Döntött a hatóság: ezt a termelőknek is tudnia kell

Döntött a hatóság: ezt a termelőknek is tudnia kell

agrarszektor.hu
Módosította a Mospilan 20 SG rovarölő permetező szer forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A permetező szer 4 grammos (leveles) kiszerelésben ismét III. kategóriás lett. A készítményt bizonyos kultúrákban - a megfelelő előírások mellett - már pilóta nélküli légijárművel is ki lehet juttatni.

A Nébih, mint elsőfokú élelmiszerlánc-felügyeleti szerv a Sumi Agro Hungary Kft. által képviselt Nisso Chemical Europe GMBH ügyfél részére hivatalból indult hatósági eljárásban módosította a Mospilan 20 SG rovarölő permetezőszer forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét. Ennek értelmében a permetező szer 4 grammos (leveles) kiszerelésben ismét III. kategóriás lett.

A Nébih határozatában megírta, hogy a készítmény tebukonazol tartalmú növényvédő szerrel együtt tankkeverékként alkalmazva, virágzó kultúrákban vagy mézharmat és virágzó gyomnövények jelenléte esetén, illetve, ha a területet bármely okból a méhek látogatják, kizárólag méhkímélő technológiával juttatható ki. Ilyenkor a védekezés csak a méhek repülési időszakának befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg. A kezelést 23 óráig be kell fejezni, illetve 23 órától a következő nap alkonyatáig szüneteltetni kell.

A készítményt közterületen csak felsőfokú növényvédelmi képesítéssel és hatályos engedéllyel rendelkező személy irányítása mellett lehet kijuttatni. A közterületeken történő felhasználáskor a kezelésről az érintett lakosságot a helyben szokásos módon tájékoztatni kell, és fel kell hívni a figyelmet a kezeléssel járó közegészségügyi előírások betartására. Frissen kezelt, permetezett területen tartózkodni tilos!

A készítmény kijuttatása légi permetezéssel, zárt kabinú légi járművel engedélyezett az alábbi kultúrákban: kukorica, őszi káposztarepce, mustár, olajretek, lucerna, dió, erdészeti kultúrák. A készítményt pilóta nélküli légijárművel történő légi permetezés esetén meggy, cseresznye és dió állományokban lehet kijuttatni. A készítményt pilóta nélküli légi járművel történő kijuttatás esetén felsőfokú növényvédelmi képesítéssel és hatályos engedéllyel rendelkező személy irányítása mellett lehet felhasználni. A kijuttatást érvényes drónpilóta engedéllyel rendelkező személy végezheti. Pilóta nélküli légijármű esetén a kezelt területtől tartandó védőtávolság 20 méter.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!