Heti fókusz: Búzafajta-választás az éghajlati kihívásokhoz igazodva

Agro Napló
A nemesítő cégeknek van válasza az éghajlati kihívásokra, a termelő feladata, hogy a fajtaválasztás a fajta vagy hibrid megismerésének fényében történjen. A hozzászólásokért kattintson!

Búzafajta-választás az éghajlati kihívásokhoz igazodva

A hozzászólásokért kattintson!

Bene Zoltán
Karintia Kft.
Varga Gábor
SAATEN-UNION Hungária Kft.
Kiss Nikolett
Syngenta Kft.
Szabó Gábor
BETAMAG Kft.

 

 

Bene Zoltán (Karintia Kft.)

ÚJ IRÁNYOK A KALÁSZOS FAJTAVÁLASZTÁSBAN

Miért a Karintiás kalászosokat válasszam?

KÖZÖS A CÉL…

Közös cél vezérli Németh Lajos meteorológust és a Karintia Kft.-t. Felhívni a gazdák figyelmét az egyre szélsőségesebb időjárási körülményekre. Németh Lajos, a Karintia Kft. klímatanácsadójaként felhívja a gazdák figyelmét, hogy a legnagyobb gondot a klímaváltozás sebessége jelenti. A kockázatok csökkentése érdekében meg kell tanulnunk alkalmazkodni.

ELŐNY A NEMESÍTÉSBEN…

Mauthner cégcsoportunk egyértelmű törekvése, hogy a Pannon régióra nemesített BŐTERMŐ, STRESSZTŰRŐBB, át­lag feletti tápanyag hasznosítású, betegségellenállóbb fajtákat nemesítsen. A magyar határ közeli, Pannon régióhoz tartozó Probstdorfban, ahonnan a Karintia Kft. genetikái is származnak ez már több évtizedes cél.

KORAI ÉRÉSSEL A SZÉLSŐSÉGEKKEL SZEMBEN

A sikerünk egyik kulcsa, hogy a Pannon Régióra nemesített jellemzően korai kalászhányású és korai érésű KALÁSZOS genetikáink jó eséllyel kerülik el a nyári forróságot. A szemek kitelítődése eredményesebb lehet, így a stabilabb terméshez magasabb minőségű beltartalom (pl. HL súly) párosul. 

16 FAJTA, KÖZTÜK KITÜNTETETT GENETIKÁK…

A Karintia széles kalászos fajtakínálattal áll az Ön rendelkezésére. Büszkék vagyunk, hogy a bő termésre képes, stabilan teljesítő BÚZA, TAKARMÁNY- és SÖRÁRPA, és TRITIKÁLÉ fajtáink nem csupán a kisparcellás kísérletekben teljesítenek átlagon felül, hanem megtalálhatóak köztük AGROmashEXPO termékfejlesztési díjas és többszörös NAK termésgyőztes fajták is.

HATÉKONYABB NITROGÉN-HASZNOSÍTÁS

Szélsőséges körülmények között, csapadékhiányos időkben a növény gyakran képtelen annyi nitrogént felvenni, amennyire szüksége lenne. A fajták ugyanakkor eltérő mértékben képesek hasznosítani a nitrogént. Nem véletlen, hogy amikor mi a Karintiánál összeállítjuk a fajtaportfóliónkat, a nitrogénhasznosító képesség kiemelt tényező számunkra.

FELÉRTÉKELŐDIK A TERMÉSBIZTONSÁG!

A Karintia Kft. számos modern genetikájú, Pannon régióra nemesített fajtát kínál, melyek termésstabilitásukban kiemelkedő teljesítményt mutatnak. A többszörös NAK termésverseny győztes BALATON, az új nemesítésű, kiemelkedő terméspotenciállal rendelkező, „szálkás Balatonként” is emlegetett GAUDIO bőtermő őszi búza, továbbá a hazai piacon új CHRISTOPH, MAURIZIO, a BAROK és a PEDRO bőtermő hatosfogatunkkal az idei évben is kimagasló termelői érdeklődésre számíthatunk.

MAGAS MINŐSÉGET ADÓ, MÉGIS BŐTERMŐ GENETIKÁK?

