Váratlan lépést tettek az indiaiak: leállították az ország hagymaexportját

Váratlan lépést tettek az indiaiak: leállították az ország hagymaexportját

agrarszektor.hu
A klímaváltozás miatti csapadékhiány erőteljes hozamcsökkenést okozott, így határozatlan ideig ismét tilos hagymást exportálni Indiából. A világ egyik legnépesebb országa ezzel meghosszabbította a korábbi, 2023 decemberétől 2024. március 31-ig fennálló exporttilalmat.

Az EastFruit elemzői szerint a globális hagymapiacra erőteljes hatást gyakorolhat a világ legnagyobb exportőrének, Indiának az a döntése, hogy meghosszabbítja a vöröshagyma kivitelére vonatkozó tilalmat. Az értékben Hollandia és Kína mögött a világ harmadik legfontosabb, volumenben azonban első exportőrének számító Indiában 2023 decemberében vezették be először a kiviteli tilalmat, akkor határozott időre, a március 31-ig tartó időszakra. Most azonban ezt a korlátozást határozatlan időre meghosszabbították, mivel a belföldi hagymaárak 43%-kal emelkedtek a 2023-as évhez képest - írta meg a FruitVeB. Jelenleg a hagyma átlagára Indiában 0,3 USD/kg (110 Ft/kg), ami a világ legnépesebb országában kifejezetten magasnak számít. Összehasonlításképp: Ukrajnában jelenleg szintén hasonló szinten áll a hagyma ára, és ez ott az utóbbi évek legalacsonyabb árszintjét jelenti.

Ázsia számos piacán keltett aggályokat ez a döntés, leginkább az India legfontosabb exportpartnereinek tekinthető Malajzia, Egyesült Arab Emírségek, Srí Lanka, Nepál, Indonézia, Katar, Vietnam, Omán, Szingapúr, Kuvait és Szaúd Arábia kereskedőinél. A Bab-el-Mandeb szorosban kialakult krízis és az európai piacok szűkössége miatt nem valószínű, hogy Európából sikerül majd pótolni a hiányzó mennyiségeket, leginkább Kína kerül kedvező pozícióba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!