2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Heti fókusz: Felkészülés a kalászosok gyomirtására az aktuális gyomviszonyok függvényében (x)

Heti fókusz: Felkészülés a kalászosok gyomirtására az aktuális gyomviszonyok függvényében (x)

PR cikk
A rendkívül csapadékos őszi időjárás elmaradt kezeléseket hagyott maga mögött a kalászosokban, ennek következtében elhúzódó tavaszi gyomkelésre kell számítanunk. A mezei acat és árvakelésű napraforgó erőteljes felszaporodására számíthatunk, az Alföldön a sokasodó pocokállomány és a belvizes foltok nehezítik a gazdálkodást, a hiányzó kultúrnövény helyén is elhúzódó gyomkelésre kell számítani. A megoldásokat felkért szakemberek ismertetik: Kovács Balázs, Takács Gábor, Molnár Szabolcs, Papp Zoltán és Lakatos Réka.

Lakatos Réka

Bayer

Papp Zoltán

Syngenta

Molnár Szabolcs

Nufarm

Takács Gábor

FMC-Agro

Kovács Balázs

UPL

 

Lakatos Réka

Bayer Hungária Kft.

2023. év ősze az ország nagyobb területén az átlagosnál több csapadékot hozott. A Dunántúl egyes területein 30%-kal több csapadék hullott az elmúlt évekhez képest, és mindössze az alföldi régió kisebb régióiban esett a sokévi átlaggal megegyező csapadék (forrás: www.met.hu). Ez az időjárás megnehezítette az őszi szántóföldi munkákat, sok helyen a tervezettnél kevesebb őszi búza vagy őszi árpa került elvetésre, és az őszi gyomirtások egy része is kényszerűen a tavaszra tolódik.

Mire érdemes odafigyelni, amikor a tavaszi kalászos gyomirtásokat tervezzük?

A tavaszi gyomirtás időzítése és a megfelelő szerválasztás legalább olyan fontossággal bír, mint a megfelelő permetezéstechnika. Azokon a területeken, ahol nem történt meg az őszi gyomirtás, sok helyen találunk már most T1, illetve T2 életformájú gyomnövényeket. Az enyhe időjárásnak köszönhetően pedig a kultúrnövény mellett a gyomnövények is gyorsan fejlődnek. Nagyon fontos tehát az időben történő beavatkozás. Annak érdekében, hogy a gyomkonkurenciát minél hamarabb kikapcsoljuk, és az állományok egészségesen fejlődjenek, szükséges a tavaszi gyomirtást időben elvégezni. A Bayer tavaszi kalászos-herbicid kínálatában a legváltozatosabb gyomviszonyokra is megoldást tudunk kínálni.

A Bayer ajánlata általános tavaszi gyomirtásra a Sekator OD. Magról kelő kétszikűek ellen 2-4 leveles korban, ragadós galaj ellen 1-3 levélörvös fejlettségkor, mezei acat ellen pedig annak tőlevélrózsás állapotában a leghatékonyabb. A megfelelő hatékonyság érdekében a kultúrnövény két nóduszos állapotáig szükséges kijuttatni, dózisa 0,15 l/ha.

A Huszár Aktív Plusz kiegyensúlyozott és egyenletes hatékonyságot nyújt nagy széltippan, perje fajok és vadzab ellen. Kiváló a magról kelő és az évelő kétszikűek elleni hatékonysága, valamint kiemelkedő a hatékonyságra mezei acat és a legfontosabb magról kelő kétszikű gyomnövények és az árvakelésű napraforgó ellen. Engedélyezett dózisa 1,0 l/ha, őszi búzában, rozs és tritikálé kultúrákban használható. Kijuttatása tavasszal a bokrosodás kezdetétől az egy szárcsomós állapotig engedélyezett.

Az Atlantis OD két hatóanyag-tartalmú készítmény, amely kiváló megoldást nyújt a fontos egyszikű gyomnövények ellen, akár vegyes fertőzöttség esetén is. Emellett sok kétszikű gyomfaj ellen is eredményes. Nagy széltippan (Apera spica-venti) és parlagi ecsetpázsit (Alopecurus myosuroides) ellen 1,0-1,25 l/ha dózissal kell a kezelést elvégezni. Gátolt növekedési viszonyok között (szárazság, tápanyaghiány), valamint erős gyomfertőzés esetén a hatékonyság jól fokozható 1 l/ha Mero hozzáadásával. Túlfejlett gyomok és két szárcsomós állapothoz közeli búza, vagy extrém erős gyomfertőzöttség esetén indokolt az 1,25-1,5 l/ha dózis alkalmazása, amely a hélazab (Avena fatua) ellen is teljes hatékonyságot nyújt.

Rozsnok fajok (fedél rozsnok, mezei rozsnok, gabona rozsnok, bókoló rozsnok, meddő rozsnok) ellen 1,5 l/ha dózissal lehet a legjobb gyomelnyomó hatást elérni. A kezelt rozsnok növények zöldtömege nagymértékben csökken, virágzásuk elmarad, kárt nem okoznak. A rozsnok fajok (Bromus spp.) ellen azok minél fejletlenebb állapotában célszerű védekezni. Fejlettebb gyomok, későbbi kijuttatás, illetve száraz időjárás esetén a hatékonyság javítható 1 l/ha Mero hozzáadásával.

