2024. október 22. kedd Elõd

Irány a szántóföld! – Napraforgó

Agro Napló
Partnercégeink meghívásainak eleget téve a nyár első harmadában országszerte jártuk a szántóföldeket. A bemutatókról szóló tudósítást egyedi köntösben tálaljuk, kultúránként tájékoztatva az olvasót azokról a technológiákról, koncepciókról, amelyek a KOCKÁZATMINIMALIZÁLÁST, a mai sikeres termesztés egyik kulcselemét tűzték zászlajukra. Múlt havi lapszámunkban a kalászos és repce kultúrákban, a mostani összeállításunkban a napraforgóban fellelhető kockázatminimalizáló megoldásokat taglaljuk.

BAYER

A napraforgó-termesztés sikere sok tényezőtől függ, ezek egy részét csupán figyelemmel kísérni tudjuk, befolyásolni nem. Érdemes tehát azokat a lehetőségeket kihasználni, amelyek a termés minőségének és mennyiségének biztosítására lehetőségünkre állnak. A napraforgó betegségekre fogékony növény, sokféle kórokozó támadhatja, gyakorlatilag a teljes tenyészidőszakban fennállhat a fertőzésveszély.

A Propulse hatékonyan véd a napraforgó levél-, szár- és tányérbetegségei ellen. Hatásspektrumába tartozik minden jelentős kórokozó: a fehérpenészes szártő- és tányérrothadás, a diaportés szár- és tányérkorhadás, a szürkepenészes tányérrothadás, a fekete szár- és levélfoltosság, valamint az alternáriás levél- és szárfoltosság. Felhasználása napraforgóban megelőző jelleggel,  0,8–1,0 l/ha dózisban.

A Propulse kedvezően befolyásolja a napraforgó élettani folyamatait is: nő a fotoszintézis aktivitás, csökken az oxidatív és hőstressz, ezek eredményeképp a termés mennyisége és olajtartalma is nő.

A száraz időjárás stresszt jelent a növényeknek. A stressz miatt legyengült növények érzékenyebbek; egy későbbi fertőzés, vagy a száraz időjárásban jellemzően nagyobb rovarkártétel is súlyosabban érintheti az állományt. A Biscaya a virágzás előtti időszakban a levéltetvek kártételének megakadályozására javasolt, 0,15 l/ha dózisban. Méhveszélyesség szempontjából nem jelölésköteles készítmény, így alkalmazása a beporzásban jelentős szerepet játszó méhek szempontjából sem jelent kockázatot.

A Biscaya formulációjának köszönhetően Propulse-zal történő együttes kijuttatáskor mindkét készítmény jobban tapad a kezelt felületre, ez csökkenti a szerveszteséget, stressz- és kártételmentes napraforgót, jobb terméskilátásokat eredményez.

2017-ben a Propulse használatával egybekötött minőségi vizsgálat révén a termény értékesítése is egyszerűbb lehet. A Propulse – Mérve jó! akció szabályzata és további információk az agro.bayer.co.hu/propulse weboldalon érhetők el.

Syngenta

2016-ban Magyarország világrekorder volt napraforgó termésátlagban (országos termésátlag 2,98 t/ha), azonban a tavalyi sikeres év után a termelőknek szembe kell nézniük az idei év szélsőséges időjárásból adódó kihívásokkal. Idén hirtelen, korán jött a kimondottan meleg tavasz, ezért a termelők egy része a korai vetés mellett döntött, azonban az ezt követő április közepi nagy lehülés miatt az állományok vontatottan keltek. A helyes vetésidő és vetésmélység, valamint a megfelelő talajművelés fontos szerepet játszanak a növények gyors, egyenletes kelésében, mely csökkenti bizonyos gombafertőzések (pl.: peronoszpóra) és rovarkártétel (pl.: barkó) mértékét.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a hatékony gyomszabályozás elhagyhatatlan eleme az alapkezelés, a preemergens Dual Gold 960 EC és a Gardoprim Plus Gold alkalmazásával akár 4 t/ha feletti termésátlag is elérhető. Az imidazolinon és az express toleráns napraforgóhibridek esetében alkalmazható felülkezelések tovább növelik a gyomszabályozás hatékonyságát, mint például a kizárólag Clearfield® hibridek esetében alkalmazható posztemergens Listego.

A hibridválasztás döntően befolyásolja a termésmennyiséget, azonban a Syngenta széles napraforgóhibrid ajánlata minden szegmensben és minden gyomirtási technológiára nyújt megoldást. Például a hagyományos gyomirtású napraforgóhibridek közül a Kondi, a Clearfield® hibridek közül az SY Diamantis, a Clearfield® Plus hibridek közül a SY Neostar CLP, illetve az Express gyomirtás technológiából a Subaro HTS, valamint a magasolajsavas hibridek közül SY Gracia áll a termelők rendelkezésére. A napraforgó intenzív termesztésének fontos részét képezi a gombakórokozók elleni integrált védekezés is, melynek jól bevált eleme az Amistar Xtra.

