Irány a szántóföld! – Napraforgó

Agro Napló
Partnercégeink meghívásainak eleget téve a nyár első harmadában országszerte jártuk a szántóföldeket. A bemutatókról szóló tudósítást egyedi köntösben tálaljuk, kultúránként tájékoztatva az olvasót azokról a technológiákról, koncepciókról, amelyek a KOCKÁZATMINIMALIZÁLÁST, a mai sikeres termesztés egyik kulcselemét tűzték zászlajukra. Múlt havi lapszámunkban a kalászos és repce kultúrákban, a mostani összeállításunkban a napraforgóban fellelhető kockázatminimalizáló megoldásokat taglaljuk.

BAYER

A napraforgó-termesztés sikere sok tényezőtől függ, ezek egy részét csupán figyelemmel kísérni tudjuk, befolyásolni nem. Érdemes tehát azokat a lehetőségeket kihasználni, amelyek a termés minőségének és mennyiségének biztosítására lehetőségünkre állnak. A napraforgó betegségekre fogékony növény, sokféle kórokozó támadhatja, gyakorlatilag a teljes tenyészidőszakban fennállhat a fertőzésveszély.

A Propulse hatékonyan véd a napraforgó levél-, szár- és tányérbetegségei ellen. Hatásspektrumába tartozik minden jelentős kórokozó: a fehérpenészes szártő- és tányérrothadás, a diaportés szár- és tányérkorhadás, a szürkepenészes tányérrothadás, a fekete szár- és levélfoltosság, valamint az alternáriás levél- és szárfoltosság. Felhasználása napraforgóban megelőző jelleggel,  0,8–1,0 l/ha dózisban.

A Propulse kedvezően befolyásolja a napraforgó élettani folyamatait is: nő a fotoszintézis aktivitás, csökken az oxidatív és hőstressz, ezek eredményeképp a termés mennyisége és olajtartalma is nő.

A száraz időjárás stresszt jelent a növényeknek. A stressz miatt legyengült növények érzékenyebbek; egy későbbi fertőzés, vagy a száraz időjárásban jellemzően nagyobb rovarkártétel is súlyosabban érintheti az állományt. A Biscaya a virágzás előtti időszakban a levéltetvek kártételének megakadályozására javasolt, 0,15 l/ha dózisban. Méhveszélyesség szempontjából nem jelölésköteles készítmény, így alkalmazása a beporzásban jelentős szerepet játszó méhek szempontjából sem jelent kockázatot.

A Biscaya formulációjának köszönhetően Propulse-zal történő együttes kijuttatáskor mindkét készítmény jobban tapad a kezelt felületre, ez csökkenti a szerveszteséget, stressz- és kártételmentes napraforgót, jobb terméskilátásokat eredményez.

2017-ben a Propulse használatával egybekötött minőségi vizsgálat révén a termény értékesítése is egyszerűbb lehet. A Propulse – Mérve jó! akció szabályzata és további információk az agro.bayer.co.hu/propulse weboldalon érhetők el.

Syngenta

2016-ban Magyarország világrekorder volt napraforgó termésátlagban (országos termésátlag 2,98 t/ha), azonban a tavalyi sikeres év után a termelőknek szembe kell nézniük az idei év szélsőséges időjárásból adódó kihívásokkal. Idén hirtelen, korán jött a kimondottan meleg tavasz, ezért a termelők egy része a korai vetés mellett döntött, azonban az ezt követő április közepi nagy lehülés miatt az állományok vontatottan keltek. A helyes vetésidő és vetésmélység, valamint a megfelelő talajművelés fontos szerepet játszanak a növények gyors, egyenletes kelésében, mely csökkenti bizonyos gombafertőzések (pl.: peronoszpóra) és rovarkártétel (pl.: barkó) mértékét.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a hatékony gyomszabályozás elhagyhatatlan eleme az alapkezelés, a preemergens Dual Gold 960 EC és a Gardoprim Plus Gold alkalmazásával akár 4 t/ha feletti termésátlag is elérhető. Az imidazolinon és az express toleráns napraforgóhibridek esetében alkalmazható felülkezelések tovább növelik a gyomszabályozás hatékonyságát, mint például a kizárólag Clearfield® hibridek esetében alkalmazható posztemergens Listego.

A hibridválasztás döntően befolyásolja a termésmennyiséget, azonban a Syngenta széles napraforgóhibrid ajánlata minden szegmensben és minden gyomirtási technológiára nyújt megoldást. Például a hagyományos gyomirtású napraforgóhibridek közül a Kondi, a Clearfield® hibridek közül az SY Diamantis, a Clearfield® Plus hibridek közül a SY Neostar CLP, illetve az Express gyomirtás technológiából a Subaro HTS, valamint a magasolajsavas hibridek közül SY Gracia áll a termelők rendelkezésére. A napraforgó intenzív termesztésének fontos részét képezi a gombakórokozók elleni integrált védekezés is, melynek jól bevált eleme az Amistar Xtra.