Az egyre szélsőségesebb negatív környezeti hatások gyakran bekorlátozzák a várható termésünket. 2023-tól az új KAP pedig várhatóan extra támogatásba részesíti a csökkentett növényvédőszer és tápanyaghasználatot. A piac minden bizonnyal felértékeli, ismét fókuszba helyezi a prémium minőséget adó fajtákat. A Karintia Kft. legújabb genetikáját képviselő MONACO, CSIKO és CHRISTOPH fajtái magas termőképesség mellett a legmagasabb malmi elvárásoknak is képesek megfelelni. A MIDAS, ADESSO, TOPKAPI fajtáink pedig már évek óta bizonyítják tudásukat a prémium szegmensben.

A LEGJOBB MEGELŐZÉS A FAJTAVÁLASZTÁS…

Fajtakínálatunkban találhatóak biogazdaságok számára is ideális búzafajták. Az ÖMKI kísérletekben is szereplő fajtáink kiemelkedő betegségellenálló-képességükkel jelentősen csökkentik a jellemző kalászos betegségek okozta kockázatot. 2023-tól pedig a kevesebb növényvédőszer használat várhatóan előnyt fog jelenteni.

CSÁBÍTÓ A DURUMBÚZA TERMÉNYÁR?

A prémium minőségű SAMBADUR fajtánkat az AGES (~ausztriai NÉBIH) mind a száraz, mind pedig a nedvesebb régióban is a versenytársak közül a LEGMAGASABB termőképességi kategóriába sorolta. Kiemelkedő tudását az idei terméseredmények is visszaigazolják. A SAMBADUR termésre szívesen adunk Önnek is vételi ajánlatot.

MIVEL NYÚJT TÖBBET ÖNNEK A „PLUSZ” TECHNOLÓGIÁNK?

Technológiánk hatékonyabb gyökérfejlődési erélyt, gyorsabb és egyenletesebb kelést és fokozottabb fotoszintézist eredményez. A csírakori kockázatok csökkentése érdekében a mag felületére a gombaölőszeren túl egy egyedi bevonatot viszünk fel.

ALACSONYABB VETÉSNORMA = KEDVEZŐBB HEKTÁRKÖLTSÉG

Az eltérő fajták nagyon jelentős, akár 20-30 százalékos eltérést is mutatnak a vetőmagnorma tekintetében. Ez pedig 20-30 százalékos vetőmag költség ár előnyt jelenthet. Számszerűsítve az eltérő fajták 10.000 – 15.000 ft/ha ár eltérést mutatnak. A Karintia kalászos fajtákat a vetőmagparaméterek függvényében 170 – 200 kg/ha normával elegendő elvetni. Ez az alacsony vetőmagnorma, alacsonyabb, hektárköltséget eredményez. A kedvezőbb hektárköltségű vetőmagot pedig akár 1 tonnás, akár pedig 40 kg-s egyedi papírzsákba csomagolva juttatjuk el Önhöz, az ország bármely szegletébe.

ORSZÁGOS INTEGRÁCIÓ…NAPRAKÉSZ TERMÉNYPIACI INFORMÁCIÓK

A Karintia klasszikus integrátori tevékenységet folytat az ország teljes területén. Mi nem csupán értékesítjük Önnek a vetőmagot és egyéb inputanyagokat, hanem terményüzletágunk szívesen ad Önnek is ajánlatot a betakarított termésre. Szerezzen naprakész terménypiaci információt tőlünk és kamatoztassa azt a saját gazdaságában!

Forduljon területi képviselőinkhez bizalommal az ország egész területén. Elérhetőségeinket megtalálja honlapunkon: www.karintia.hu címen, vagy keresse vetőmagüzletágunkat az alábbi telefonszámon: 06 94 572 054

Varga Gábor (SAATEN-UNION Hungária Kft.) 

Minden gazdasági és gazdálkodási tevékenység sikerét a tudásalapú alkalmazkodóképesség, azaz a kihívásokkal szemben megfogalmazható válaszok és megoldások számbavétele jelenti. A mezőgazdaság termelékenysége különösen kitett az éghajlati, szűkebb értelemben a termőhelyi változásoknak, melyek az elmúlt időszakban gyorsuló dinamikával jelentkeznek, azonnali válaszadásra késztetve a termelőket. Ezért a releváns, megalapozott forrásból származó információknak kiemelkedően nagy a szerepük a termelést érintő döntések meghozatalában.

Az agronómiai szempontból előremutató megoldások alapját jelenti a pontos és a gyakorlati szempontokat középpontba helyező fajta- és hibridismeret. Az így megszerzett tapasztalatok összessége – a termelési feltételekhez és a termelési célnak egyaránt megfelelő fajta- és hibridválasztáson keresztül – segítséget nyújt a kapcsolódó agrotechnikai beavatkozások számbavételéhez is.