A készítmény azoxistrobin hatóanyagának köszönhetően amellett, hogy kiváló védelmet nyújt a kórokozók ellen, zöldítő hatással is bír, mely a fejlesztői kísérletek alapján akár 20% termés-, valamint akár 3% olajtartalom növekedést is jelenthet. A rovarkártétel kiküszöbölésében a Judo és a mikrokapszulázott Karate Zeon nyújt megbízható segítséget, míg a betakarítási veszteség csökkentése és ütemezhetősége érdekében a Reglone Air alkalmazását ajánlja a Syngenta.

(A Clearfield® a BASF bejegyzett márkaneve)

Dow AgroSciences

A napraforgó érzékeny a gyomirtó szerekre. Szinte mindegyiknek van valamilyen negatív hatása a kultúrnövényekre. Pl. növekedésgátlás, sárgulás, nekrózis, deformáció, nem kivételek a speciális egyszikűirtók sem. Üdítő kivétel a Perenal, amelynek semmiféle fitotoxikus illetve negatív hatása nincs napraforgóra. Nem gátolja a növekedést, nem okoz színelváltozást, nincs deformáció. Teljesen szelektív, így a termésre sincs negatív hatással. Ugyanakkor kiváló hatással irtja a magról kelő egyszikű gyomokat (kakaslábfű, muhar fajok, köles fajok, nagy széltippan, magról kelő fenyércirok) a kultúrnövény minden olyan fenológiai állapotában, amikor a gyomirtást el lehet végezni (10–12 leveles állapotig): a készítmény nem keverhető semmilyen más gyomirtó szerrel. Az IMI napraforgóban a kétszikű gyomirtást követően 10–14 nappal, míg SU napraforgóban a kétszikű gyomirtást 5–7 nappal követően lehet használni a készítményt. A Perenal így hozzájárul a kockázatok minimalizálásához.

DuPont

A különböző kórokozók minőségi és mennyiségi károkat is okozhatnak a napraforgóban. A minőségi károkozás a ki nem telt, meg nem érett szemek formájában jelentkezik, melyek olajtartalma lényegesen alacsonyabb a normálisnál. Összességében az olajtartalomban 30%-os veszteség is előfordulhat.

A tavaszi változékony időjárás hatására megjelentek a peronoszpóra és szklerotínia tünetei. A mennyiségi veszteség, a terméscsökkenés akár 10–50%-os mértékű is lehet. A DuPont két évtizedes hazai tapasztalattal rendelkezik a napraforgó gombabetegségek elleni védekezésben. Adataik alátámasztják, hogy a termés mennyiségének növelésére a napraforgó korai fungicides védekezésével tehetünk sokat.

Az aktuális napraforgó terményárakat alapul véve egy DuPont™ Acanto® Plus gombaölő szerrel elvégzett kezelés kb. 95 kg napraforgó árába kerül – hangsúlyozták Látóképen. 20 év eredményei alátámasztják, hogy az egyszeri, korai DuPont gombaölő szeres kezelés minimum 250, maximum 940 kg terméstöbbletet eredményezett, átlagosan tehát 40 kg többlettermés érhető el. Az Acanto® Plus lehetőséget ad a termelők kezébe a hatékony és megtérülő növényvédelmi kezelések megvalósításához. Alkalmazása 0,8 l/ha dózisban javasolt korai, 6–8 levélpáros állapotában. Hosszú tartamhatásával virágzásig megóvható az állomány. A vegetáció második felében az Acanto® Sun gombaölő szer csomag biztosít komplex védelmet a későbbi szár- és levélbetegségek ellen. Csillagbimbós állapottól virágzás közepéig felhasználható, 0,75 l/ha + 0,2 kg/ha dózisban.

Kwizda Agro

Minden növényre igaz, hogy sok múlik egy jó starton. A robbanásszerű, egyöntetű kelés, az erős gyökérzet és bőrszövet, a gyommentes viszonyok olyan előnyök, amelyekkel megalapozhatjuk a jó termést. Sajnos a csapadékot nem tudjuk pótolni, ezért az ideihez hasonló, aszályos években a napraforgó kondícióját kell javítani ahhoz, hogy a stresszt sikeresen átvészelje. Támogatja a gyors kezdeti fejlődést a Pannon Starter Mega. Az indító műtrágya szemcséi körülölelik a csírázó magot, és fokozatosan biztosítják számára a gyökérképzéshez szükséges nagy adagú foszfort és cinket. A három–négy méterre is lehatoló főgyökér nyáron létfontosságú lesz az aszály sújtotta állomány számára.

Ha gyakran kerül ugyanabba a táblába fehérpenészes rothadásra érzékeny növény (a napraforgón kívül repce vagy akár szója), indokolt a talaj biológiai kezelése a Coniothyrium minitans gombát tartalmazó Contans készítménnyel. Ezzel a későbbi tányérbetegség esélyét csökkentjük lényegesen. Fontos az is, hogy a gyomokkal ne kelljen versenyeznie a napraforgónak. A Kwizda a preemergens gyomirtás híve, a kísérleti tapasztalatok alapján ez hozza a legtartósabb eredményt. A Stomp Aqua és az Inspector szerpárost közvetlenül a vetés után javasolja a talajra permetezni. Csapadék hatására a két hatóanyag – eltérő oldódási sebességük miatt – kettős védelmi zónában dolgozik. A később megjelenő évelő egyszikűek (pl. fenyércirok) ellen a Select Super vagy a Gramfix alkalmazható eredményesen.

