MENÜ

Október elején nyitja meg kapuit a 80. OMÉK

Agro Napló 2021.09.08.

Ez év október 7–10. között tartják meg az idei Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt (OMÉK) az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérőrendezvényeként a Hungexpo területén, az E és a B pavilonokban az Agrárminisztérium (AM), valamint az Agrármarketing Centrum (AMC) szervezésében – jelentették be a rendezők szeptember elején Budapesten sajtótájékoztatón.

Fotó: Fekete István

 

Nagy István agrárminiszter az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón kiemelte: a kétévente megrendezendő Kárpát-medencei seregszemle célja bemutatni a magyar agrárium és az élelmiszeripar szereplőit, az egészséges, fenntartható, GMO-mentes élelmiszereket, valamint szakmai fórumot biztosítani az ágazat szereplőinek az agrárgazdaság aktuális kérdéseinek megvitatására.

A miniszter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy „az OMÉK nemzeti büszkeségünk, az agrárium ünnepe”, ahol bemutatható a magyar föld legjava, így az árumustra az egész térségben kiemelkedő esemény. A rendezvénnyel mindazt szeretnék megmutatni, amire a magyar gazdák büszkék lehetnek: a kiváló magyar növény- és állatfajtákat, a magyar gazdák fejlesztéseit, innovációit, és a termékek feldolgozásának korszerű módszereit – mindazt a hagyományt, örökséget, tudást és újdonságot, ami biztosítja, hogy a magyar lakosság és a külföldi piacok vásárlói számára, hogy megbízható minőségű, kiváló magyar élelmiszereket fogyaszthassanak. Az OMÉK ugyanis a múltban gyökerezik, de a jövőbe mutat – hívta fel a figyelmet a tárcavezető

Felidézte, hogy az első, 1829-ben életre hívott állatbemutató megálmodója Széchenyi István, egyszer úgy fogalmazott: „a termékeny föld teszi gazdaggá a nemzetet”. Idén is ennek a szellemi örökségnek birtokában szervezik meg a 80. OMÉK-ot, ahol a múlt és a jövő találkozik a jelennel. Ennek az árumustrának a küldetése, hogy „tradicionális értékeink megőrzése és felmutatása mellett hirdesse a XXI. századi mezőgazdaság vívmányait”.

Ahogy a kétévente megrendezett eseményt minden alkalommal, így idén is megújítják, sőt koncepciójában is változik. A korábbi években folyamatosan nőtt az érdeklődők száma: 2019-ben összesen 85 ezren látogattak ki a 40 ezer négyzetméteren, 700 kiállítóval megrendezett eseményre. Idén remélhetőleg még ennél is többen tekintik meg a kiállítást, hiszen nem különálló rendezvényként, hanem a Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérő rendezvényeként szervezik meg a Hungexpo területén. A mostani, rendhagyó rendezvényen egy szakmai, egy kistermelői helyszínnel, valamint egy őshonos udvarral is várják a látogatókat. Az OMÉK tehát ismét egy olyan esemény lesz, amely nemcsak a szakmát, hanem az egész magyarságot meg kívánja mozgatni az ország határin innen és túl.

A szakmai programokat, az E pavilonban mutatják be. Így az Agrárminisztérium által szervezett eseményeket is itt tartják és interaktív formában ismertetik meg az érdeklődőket a magyar agrárium eredményeivel. A fókuszban az öntözésfejlesztés, az országfásítási program és a vidékfejlesztés áll majd, a kiváló magyar borok iránt érdeklődő látogatókat borszemináriumi tér is várja.

 

am_omÉk_kép_11-k

Nagy István, Gulyás Andrea és Ondré Péter (fotó: Fekete István)

 

A kistermelői B pavilonban interaktív módon ismerkedhetnek meg hungarikumainkkal a látogatók. Emellett ugyanitt a kistermelői vásáron és mesterség-bemutatón vehetnek részt az érdeklődők. A kisebbeket pedig egy gyermeksziget várja. Az őshonos udvarban pedig bepillantást lehet nyerni a hazánkban tenyésztett állatfajok, -fajták és védett őshonos magyar haszonállatok sokaságának életébe.

