Váratlan hírek érkeztek az ukrán hagymáról: erre senki sem számított

Váratlan hírek érkeztek az ukrán hagymáról: erre senki sem számított

agrarszektor.hu
Kelet-Európa csaknem összes országában csökkentek a hagymaárak az előző héten, de valószínű, hogy ez csak egy átmeneti jelenség. Ebből adódóan Ukrajnában is váratlanul esni kezdett a vöröshagyma ára, és Lengyelországban is hasonló történt.

Az EastFruit elemzői szerint a héten sokak számára váratlanul csökken a hagyma ára Kelet-Európa több országában, főleg Ukrajnában, ahol mintegy 10%-os áresés következett be a jó minőségű hagymák esetében, és még ennél is jelentősebben mérséklődtek a minőségi problémákkal küzdő tételek árai. A hagymaárakra nehezedő nyomás Moldáviában is érezhető volt, de ott egyelőre nem történt jelentős változás - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Lengyelországban február közepén csökkent először az idei évben a hagyma ára, körülbelül 4-6%-kal, de Kelet Európa országai közül még így is a lengyeleknél legmagasabb az átlagár, Ukrajnában pedig a legalacsonyabb.

Mi vezetett a hagymaára csökkenéséhez Lengyelországban? A piaci szereplők szerint az országba továbbra is érkezik hagyma a közép-ázsiai piacokról, elsősorban Üzbegisztánból, ahol a szállítási költségek részleges kompenzálásával ösztönzik a hagymaexportot. A másik ok az Ukrajnából más uniós országok piacaira irányuló hagymaszállítások növekedése. Egy évvel korábban Ukrajna az EU egyik fő hagyma-felvásárlója volt, mostanra viszont az egyik fő beszállítóvá vált.

Lehetséges azonban, hogy a kelet-európai hagymaárak csökkenése csak átmeneti, mivel Ukrajnában, Lengyelországban, sőt Hollandiában is gondok vannak a hagyma minőségével. Ezért a termékeiket rossz tárolhatóságuk miatt eladni kényszerülő gazdák most csökkentik az árakat, hirtelen került nagy mennyiségű áru a piacra. Ahogy azonban a jó minőségű hagyma raktárakban lévő készletei csökkennek, a hagymaárak ismét emelkedni fognak. Ezt egy tényező akadályozhatja meg, mégpedig az, hogy Közép-Ázsiában egy hónap múlva kezdődik a betakarítás, és az előzetes becslések szerint a termés mennyisége ismét rekordközeli lesz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!