A csávázószerek egyre „zöldebbé” válása nem kedvez a hatékonyságuknak. A gazdák is tapasztalhatták ezt az elmúlt évek levéltetű-támadásain. A Gazelle 20 SG acetamiprid hatóanyaga egyszerre kíméletes a hasznos rovarokkal, de könyörtelen a kártevőkkel szemben. Ez a hosszú hatástartamú, széles hatásspektrumú, felszívódó szer a méhekre nem veszélyes.

Az intenzív fejlődés idején – de stresszes időszakok esetén is – fontos, hogy a napraforgót kiegyensúlyozottan és energiahatékonyan lássuk el „testépítő kockákkal”. Igen jó választás erre a mikroelemeket és növényi hormonokat tartalmazó Wuxal Ascofol vagy az aminosavakkal dúsított nitrogénlombtrágya, az Azospeed Amino. Végül a termésképzés fontos elemét se feledjük, a bórt. A Wuxal Boron Plus csillagbimbós állapotban a Picasso gombaölő szerrel együtt költséghatékonyan kiadható. A felesleges harcoktól megkímélt, jól táplált növény könnyebben viseli a nehéz időszakokat, és több energiája marad a termésképzésre is. 

BASF

A biztonság és jövedelmezőség áll a napraforgótermesztés fókuszában – hallhattuk a BASF szántóföldi bemutatón. A napraforgó egy viszonylag jó gyomelnyomó képességgel rendelkező kultúrnövényünk, azonban fejlődésének kezdeti szakaszában, a keléstől a sorok záródásáig tartó időszakban különösen fontos az állomány tisztán tartása, hogy a napraforgóval azonos talajzónából csírázó gyomnövények jelenlétükkel ne okozzanak jelentős terméskiesést.

Fotó: Halász Marcell

A mai termesztési gyakorlatban alapvetően három gyomirtási stratégiával találkozhatunk:

  • csak preemergensen (vetés után, kelés előtt) végzett alap gyomirtás,
  • csak posztemergensen (kelés után) végzett állomány gyomirtás,
  • valamint a két technológia kombinációja.

A preemergensen alkalmazott gyomirtó szerekről tudjuk, hogy megfelelő hatáskifejtéshez a kezelést követő 10–14 napon belül bőséges bemosó csapadékra van szükség. Ennek hiányában vagy erős gyomnyomás esetén a kezelés önmagában nem fejt ki megfelelő hatást.

Csak posztemergens kezelés esetén a különböző mélységből csírázó, több hullámban széthúzódva kelő gyomok különböző fenológiában lesznek jelen a kezelés idején, nagyban nehezítve a megfelelő időzítését. Továbbá, alapkezelés hiányában az állománykezelést követően a gyomok egy részének utókelésével is számolnunk kell.

Igazán hatékony megoldásnak a preemergens alapkezelés és a posztemergens állománykezelés kombinációja mutatkozik. Ilyen kiváló hatékonyságú technológia a BASF Clearfield® Plus gyomirtási rendszere, amely Clearfield® Plus napraforgóhibridből – a felhasználói és területi igényektől függően – Spectrum® vagy Wing®-P alap gyomirtó szerből, és az állományban alkalmazható Pulsar® Plus gyomirtó szerből áll. Ezzel a megoldással betakarításig egységesen fejlődik az állomány és gyommentesen tartható a napraforgó.

Az elmúlt évtized kísérleti eredményei és több ezer magyar gazdaság szántóföldi üzemi gyakorlata is egyértelműen bizonyította, hogy a napraforgóban a Pictor® AgCelence® gombaölő szer használatának köszönhetően, évjárattól függően akár 300–600 kg plusztermés is elérhető a kezeletlen állományokhoz képest. A terményár alakulásától függetlenül a kezelés költségeinek levonása után a Pictor® minden évben biztosította az elvárható profitot, azaz kb. 100 kg napraforgótermés értékének megfelelő befektetéssel 300–600 kg pluszterméshez juthat a termelő.

 >> Irány a szántóföld! – Kukorica

(Júliusi lapszámunkban a kalászos és repce kultúrákkal kezdtük meg a kockázatcsökkentés elemeire fókuszáló beszámolónkat.)

A cikk szerzője: Agro Napló összeállítás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Szuperszelektív a Select Super

Szuperszelektív a Select Super

A napraforgóban a felülkezeléses (Clearfield, Express stb.) technológiák térhódítása folyamatos és töretlen volt az elmúlt években. Már elértünk odáig...

Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

A Corteva Agriscience idén ősszel három helyszínen, Szarvason, Dombóváron és Debrecenben tartotta meg szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi b...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?