Érik a hagyma-krízis Európában: bármikor beüthet a baj Magyarországon is?

Érik a hagyma-krízis Európában: bármikor beüthet a baj Magyarországon is?

agrarszektor.hu
Jelenleg nemcsak Európában, de globális szinten is az egyik legforróbb téma a hagyma kínálati hiánya. Ha pedig a kontinensen belüli helyzetet nézzük, Hollandiában és Németországban fogytán vannak a készletek, mi több, Lengyelországban is további drágulás következett be.

A világ zöldségpiacain az egyik leggyakrabban szóba kerülő téma a hagymahiány. Igen kevés termett ugyanis azokban az országokban, amelyek a világkereskedelem legfontosabb ellátói, olyannyira, hogy több ilyen állam is exporttilalmat vezetett be - írta meg a FruitVeB. Ez elsősorban a belső-ázsiai országokra vonatkozik, mint például Kazahsztán és Üzbegisztán, de ugyanezzel a problémával küzd Tádzsikisztán és Azerbajdzsán is. Keletebbre sem jobb a helyzet: Pakisztánban 180%-os exportvámot vezettek be, Új-Zélandon pedig az időjárás olyan mostoha volt, hogy ezen a télen már nem várható jelentős mennyiség innen sem.

Európában is komoly ellátási problémák vannak már most: a fő szállító Hollandiában kezdenek elfogyni a készletek, Németország is folyamatos hiánnyal küszködik, Moldovában igen kevés hagyma van, Ukrajnáról már nem is beszélve, ahol újabb és újabb rekordokat döntenek a hagymaárak. Ide kapcsolódik, hogy Magyarország is külföldről szerzi be a hazai igény mintegy felét, amint arról az Agrárszektor beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egyiptom az egyetlen olyan ország, amely relatíve közel is van, készletei is akadnak, (és már érkeznek is tételek az európai piacokra), ám ezek a készletek is korlátosak, mivel a belföldi termelés stagnál, miközben az európai kereslet a többszörösére nőtt. Arról nem is beszélve, hogy a hagyományos vevő, Oroszország is sorban áll az egyiptomi hagymáért, így biztosra vehető, hogy nem a fáraók földjéről származó áru fog véget vetni az uniós piacokon tapasztalható áremelkedésnek.

Csaknem az összes európai országban jelentősen drágul a hagyma, és úgy tűnik, az árak határa a csillagos ég, a józan ész mégis azt sugallja, hogy lesz egy olyan határ, ahol a piac már drasztikus keresletcsökkenéssel fog reagálni, különösen, hogy Európában a vöröshagyma sokkal kevésbé képezi a mindennapi étkezés részét, mint Ázsiában. De vajon hol lesz ez a határ?

Lengyelországban, úgy tűnik, még messze van, mivel az árak egyre gyorsuló ütemben emelkednek: a nagybani piacokon 2,4-3 PLN/kg (195-240 Ft/kg) közötti sávban árulják a zsákos kiszerelésű vöröshagymát, ami 157%-os áremelkedést jelent az előző év azonos időszakában regisztrált árhoz képest.

Ez azonban eltörpül ahhoz képest, ami Ukrajnában történik, ahol már az előző évi ár négyszereséért lehet csak hagymát kapni, az előző héthez(!) képest 10%-ot drágult a vöröshagyma, annyira fogyóban vannak a készletek, hiába érkeztek tételek Egyiptomból, Hollandiából és Németországból is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?