Gondok a holland hagymapiacon: már Ázsia se rendel az áruból

Gondok a holland hagymapiacon: már Ázsia se rendel az áruból

agrarszektor.hu
Akadozik a holland hagymaexport. Ennek okai között szerepel, hogy a lengyelek távol tartják magukat a holland hagymától, hogy az egyes kelet-ázsiai országok rendelései is elmaradnak a megszokott szinttől, valamint az is, hogy a Vörös-tengeren zajló áldatlan állapotok sem segítik a zavartalan kereskedelmet.

Az ünnepek elmúltával is viszonylag csendes maradt a holland hagymakereskedők szerint a piac, ami csak lassan pörög fel, és ennek több oka is van. Az egyik ilyen ok, hogy Lengyelország a szokásosnál kissé távolabb tartja magát a holland piactól - írta meg a FruitVeB. A másik, hogy a Közel-Keletre és Ázsiába irányuló exportot a vörös-tengeri zavargások is akadályozzák. Ráadásul az ázsiai piacokon is zajlik az élet: az utóbbi hetekben az Indonéziába szállító exportőröknek meglehetősen sok problémájuk akadt a növényegészségügyi tanúsítványokkal. Végül sikerült elfogadtatni ezeket a hatóságokkal, de a túlzott kekeckedés mindig gyanús, és ezt most is így van: elég világosan látszik, hogy a 275 millió lakosú Indonézia (India, Kína és az USA után a világ negyedik legnépesebb országa) a hagymaimport tekintetében a sokkal közelebbi India felé fordul, egyes források szerint az idei évben 900 ezer tonna árut szeretne innen beszerezni.

A gond ezzel csak az, hogy India az elmúlt hónapokban jelentősen korlátozta a hagymaexportot, többek között exporttilalommal, exportvámokkal és kötelező minimálárak bevezetésével is. Ez a szabályozási háttér azonban változni látszik, mivel decemberben a hagyma nagykereskedelmi és fogyasztói ára egyaránt mintegy harmadával csökkent Indiában. Több indiai médium kereskedelmi és kormányzati forrásokra alapozva arról számolt be, hogy India engedélyezni kívánja a kormányzati szövetkezeteken keresztül történő exportot. A most piacra kerülő Kharif-hagyma (így nevezik az esős évszakban termesztett hagymát) nem alkalmas a tárolásra, ezért amit a kormány megvásárol a termelőktől, azt azonnal el kell adni. A Kharif betakarítás nem is elsősorban exportra, hanem a Rabi hagyma (azaz a száraz évszakban betakarított fő termés) esetleges hiányának pótlására szolgál.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?