Az őszi búza termesztése esetében is kiemelkedő kritérium:

  • a környezeti alkalmazkodóképesség,
  • a tenyészidő hossza (koraiság),
  • a termésstabilitás,
  • a termőképesség,
  • a betegség-ellenállóság,
  • a termés minősége,
  • a tápanyag-hasznosító képesség,
  • a vetésidő-rugalmasság
  • és még számos fontos agronómiai érték összessége.

Ismert az a tény, hogy a fajta vagy hibrid választását, ami a teljes termelőtevékenység egyik eleme, a címben megfogalmazott irányelvet szigorúan követve szükséges elvégeznünk. Valódi megoldáshoz és megnyugtató végeredményhez azonban csak akkor jutunk, ha ezt követően az agronómiai és agrotechnikai beavatkozásokat is újraértékeljük, és a körülményekhez alkalmazkodva végezzük el. A SAATEN-UNION ezért számos alapelv lefektetésén túl a búzahibridek és- fajták együttes ajánlásában a „megoldások tárházát” – a kapcsolódó technológiák figyelembevételével – a termelői igények és visszajelzések alapján, a területi képviselőink és szakembereink segítségével összegzett információkat figyelembe véve fogalmazza meg.

Hazai körülmények közé ajánlott hibridbúzáink – HYWIN, HYDROCK, HYFI – és a hozzájuk kapcsolódó termesztéstechnológia a változatos és folyton változó termelési körülmények megbízható szereplőiként ismertek a gyakorlatban. Környezetünk egyre aszályosabb, a szárazság mind hamarabb jelentkezik. Ezek között a körülmények között vezérhibridjeink koraisága kiváló alapot teremt a stabil és az évjárat adottságaihoz mérten nagy termések eléréséhez. A gazdálkodók lehetőségeit tovább szélesíti, hogy az új búzahibridekben is megtalálhatók azok a tulajdonságok, amelyek segítik a szárazsághoz való alkalmazkodást. Ilyen az első szálkás kalásztípusú hibridbúza, az SU HYCARDI és a robusztus felépítésű, alacsony gombaölőszer-igényű HYLIGO.

A SAATEN-UNION őszibúza-fajtaszortimentje egymástól gyökeresen eltérő igényekre és körülményekre kínál megoldásokat. A CAMELEON szálkás kalásztípusú, korai érésidejű fajtánk a szélsőségesen száraz évjáratokban is kiemelkedő és stabil termőképességű és jó minőségben aratható. Ahol jellemző a tartós és korán beköszöntő szárazság, valamint a termőhely talajának gyenge vízgazdálkodása (akár laza szerkezetű, alacsonyabb humusztartalmú talajok), ott is megoldást jelent a kihívások leküzdésére. A magas árumagminőséget biztosító APEXUS középkorai érésidővel, nagy és egészséges levélfelülettel, ellenálló állománnyal és szálkás, produktív kalásztípusával az aszályos évjáratok élharcosa. A többéves nagyüzemi termelési tapasztalatok alapján egyértelműen kijelenthető, hogy mindkét szálkás kalásztípusú fajtánk az ország egész területén – jó, átlagos és gyenge adottságú környezetben is – stabilan teljesít, remekül megállja a helyét.

Az új SU MENDOZA örökölte a GENIUS kedvező tulajdonságait, sőt levél- és kalászegészségi állapota olyannyira kiváló, hogy az alacsony növényvédőszer-felhasználással számoló hagyományos, de akár az ökotermesztésben is kiváló megoldást jelent országszerte. CHEVIGNON és LINDBERGH fajtáink csúcstermésre képesek: elsősorban azokban a gazdaságokban javasolt a vetésük, ahol fokozott a termesztési intenzitás, és túlnyomóan nagy terméspotenciált kiszolgálni képes, átlagos vagy annál jobb vízgazdálkodású termőhelyek találhatóak meg.

Végül, de nem utolsósorban a járó jellegű őszi búzák – LENNOX, SU ALVIUS – agronómiai előnyei is kiváló lehetőséget teremtenek a jövedelmező őszibúza-árualap biztonságos előállításához. Ezek a búzák a hagyományos vetésidőn túli – a szárazság vagy az elővetemény kései lekerülése okán, azaz indokoltan elhalasztott –, szélsőségesen megkésett őszi vagy kora tavaszi vetésekben is termeszthetők.