A készítmény azoxistrobin hatóanyagának köszönhetően amellett, hogy kiváló védelmet nyújt a kórokozók ellen, zöldítő hatással is bír, mely a fejlesztői kísérletek alapján akár 20% termés-, valamint akár 3% olajtartalom növekedést is jelenthet. A rovarkártétel kiküszöbölésében a Judo és a mikrokapszulázott Karate Zeon nyújt megbízható segítséget, míg a betakarítási veszteség csökkentése és ütemezhetősége érdekében a Reglone Air alkalmazását ajánlja a Syngenta.

(A Clearfield® a BASF bejegyzett márkaneve)

Dow AgroSciences

A napraforgó érzékeny a gyomirtó szerekre. Szinte mindegyiknek van valamilyen negatív hatása a kultúrnövényekre. Pl. növekedésgátlás, sárgulás, nekrózis, deformáció, nem kivételek a speciális egyszikűirtók sem. Üdítő kivétel a Perenal, amelynek semmiféle fitotoxikus illetve negatív hatása nincs napraforgóra. Nem gátolja a növekedést, nem okoz színelváltozást, nincs deformáció. Teljesen szelektív, így a termésre sincs negatív hatással. Ugyanakkor kiváló hatással irtja a magról kelő egyszikű gyomokat (kakaslábfű, muhar fajok, köles fajok, nagy széltippan, magról kelő fenyércirok) a kultúrnövény minden olyan fenológiai állapotában, amikor a gyomirtást el lehet végezni (10–12 leveles állapotig): a készítmény nem keverhető semmilyen más gyomirtó szerrel. Az IMI napraforgóban a kétszikű gyomirtást követően 10–14 nappal, míg SU napraforgóban a kétszikű gyomirtást 5–7 nappal követően lehet használni a készítményt. A Perenal így hozzájárul a kockázatok minimalizálásához.

DuPont

A különböző kórokozók minőségi és mennyiségi károkat is okozhatnak a napraforgóban. A minőségi károkozás a ki nem telt, meg nem érett szemek formájában jelentkezik, melyek olajtartalma lényegesen alacsonyabb a normálisnál. Összességében az olajtartalomban 30%-os veszteség is előfordulhat.

A tavaszi változékony időjárás hatására megjelentek a peronoszpóra és szklerotínia tünetei. A mennyiségi veszteség, a terméscsökkenés akár 10–50%-os mértékű is lehet. A DuPont két évtizedes hazai tapasztalattal rendelkezik a napraforgó gombabetegségek elleni védekezésben. Adataik alátámasztják, hogy a termés mennyiségének növelésére a napraforgó korai fungicides védekezésével tehetünk sokat.

Az aktuális napraforgó terményárakat alapul véve egy DuPont™ Acanto® Plus gombaölő szerrel elvégzett kezelés kb. 95 kg napraforgó árába kerül – hangsúlyozták Látóképen. 20 év eredményei alátámasztják, hogy az egyszeri, korai DuPont gombaölő szeres kezelés minimum 250, maximum 940 kg terméstöbbletet eredményezett, átlagosan tehát 40 kg többlettermés érhető el. Az Acanto® Plus lehetőséget ad a termelők kezébe a hatékony és megtérülő növényvédelmi kezelések megvalósításához. Alkalmazása 0,8 l/ha dózisban javasolt korai, 6–8 levélpáros állapotában. Hosszú tartamhatásával virágzásig megóvható az állomány. A vegetáció második felében az Acanto® Sun gombaölő szer csomag biztosít komplex védelmet a későbbi szár- és levélbetegségek ellen. Csillagbimbós állapottól virágzás közepéig felhasználható, 0,75 l/ha + 0,2 kg/ha dózisban.

Kwizda Agro

Minden növényre igaz, hogy sok múlik egy jó starton. A robbanásszerű, egyöntetű kelés, az erős gyökérzet és bőrszövet, a gyommentes viszonyok olyan előnyök, amelyekkel megalapozhatjuk a jó termést. Sajnos a csapadékot nem tudjuk pótolni, ezért az ideihez hasonló, aszályos években a napraforgó kondícióját kell javítani ahhoz, hogy a stresszt sikeresen átvészelje. Támogatja a gyors kezdeti fejlődést a Pannon Starter Mega. Az indító műtrágya szemcséi körülölelik a csírázó magot, és fokozatosan biztosítják számára a gyökérképzéshez szükséges nagy adagú foszfort és cinket. A három–négy méterre is lehatoló főgyökér nyáron létfontosságú lesz az aszály sújtotta állomány számára.

Ha gyakran kerül ugyanabba a táblába fehérpenészes rothadásra érzékeny növény (a napraforgón kívül repce vagy akár szója), indokolt a talaj biológiai kezelése a Coniothyrium minitans gombát tartalmazó Contans készítménnyel. Ezzel a későbbi tányérbetegség esélyét csökkentjük lényegesen. Fontos az is, hogy a gyomokkal ne kelljen versenyeznie a napraforgónak. A Kwizda a preemergens gyomirtás híve, a kísérleti tapasztalatok alapján ez hozza a legtartósabb eredményt. A Stomp Aqua és az Inspector szerpárost közvetlenül a vetés után javasolja a talajra permetezni. Csapadék hatására a két hatóanyag – eltérő oldódási sebességük miatt – kettős védelmi zónában dolgozik. A később megjelenő évelő egyszikűek (pl. fenyércirok) ellen a Select Super vagy a Gramfix alkalmazható eredményesen.