Ondré Péter, az AMC ügyvezetője kiemelte: az OMÉK a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar olyan seregszemléje és a magyar vidék olyan bemutatkozása kétévente a fővárosban, ahol a hagyományos értelemben vett kiállításon helyet kapnak szakmai és kulturális programok, tematikus rendezvények is.

Megjegyezte: „az elmúlt másfél év megmutatta a magyar vidék erejét. Láthattuk, hogy az nem csupán kultúránk és hagyományaink őrzője, hanem biztonságunk záloga is. Megtapasztalhattuk ugyanis, hogy még a legnehezebb időszakban is biztonságban volt hazánk élelmiszer-ellátása”.

Fontos, hogy az OMÉK-on való találkozások, a szakmai fórum mellett láthatóvá tegyék a vidék erejét és széles körben bemutassák, hol tart a magyar agrárium. Másrészt a fogyasztásösztönző kampányok fontos része a tudatos vásárlásra való figyelemfelhívás és edukáció is, így vadhúsból, halakból készült ételeket és hozzájuk illő borokat is kóstolhatnak majd a látogatók. Emellett receptekkel, praktikákkal is készülnek, hogy a gasztronómiai élményeket megtapasztalva, otthon is el tudják készíteni majd a kiváló ételeket. 

Mindemellett a rendezvényen a Stílusos Vidéki Éttermiség mozgalommal, azaz a SVÉT-tel együttműködve főzőverseny is lesz, illetve 8-10 ezer fiatal agrárszakiskolást is várnak különböző szakmai programokkal.

Az OMÉK-on hangsúlyosan jelennek meg a világkiállítás céljaival is párhuzamos, ahhoz szorosan kapcsolódó projektek is. Ilyen például az AM országfásítási programja, ami az erdészek, a vadászok, és a méhészek munkáját is segíti.

Az OMÉK és az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás is a természetet szerető és értő emberek rendezvénye, így a két rendezvény együtt még tágabb áttekintést ad majd mindabból a „minket körülvevő világból, amit fontos megértenünk, értékelnünk és megőriznünk a jövő generációi számára” – összegezte az AMC ügyvezetője.

Gulyás Andrea, az Egy a Természettel Nonprofit Kft. kiemelt ügyekért felelős igazgatója hangsúlyozta, hogy a kevesebb mint három hét múlva, szeptember 25-én nyíló „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás, akárcsak az OMÉK, a körülöttünk lévő világ értékeinek fontosságáról, megőrzéséről és hasznosításáról szól. A mostani egy egyszeri és megismételhetetlen alkalom, hiszen együtt valósul meg két olyan nagyszabású rendezvény, amelyek mindegyike látogatható a világkiállításra érvényes belépőjeggyel.

Az OMÉK-on hangsúlyosan jelennek meg a világkiállítás céljaival is párhuzamos, ahhoz szorosan kapcsolódó projektek. Ezzel összhangban van az emlékerdő-telepítési programjuk, amelyben a 22 állami erdőgazdaság egy-egy hektár erdőt telepített országszerte a világkiállítás emlékére. 

A világhírű magyar vadgazdálkodás egyik pozitív hozadéka az az erdőről-mezőről származó gasztronómiai alapanyag-sokszínűség, amelyet a világkiállításon is bemutatnak majd. A hazai és a nemzetközi szakmai konferenciák mellett többek közt szórakoztató kutyás bemutatók, gasztro-passzázs, kulturális fesztivál, családbarát, lovas és interaktív programok is várják a látogatókat a Hungexpo kiállítási területe mellett még több budapesti, valamint vidéki helyszínen – ismertette az igazgató.