A modern magyar agráriummal találkozhat az, aki kilátogat a 79. OMÉK-ra

Agro Napló
Az agrárium modernizációja és digitalizációja, valamint a generációváltás áll a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) középpontjában, amelyet szeptember 26. és 29. között rendeznek meg – mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Tarpataki Tamás beszédében azt taglalta, hogy napjainkban a magyarországi élelmiszer-termelésben rejlő lehetőségek az agrárium modernizációja és digitalizációja segítségével használhatók ki, amely hozzájárulhat a magyar mezőgazdaság versenyképességéhez is.

A mezőgazdaság jelenleg a legnagyobb felhasználója a legmodernebb ipari és technológiai fejlesztéseknek és megoldásoknak. Újabb lendületet kapott az agrár digitalizációval, amely által olyan mennyiségű és minőségi adathoz lehet jutni, amelyek feldolgozásával sokkal pontosabb és precízebb gazdasági döntések hozhatók, ezáltal csökkenthető a termelés kockázata, növelhető a termelés biztonsága, hatékonysága, így pedig a teljes kibocsátás is. Az OMÉK egyik fő célja, hogy bemutassa a rendelkezésre álló technológiákat, nemcsak a termelésben, hanem az élelmiszerfeldolgozásban is - fejtette ki a helyettes államtitkár.

Álláspontja szerint kiemelten fontos a generációváltás kérdése. A különféle korosztályok közötti tapasztalat és tudás átadása mellett épp oly fontos a gazdálkodói életforma népszerűsítése a fiatalok körében, a kiállításon ezért nagy hangsúlyt fektetnek megszólításukra.

Az OMÉK szakmai napjának lebonyolításában a szaktárca mellett a kiállítást szervező Agrármarketing Centrum (AMC) partnere, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal (Nébih) vesz részt, a partnerország pedig Marokkó lesz.

A vásárt szervező Agrármarketing Centrum ügyvezetője, Ondré Péter kiemelte: A 79. OMÉK mind a szakmai, mind a közönségprogramok terén igyekszik valamennyi célcsoport igényeit kielégíteni. A kiállítás hivatalos megnyitóját szeptember 26-án, 14 órakor tartják, ahol átadják az OMÉK díjakat és fellép többek között Miklósa Erika, világhírű operaénekes.

„A vásár közönségprogramjaiból mindenképpen érdemes az érdeklődők figyelmébe ajánlani az esti nagykoncerteket, hiszen a Csík Zenekar, Király Viktor és a Magna Cum Laude ad egész estés koncertet, DJ Dominique pedig retro slágerekkel gondoskodik a jó hangulatról. Az OMÉK Gasztropasszázson prémium minőségű étel és italkínálattal, a gyermekeknek szóló Élménygazdaságban pedig interaktív eszközökkel ismertetik meg a legkisebbeket a gazdálkodás csínjával-bínjával” – sorolta a közönségnek szóló attrakciókat az ügyvezető. „Az Élménygazdaság olyan újdonság lesz az OMÉK történetében, amely számtalan módon igyekszik a gyermekek figyelmét felkelteni a mezőgazdaság iránt: főszerepet kap többek között egy magyar fejlesztésű drón szimulátor, de lesz Agro Gasztro foglalkozás is, ahol a résztvevők megismerhetik az ipari haszonnövények, a tojás, a zöldségek vagy a fűszernövények gyakorlati felhasználását. Az OMÉK másik újdonsága az ezer négyzetméteren elterülő közösségi élelmiszer stand, ahol már jól ismert hungarikumok és a vásáron debütáló reformélelmiszerek is helyet kapnak.” – fűzte hozzá Ondré Péter.

Az Agrármarketing Centrum ügyvezetője elmondta még: az OMÉK idén is figyelmet fordít a fenntarthatóságra, ezért a vásáron megmaradt, még fogyasztható minőségű élelmiszereket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület javára ajánlhatják fel. Az ily módon összegyűjtött élelmiszereket rászoruló családoknak, gyermek- vagy idősotthonoknak juttatja el a szervezet.

A szakmai programokról korábbi cikkünkben írtunk. A rendezvény teljes programkínálata az omek.amc.hu oldalon érhető el.

Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója hozzátette, hogy a mezőgazdaság teljes vertikumát felvonultató OMÉK-nak otthont adó Hungexpo Budapesti Vásárközpont bizonyos részei felújítás alatt állnak, ám ez az eseményt nem befolyásolja. A rendezvény mintegy 40 ezer négyzetméteren fogadja majd az érdeklődőket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeres volt az idei Sirha Budapest

Sikeres volt az idei Sirha Budapest

Szakmai és üzleti sikerként értékeli az összes részvevő az idei Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítást – közölte honlapján...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!