A csávázószerek egyre „zöldebbé” válása nem kedvez a hatékonyságuknak. A gazdák is tapasztalhatták ezt az elmúlt évek levéltetű-támadásain. A Gazelle 20 SG acetamiprid hatóanyaga egyszerre kíméletes a hasznos rovarokkal, de könyörtelen a kártevőkkel szemben. Ez a hosszú hatástartamú, széles hatásspektrumú, felszívódó szer a méhekre nem veszélyes.

Az intenzív fejlődés idején – de stresszes időszakok esetén is – fontos, hogy a napraforgót kiegyensúlyozottan és energiahatékonyan lássuk el „testépítő kockákkal”. Igen jó választás erre a mikroelemeket és növényi hormonokat tartalmazó Wuxal Ascofol vagy az aminosavakkal dúsított nitrogénlombtrágya, az Azospeed Amino. Végül a termésképzés fontos elemét se feledjük, a bórt. A Wuxal Boron Plus csillagbimbós állapotban a Picasso gombaölő szerrel együtt költséghatékonyan kiadható. A felesleges harcoktól megkímélt, jól táplált növény könnyebben viseli a nehéz időszakokat, és több energiája marad a termésképzésre is. 

BASF

A biztonság és jövedelmezőség áll a napraforgótermesztés fókuszában – hallhattuk a BASF szántóföldi bemutatón. A napraforgó egy viszonylag jó gyomelnyomó képességgel rendelkező kultúrnövényünk, azonban fejlődésének kezdeti szakaszában, a keléstől a sorok záródásáig tartó időszakban különösen fontos az állomány tisztán tartása, hogy a napraforgóval azonos talajzónából csírázó gyomnövények jelenlétükkel ne okozzanak jelentős terméskiesést.

Fotó: Halász Marcell

A mai termesztési gyakorlatban alapvetően három gyomirtási stratégiával találkozhatunk:

  • csak preemergensen (vetés után, kelés előtt) végzett alap gyomirtás,
  • csak posztemergensen (kelés után) végzett állomány gyomirtás,
  • valamint a két technológia kombinációja.

A preemergensen alkalmazott gyomirtó szerekről tudjuk, hogy megfelelő hatáskifejtéshez a kezelést követő 10–14 napon belül bőséges bemosó csapadékra van szükség. Ennek hiányában vagy erős gyomnyomás esetén a kezelés önmagában nem fejt ki megfelelő hatást.

Csak posztemergens kezelés esetén a különböző mélységből csírázó, több hullámban széthúzódva kelő gyomok különböző fenológiában lesznek jelen a kezelés idején, nagyban nehezítve a megfelelő időzítését. Továbbá, alapkezelés hiányában az állománykezelést követően a gyomok egy részének utókelésével is számolnunk kell.

Igazán hatékony megoldásnak a preemergens alapkezelés és a posztemergens állománykezelés kombinációja mutatkozik. Ilyen kiváló hatékonyságú technológia a BASF Clearfield® Plus gyomirtási rendszere, amely Clearfield® Plus napraforgóhibridből – a felhasználói és területi igényektől függően – Spectrum® vagy Wing®-P alap gyomirtó szerből, és az állományban alkalmazható Pulsar® Plus gyomirtó szerből áll. Ezzel a megoldással betakarításig egységesen fejlődik az állomány és gyommentesen tartható a napraforgó.

Az elmúlt évtized kísérleti eredményei és több ezer magyar gazdaság szántóföldi üzemi gyakorlata is egyértelműen bizonyította, hogy a napraforgóban a Pictor® AgCelence® gombaölő szer használatának köszönhetően, évjárattól függően akár 300–600 kg plusztermés is elérhető a kezeletlen állományokhoz képest. A terményár alakulásától függetlenül a kezelés költségeinek levonása után a Pictor® minden évben biztosította az elvárható profitot, azaz kb. 100 kg napraforgótermés értékének megfelelő befektetéssel 300–600 kg pluszterméshez juthat a termelő.

 >> Irány a szántóföld! – Kukorica

(Júliusi lapszámunkban a kalászos és repce kultúrákkal kezdtük meg a kockázatcsökkentés elemeire fókuszáló beszámolónkat.)

A cikk szerzője: Agro Napló összeállítás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Szuperszelektív a Select Super

Szuperszelektív a Select Super

A napraforgóban a felülkezeléses (Clearfield, Express stb.) technológiák térhódítása folyamatos és töretlen volt az elmúlt években. Már elértünk odáig...

Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

A Corteva Agriscience idén ősszel három helyszínen, Szarvason, Dombóváron és Debrecenben tartotta meg szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi b...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?