Malomkomplexumot épít az ötven éves Gyermelyi Zrt.

Agro Napló
A tervek szerint jövő tavasszal adják át a Gyermelyi Zrt. harmadik malomkomplexumát, ami 5,5 milliárd forintos beruházás nyomán valósul majd meg, az őrlést várhatóan jövő tavasszal kezdik meg az új egységben – hangzott el a Magyarország piacvezető tésztagyártójának, legnagyobb tojástermelőjének és malomipari szereplőjének számító vállalat megalapításának 50 éves évfordulóját ünneplő jubileumi rendezvényen szeptember végén a cég székhelyén.

A Gyermelyi tésztagyár idén ünnepli 50. születésnapját, miután 1971 szeptemberében kezdődött meg a termelés a Komárom-Esztergom megyei településen.

„Az első évben 4280 tonna tésztát értékesített az üzem, vagyis 50 év alatt mára megtízszereztük az eladást” – emelte ki üdvözlő beszédében a Gyermelyi Zrt. elnök-igazgatója. Tóth Béla elmondta: a tészta mellett lisztet és tojást is értékesítő, jelenleg több mint 500 dolgozót foglalkoztató Gyermelyi Vállalatcsoport tésztagyára kezdetben 65 embernek adott munkát. Hangsúlyozta: az utóbbi évtizedben a cég dinamikusan fejlődött, amiben nagy szerepet játszottak az uniós és hazai forrásból kapott állami támogatások.

„Az elmúlt 10 évben 35 milliárd forintot fordított beruházásokra a Gyermelyi Zrt.” – mondta Nagy István agrárminiszter. Hozzátette: a fejlesztések folytatódnak, a tervek szerint tavasszal átadásra kerülő harmadik malomkomplexum kiépítése 5,5 milliárd forintos forrásból valósul meg. Azzal kapcsolatban, hogy a cég Magyarország piacvezető tésztagyártójának számít, elmondta: ez a piacvezető szerep az elmúlt 50 év építkezésének gyümölcse.

„A Gyermelyi Zrt a magyar sikertörténet. Nincs hazánkban olyan ember, aki ne ismerné ezt a márkanevet, amely a természetes, jó minőségű és ellenőrzött, megbízható magyar élelmiszer nemzetközi szinonimája” – emelte ki a tárcavezető. Azt külön is megemlítette, hogy a vállalatcsoport termékei előállítására egy teljesen zárt vertikális integrációt működtet, rámutatva: az alapanyag-beszerzési integráció több mint 200 búzatermelő partnerén keresztül több ezer családnak nyújt biztos hátteret.

Horst Galli, a Gyermelyi Zrt-nek gyártási technológiát évtizedek óta beszállító svájci Bühler AG Tésztaipari üzletágának régiós vezetője elmondta: tervek szerint a jövő tavaszra elkészülő, napi 300 tonna kapacitású harmadik malom gyártási technológiáját is a Bühler AG szállítja.

Pekó László, a CO-OP Hungary Zrt. igazgatósági elnöke kihangsúlyozta: a Coop Cégcsoport és a Gyermelyi Zrt. közötti kapcsolat is lassan 50 évre nyúlik vissza.

„A Gyermelyi Zrt. a minőség, a környezettudatosság, a gazdák támogatásának jó példája” – hangsúlyozta. A tizenötödik alkalommal megrendezett Coop Rally kapcsán emlékeztetett arra, hogy a magyar élelmiszeripari termékeket népszerűsítő szakmai programban az Gyermelyi Zrt. az elmúlt másfél évtizedben minden egyes évben részt vett, illetve több alkalommal volt rally-t fogadó állomás is, amit Coop elismerő oklevéllel is honorált.

Pósfai Csaba, a Gyermelyi Zrt. tésztagyár igazgatója elmondta: a legmodernebb csúcstechnológiával rendelkező, teljesen automatizált tésztagyárban ma már 118 ember dolgozik három műszakban. Két tésztagyártó csarnokban összesen 6 gyártósor működik, amellyel egy óra alatt 13,5 ezer kg terméket tudnak gyártani. A 13 csomagoló sor közül négyben visszazárható blokkatasakos terméket tudnak előállítani, amelyek iránt egyre nagyobb a kereslet. Jelenleg 339 tésztacikket gyártanak, idén több mint 25 új cikket vezettek be.

Utóbbiak közül megemlítette a teljes kiörlésű durumbúzából készült termékkört, illetve a Gyermelyi két tojásos durumtészta-családot. A termékfejlesztéseknek köszönhetően olyan piaci szegmensekben vált versenyképes szereplővé a Gyermelyi, amelyben korábban főként olasz gyártók voltak jelen.

Káhn Norbert, a Gyermelyi Zrt. kereskedelmi igazgatója beszámolt arról, hogy az értékesítés a pénzügyi válság óta folyamatosan növekszik. A tavalyi év kiugró eredményt hozott, amiben a szerves növekedés mellett szerepet játszottak a koronavírus-járvány okozta pánikváráslások hatásai is. 2015-ről 2020-ra meg tudták háromszorozni az exportértékesítést. A jelenleg zömében európai országokba, ezen belül is főként uniós tagállamokba irányuló kivitelét a jövőben dinamikusan növelni kívánja a cég, hiszen hazánkban már korlátozottak a piaci bővülés lehetőségei.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?