A termelési kihívások változatosak. Területeink adottságainak ismeretében biztonságosabb alapokra helyezhető gazdálkodásunk, hiszen választhatunk a búzahibridek, a hagyományos vagy a járó jelleget is hordozó búzafajták közül. Reméljük, hogy a fokozódó kihívásokra megoldást kínáló, megbízhatóan teljesítő búzaválasztékunk felkeltette az érdeklődését. Amennyiben döntéséhez több, az Ön termőhelyi adottságait figyelembe vevő, speciális információra van szüksége, kérjük, keresse személyesen a SAATEN-UNION szakembereit, akik örömmel állnak rendelkezésére.

További információ:
www.saaten-union.hu

Kiss Nikolett (Syngenta Kft.) 

Évek óta komoly kihívások elé állítja a mezőgazdaságban dolgozókat kontinens szerte az időjárás. Az ezredfordulón még megkülönböztethetőek voltak az évszakok, néhány extrém évet eltekintve megérkezett a növénytermesztéshez szükséges téli, „feltöltő” csapadék, illetve a tenyészidőszakban szükséges áztató esők. Ma már sajnos ez nem mondható el, alig-alig különböztetünk meg tavaszt és őszt, az enyhe telet általában rövid, száraz, az elvártnál hűvösebb, megkésett hajnali fagyokkal tarkított rövid tavaszi időszak követi, s a nyár hirtelen, extrém magas hőfokokkal köszönt be. Egyre gyakoribbak a több napon át tartó hőségnapok – az idei évben, 2022-ben, július 21-ig összesen 18 hőségnapot számolhattunk, míg a csapadék rendszerint elmarad az átlagostól. Az elmúlt harminc év átlagát tekintve egyedül áprilisban érte el - idén júliusig bezárólag megfigyelve - az országos csapadékszint Magyarországon az átlagot, minden egyéb hónapban a minimum szintet súrolva, vagy attól elmaradva mérhettünk csapadékot. A csapadékeloszlást pedig leginkább a „hektikus” és az „extrém” szavakkal jellemezhetjük.

Önmagában a fent említett tények felettébb nehéz körülményeket teremtenek a növénytermesztő gazdáknak, de legalább ekkora kihívás elé állítják a nemesítőházakat, hiszen ilyen extrém évjárathatásokhoz genotípus legyen a talpán, mely alkalmazkodni tud. A stressztolerancia már nem egyenlő azzal, hogy a fajtát/hibridet „felkészítjük” a várható körülményekre, hanem edzetté tesszük a kiszámíthatatlanra. S hogy mit értek ezalatt? Az elmúlt pár évben nem volt elég az őszi búzák esetében például, hogy „túlélte a telet”, mert a késő áprilisi, hajnali erős fagyokkal is szembe kellett szállnia. A csapadékhiány legtöbbször nem csak a legfontosabb időszakokban hiányzott (tavaszi újraindulás, szemkitelítődés), de a csírázás és bokrosodás idejében is deficittel találkozhatott az állomány, vagy éppen aratás előtt érkezett meg egy szélsőséges vihar, mely ledöntötte a lábáról a gabonát, elmosta a minőséget, késleltette a betakarítást. És akkor most nem térek ki a növényvédelmi technológiára, mely szintén több pontos és különböző szinteken okozhat fejfájást a termelőknek.

A Syngentánál az elmúlt pár évben tehát még határozottabban rajzolódott ki az irány a nemesítésben: fokozott stressztolerancia, fagytűrés, szárazságtűrés, betegségellenállóság, magasabb beltartalmi paraméterek és stabil, magas termés.

A Syngenta portfóliójában szereplő fajtákról összességében elmondható, hogy a rekordtermések mellett, a kiváló termésstabilitás nagyon masszív betegségellenálló képességgel is párosul. A Falado névre hallgató őszi búzánk pár év alatt a legnagyobb területen szaporított külföldi nemesítésű búzafajtává nőtte ki magát, de mellette a Gabrio és a Pibrac fajtáink is bekerültek a legnagyobb integrátori hálózatokba, ahol a partneri kör kedvelt fajtáivá váltak.

Örömmel számolhatok be arról, hogy az idei szezontól újabb reménységek is elérhetők a Syngenta őszi búza palettájáról. A legújabb generáció tagjai felülmúlják az eddigi nagy elődöket is, pedig magasan van a léc! Az SY Exaltation és az SY Passion termesztése során a nemesítési irányok tisztán kirajzolódnak: még magasabb terméspotenciál, kiemelkedő tápanyagreakció, jó télállóság, legalább malmi minősítésnek megfelelő beltartalmi paraméterek és nagyon jó betegségellenállóság, minden körülmények között.

