vendégeket dr. Nagy István agrárminiszter fogadta Ondré Péter, az AMC ügyvezetője és Giczi Gergely, az AMC ügyvezető-helyettesének társaságában.

Hazánk idén 600 négyzetméteres közösségi standdal várja a látogatókat. A tizenhat kiállító portékái között megtalálhatóak a hagyományos magyaros ízek, mint például a füstölt húsok, kolbászok, vecsési savanyúságok, vagy a nagy népszerűségnek örvendő kürtőskalács, de hidegen sajtolt olajok, szarvasgombás termékek, chili szószok és kézműves csokoládék is színesítik a palettát. A standon lévő étterem étlapjára olyan klasszikus, és a vásárlátogatók körében kedvelt fogások kerültek, mint a gulyásleves, a lángos, vagy a marhapörkölt. A vásár 10 napja alatt a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tart mesterség-bemutatókat és kínál kalocsai motívumokkal díszített kézimunkákat, amelyeket a tapasztalatok szerint a látogatók néhány nap alatt el is kapkodnak.

A standra kilátogatók színpadi programokat is megnézhetnek. Így például fellép az Agyagbanda népzenei formáció, a Szárnyas Sárkányok gólyalábasai, de lesz operett és szalonzene is – olvasható a tájékoztatásban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!