Október elején nyitja meg kapuit a 80. OMÉK

Agro Napló
Ez év október 7–10. között tartják meg az idei Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt (OMÉK) az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérőrendezvényeként a Hungexpo területén, az E és a B pavilonokban az Agrárminisztérium (AM), valamint az Agrármarketing Centrum (AMC) szervezésében – jelentették be a rendezők szeptember elején Budapesten sajtótájékoztatón.
Fotó: Fekete István

Nagy István agrárminiszter az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón kiemelte: a kétévente megrendezendő Kárpát-medencei seregszemle célja bemutatni a magyar agrárium és az élelmiszeripar szereplőit, az egészséges, fenntartható, GMO-mentes élelmiszereket, valamint szakmai fórumot biztosítani az ágazat szereplőinek az agrárgazdaság aktuális kérdéseinek megvitatására.

A miniszter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy „az OMÉK nemzeti büszkeségünk, az agrárium ünnepe”, ahol bemutatható a magyar föld legjava, így az árumustra az egész térségben kiemelkedő esemény. A rendezvénnyel mindazt szeretnék megmutatni, amire a magyar gazdák büszkék lehetnek: a kiváló magyar növény- és állatfajtákat, a magyar gazdák fejlesztéseit, innovációit, és a termékek feldolgozásának korszerű módszereit – mindazt a hagyományt, örökséget, tudást és újdonságot, ami biztosítja, hogy a magyar lakosság és a külföldi piacok vásárlói számára, hogy megbízható minőségű, kiváló magyar élelmiszereket fogyaszthassanak. Az OMÉK ugyanis a múltban gyökerezik, de a jövőbe mutat – hívta fel a figyelmet a tárcavezető

Felidézte, hogy az első, 1829-ben életre hívott állatbemutató megálmodója Széchenyi István, egyszer úgy fogalmazott: „a termékeny föld teszi gazdaggá a nemzetet”. Idén is ennek a szellemi örökségnek birtokában szervezik meg a 80. OMÉK-ot, ahol a múlt és a jövő találkozik a jelennel. Ennek az árumustrának a küldetése, hogy „tradicionális értékeink megőrzése és felmutatása mellett hirdesse a XXI. századi mezőgazdaság vívmányait”.

Ahogy a kétévente megrendezett eseményt minden alkalommal, így idén is megújítják, sőt koncepciójában is változik. A korábbi években folyamatosan nőtt az érdeklődők száma: 2019-ben összesen 85 ezren látogattak ki a 40 ezer négyzetméteren, 700 kiállítóval megrendezett eseményre. Idén remélhetőleg még ennél is többen tekintik meg a kiállítást, hiszen nem különálló rendezvényként, hanem a Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérő rendezvényeként szervezik meg a Hungexpo területén. A mostani, rendhagyó rendezvényen egy szakmai, egy kistermelői helyszínnel, valamint egy őshonos udvarral is várják a látogatókat. Az OMÉK tehát ismét egy olyan esemény lesz, amely nemcsak a szakmát, hanem az egész magyarságot meg kívánja mozgatni az ország határin innen és túl.

A szakmai programokat, az E pavilonban mutatják be. Így az Agrárminisztérium által szervezett eseményeket is itt tartják és interaktív formában ismertetik meg az érdeklődőket a magyar agrárium eredményeivel. A fókuszban az öntözésfejlesztés, az országfásítási program és a vidékfejlesztés áll majd, a kiváló magyar borok iránt érdeklődő látogatókat borszemináriumi tér is várja.

Nagy István, Gulyás Andrea és Ondré Péter (fotó: Fekete István)

A kistermelői B pavilonban interaktív módon ismerkedhetnek meg hungarikumainkkal a látogatók. Emellett ugyanitt a kistermelői vásáron és mesterség-bemutatón vehetnek részt az érdeklődők. A kisebbeket pedig egy gyermeksziget várja. Az őshonos udvarban pedig bepillantást lehet nyerni a hazánkban tenyésztett állatfajok, -fajták és védett őshonos magyar haszonállatok sokaságának életébe.