SY Exaltation

Az eredmények pedig magukért beszélnek. Míg az SY Exaltation 10,4 t/ha termést produkált a Syngenta 2022-es fejlesztői kísérletében (Bozzai), addig az SY Passion 11,7 t/ha termést ért el ugyanitt. (Csak emlékeztetőül: éréscsoportjában az első helyen végzett a NÉBIH regisztrációs kísérletében 2020-ban!) Saját kísérleti adatainkat megerősítendő rendre érkeznek a kedvező hírek az ország különböző tájain beállított független kísérletekben elért kiemelkedő eredményekről is.

SY Passion

További információ:
www.syngenta.hu

Szabó Gábor (BETAMAG Kft.) 

A KWS búzafajtái Európa szinten nagy jelentőséggel bírnak és kijelenthetjük, hogy mindenhol az elsők között vannak a gazdák választásánál. A hazai termelőknél sincs ez másképp és immár 12 éve az élvonalban van. Azonban azt kevesen tudják, hogy a kiemelkedő teljesítmény mögött milyen nagy erőfeszítéseket tesznek a szakemberek, hogy a folyamatos fejlesztéssel évről évre jobb eredményeket tudjanak realizálni a gazdák, továbbá minden egyes aktuális nehézséggel fel tudják venni a küzdelmet.

A KWS idén is széles őszi búza fajtaválasztékkal áll itthon a gazdák részére, mellyel lefedi a felvásárlók által támasztott igényeket. Hosszú lenne az összes fajta jó tulajdonságát felsorakoztatni, így jelen cikkben a KWS STROMBOLI fajtát emelném ki, amely az egyik legkedveltebb a hazai gazdák körében és kiállta már az üzemi termesztés próbáját, sikeresen szerepel a köztermesztésben, bőtermő és malmi kategória legújabb, középkorai érés idejű, stressztűrésével a mezőnyből kiemelkedő, korszerű fajtája. Azonban kevesen tudják, hogy egy adott fajta bevezetése mögött hosszú évek munkája áll, mivel hároméves kísérleti periódus előzi meg, aminek tudatában döntenek arról, hogy mely fajták kerülnek piaci bevezetésre. A kísérletet az ország két különböző részén végzik, amelyek éghajlati adottsága nagyban eltér egymástól. Az egyik helyszín Jászboldogháza, ami az egyik legszárazabb régió, a másik pedig Iregszemcse, ami csapadékban bővelkedik. Tehát differenciáltan történik a fajták előzetes kísérlete és a vizsgálati eredmények összegzése után célzottan tudják a fajtákat ajánlani az adott régió éghajlati adottságához viszonyítva. A KWS-nél ugyanezt a kísérletet párhuzamosan végzik Szerbiában és Olaszországban is, aminek köszönhetően területi és éghajlati különbségek mellett is tesztelve vannak az új fajták.

A bevezetett népszerű fajtákon kívül további négy őszi búzafajtájuk van kísérletben, melyek közül a legjobbak már jövő évben rendelkezésre fognak állni.

A bőtermő és malmi minőséget biztosító szegmensbe két új fajta érkezik. A KWS SPHERE egy tar kalászú, tömött, szép állományú, korai fajta, amelynek átlagos sikér- és fehérjetartalmához magas hektolitersúly tartozik. Ugyanebbe a kategóriába érkezik a KWS EXTREME, egy szálkás, korai, kiemelkedő hozamra képes búza, amelyre a magas hozam mellett is jó sikér-és fehérjetartalom, magas hektolitersúly jellemző. Már a bőtermő szegmensbe tartozik a KWS ULTIM, amely jelenleg a KWS csúcsfajtája az európai piacon. Ez a búza kifejezetten alacsony habitusú, korai, nagy termőképességéhez átlagos sikér- és fehérjetartalom társul. Már a kifejezetten magas minőség iránti igény kielégítésére született meg a korai érésű KWS CRITERIUM, ez az átlagos hozam mellett magas hektolitersúly, valamint sikér- és fehérjetartalom elérésére lehetőséget adó búza. Az újonnan érkező fajták mellett azonban nem szabad elfeledkezni azokról sem, amelyek már bizonyítottak és szintén rendelkezésre állnak (SILVERIO, VYCKOR, EXOTIC, MODERN, SOLEHIO, ZEPHYR!

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!