2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Hamarosan kiderül, mennyivel drágul a kenyér

Agro Napló
Október végén derülhet ki, mekkora áremelést látnak szükségesnek a pékek – írta a Népszava. A kereskedők szerint a búza és a liszt drágulásához képest kisebb lesz az alapvető pékáruk árának növekedése.

Mint azt lapunk az elsők között megírta, év végéig drágulnak az élelmiszerek. A malmi búza, a liszt, a sütőipari termékek, a takarmány gabona a húsipari termékek árát emelték, emelik.

Akár 20 százalékkal is emelkedhet a kenyérgabona ára év végéig. A szakemberek szerint azonban a drágulás még 2019. elején is folytatódhat. Az alapanyag ára pedig feljebb húzza a liszt árát is. A malmi búza ára az aratás után még tonnánként 48-50 ezer forint volt, ám ez mára átlagosan 60 ezer forintra kúszott fel. Mire a liszt alapanyaga beérkezik a malomba, a szállítási költségekkel együtt már 62 ezer forintba kerül. Erre rakódik rá a munkabér, az emelkedő energia árak, illetve a gyenge forint és a dráguló olajárak miatt a logisztikai költségek még további költségnövekedést jelentenek – nyilatkozta a Népszavának Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára.

A malomipari szektor ráadásul jövőre nemcsak a minimálbér és a garantált bérminimum emeléssel kénytelen szembesülni, hanem a villamosenergia drágulásával is. Bár eltérő időben és alkupozíciójától függően különböző árakon, de átlagosan 30 százalékkal magasabb összegért juthatnak majd a malmok áramhoz.

Ezeket a költségeket az 1-2 százalékos bevételarányos nyereségből nem lehet még részben sem lenyelni, így nem tehetnek mást a malmok, mint igyekeznek a költségnövekedést érvényesíteni a liszt árakban.

Összesen 52-64 jelentősebb malom működik az országban. Ebből féltucatnyi a nagyobb, tucatnyi közepes vállalkozás. a többi térségi jelentőséggel bír. Amelyik cégnek nem sikerül a költségek emelkedéséből legalább annyit elismertetni a partnereivel, hogy meg tudja őrizni legalább a jelenlegi csekély nyereségét, az kénytelen lesz bezárni a vállalkozását – figyelmeztetett Pótsa Zsófia.

A gond egyebek mellett csak az, hogy a sütőipar is hasonlóan nehéz helyzetben van. A pékek 0-1,5 százalék közötti átlagos nyereséggel gazdálkodnak.

A sütőipar az őszi kétlépcsős lisztáremelkedés után jövő év elején egy harmadikkal is számolnak, s összességében 2018-ősze és 2019. eleje között mintegy 17-18 százalékos liszt drágulást prognosztizálnak. A Népszava információ szerint az ágazat a hónap végén tájékoztatja a sajtót és a közvéleményt az idei ármozgásokról és a várható tendenciákról.

Ezek a folyamatok óhatatlanul érintik a fogyasztói árakat, vagyis a vásárlókat is.

A liszt a kenyér költségeinek csak egy része, így nyilvánvalóan a fogyasztói árakban nem fog tükröződni a búza és a liszt drágulása egy az egyben. A különböző kenyérfajták esetében is eltérő az áremelkedés mértéke. A magasabb feldolgozottságú, magasabb minőségű termékeknél nagyobb drágulásra kell számítani.

A búza és a liszt ár növekedésének üteménél a pékáru átlagos fogyasztói áremelkedése kisebb ütemű lesz, és az alapvető élelmiszernek számító kifli, zsömle, fehér, illetve félbarna kenyér drágulása pedig átlag alatti lesz – mondta a Népszavának Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!