Ondré Péter, az AMC ügyvezetője kiemelte: az OMÉK a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar olyan seregszemléje és a magyar vidék olyan bemutatkozása kétévente a fővárosban, ahol a hagyományos értelemben vett kiállításon helyet kapnak szakmai és kulturális programok, tematikus rendezvények is.

Megjegyezte: „az elmúlt másfél év megmutatta a magyar vidék erejét. Láthattuk, hogy az nem csupán kultúránk és hagyományaink őrzője, hanem biztonságunk záloga is. Megtapasztalhattuk ugyanis, hogy még a legnehezebb időszakban is biztonságban volt hazánk élelmiszer-ellátása”.

Fontos, hogy az OMÉK-on való találkozások, a szakmai fórum mellett láthatóvá tegyék a vidék erejét és széles körben bemutassák, hol tart a magyar agrárium. Másrészt a fogyasztásösztönző kampányok fontos része a tudatos vásárlásra való figyelemfelhívás és edukáció is, így vadhúsból, halakból készült ételeket és hozzájuk illő borokat is kóstolhatnak majd a látogatók. Emellett receptekkel, praktikákkal is készülnek, hogy a gasztronómiai élményeket megtapasztalva, otthon is el tudják készíteni majd a kiváló ételeket. 

Mindemellett a rendezvényen a Stílusos Vidéki Éttermiség mozgalommal, azaz a SVÉT-tel együttműködve főzőverseny is lesz, illetve 8-10 ezer fiatal agrárszakiskolást is várnak különböző szakmai programokkal.

Az OMÉK-on hangsúlyosan jelennek meg a világkiállítás céljaival is párhuzamos, ahhoz szorosan kapcsolódó projektek is. Ilyen például az AM országfásítási programja, ami az erdészek, a vadászok, és a méhészek munkáját is segíti.

Az OMÉK és az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás is a természetet szerető és értő emberek rendezvénye, így a két rendezvény együtt még tágabb áttekintést ad majd mindabból a „minket körülvevő világból, amit fontos megértenünk, értékelnünk és megőriznünk a jövő generációi számára” – összegezte az AMC ügyvezetője.

Gulyás Andrea, az Egy a Természettel Nonprofit Kft. kiemelt ügyekért felelős igazgatója hangsúlyozta, hogy a kevesebb mint három hét múlva, szeptember 25-én nyíló „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás, akárcsak az OMÉK, a körülöttünk lévő világ értékeinek fontosságáról, megőrzéséről és hasznosításáról szól. A mostani egy egyszeri és megismételhetetlen alkalom, hiszen együtt valósul meg két olyan nagyszabású rendezvény, amelyek mindegyike látogatható a világkiállításra érvényes belépőjeggyel.

Az OMÉK-on hangsúlyosan jelennek meg a világkiállítás céljaival is párhuzamos, ahhoz szorosan kapcsolódó projektek. Ezzel összhangban van az emlékerdő-telepítési programjuk, amelyben a 22 állami erdőgazdaság egy-egy hektár erdőt telepített országszerte a világkiállítás emlékére. 

A világhírű magyar vadgazdálkodás egyik pozitív hozadéka az az erdőről-mezőről származó gasztronómiai alapanyag-sokszínűség, amelyet a világkiállításon is bemutatnak majd. A hazai és a nemzetközi szakmai konferenciák mellett többek közt szórakoztató kutyás bemutatók, gasztro-passzázs, kulturális fesztivál, családbarát, lovas és interaktív programok is várják a látogatókat a Hungexpo kiállítási területe mellett még több budapesti, valamint vidéki helyszínen – ismertette az igazgató.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeres volt az idei Sirha Budapest

Sikeres volt az idei Sirha Budapest

Szakmai és üzleti sikerként értékeli az összes részvevő az idei Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítást – közölte honlapján...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!