Az Atlantis OD elsősorban az őszi búza egyszikű gyomnövényei ellen hatékony, de hatékonyan pusztítja a magról kelő keresztes virágú gyomokat, valamint a szikfű- és pipitér fajokat is. További kétszikű gyomfajok jelenléte esetén Sekator OD-val, vagy észter formájú MCPA készítménnyel való tankkombináció javasolt.

Láthatjuk tehát, hogy a Bayer Crop Science kínálatában számos megoldás áll rendelkezésre a termelők részére.

Személyre szabott ajánlatainkért keresse helyi szaktanácsadó kollégáinkat!

www.bayer.co.hu

 

Papp Zoltán

Syngenta Kft.

Az őszi gyomirtás a leghatékonyabb, legkedvezőbb kultúrnövény számára és leginkább kívül esik a munkacsúcson. Egyetlen korlátja, az időjárási viszonyok miatt nem lehet rámenni a területre. Ebben az esetben minél korábbi tavaszi gyomirtást kell választani. Mire kell figyelni és készülni?

A legfontosabb ismerni a terület gyomflóráját. Tapasztalatok a korábbi évekből, milyen gyomok uralták a területet, amikor legutóbb őszi vetésű növény volt a területen. A vetésforgóban milyen arányban szerepelnek, hány év után kerül újra őszi vetésű növény? Várható e napraforgó árvakelés? Mezei acattal fertőzött a terület? Egyszikű gyom van a területen, ha van akkor melyik fajok? Rezisztenciagyanús gyompopuláció van a táblán? Tervezünk-e egyéb gombaölő, rovarölő szert vagy szárszilárdítót levéltrágyát, biostimulátort, nitrogénmegkötő baktériumot vagy nitrosolt kijuttatani egymenetben a gyomirtó készítménnyel? Milyen utónövényt tervezünk a területre? Ezeket a kérdéseket érdemes tisztázni, mielőtt bármilyen döntést hozunk.

Az adott táblán érdemes gyomfelvételezést végezni. Ennek legkorábbi ideje február vége-március elején legyen. Nem csak a tábla szélén, hanem az un. „forgókon” belül célszerű egy nagyobb területet felmérni a gyomosodás mértékéről. Fel kell jegyezni a gyomfajokat, azok fejlettségét és a fertőzöttségét mértékét. Vannak olyan gyomfajok, amelyek 1-2 db/m2 mellett nem okoznak kárt (pl. szőnyeggyomok), míg másoknál ez már 5 % termésveszteséget okoz (nagy széltippan, vadzab, galaj). Ekkor már lehet dönteni a kivitelezés várható idejéről. Ha egyszikű gyomok is vannak a területen, akkor már márciusban el kell végezni a kezelést, ha mezei acat vagy napraforgó is várható, akkor kénytelenek vagyunk áprilisig várni. A gyomviszonyok alapján tervezhetünk csak kétszikű, vegyes gyomállománynál egy- és kétszikű, vagy csak egyszikű gyomok ellen, de más készítmény szükséges, ha csak magról kelők vagy évelő gyomok is vannak.

Célszerű olyan kombinációt (pl. AvoxaPeak) választani, amely 2 vagy akár 3, eltérő hatásmechanizmushoz tartozó hatóanyagot tartalmaz, amellyel a rezisztencia ellen is nagyon sokat tudunk tenni, illetve a hatékonyság lényegesen jobb lesz.  

Ideális nagy széltippan fejlettség kora tavasszal az AvoxaPeak számára
Ideális nagy széltippan fejlettség kora tavasszal az AvoxaPeak számára. Fotó: Syngenta Kft.

Fontos tudnunk azt is, milyen utónövény fog következni a kalászos gabona után. Vannak olyan hatóanyagok, amelyeknél érzékeny kultúrákat (pl. pillangósok) nem célszerű vetni. De ha mégis pl. szója lesz a következő évben, akkor kerülni kell az ilyen hatóanyagú készítményeket. Forgatás nélküli talajművelés növeli az utónövény kockázatát, így ezen körülmények között fokozottan kell átgondolni a gyomirtó szer választást.

Ha tudjuk azt, hogy a gyomirtó szer mellett más készítményt is fogunk használni tankkombinációban, akkor érdemes a kijuttatás-technológiát, fúvókaválasztást, használandó lémennyiséget és nyomást is megtervezni. A megfelelő fúvóka és nyomás kiválasztásánál szintén figyelembe kell venni azt, hogy csak kétszikű vagy egy- és kétszikű gyomok ellen kell védekezni.

Mindig kérdés a folyékony nitrogén műtrágya és a gyomirtás egymenetben történő kijuttathatósága. Általánosságban elmondható, hogy egymenetben történő kijuttatásnál nehezen oldható meg a két ellentétes cél kivitelezése. A folyékony nitrogénnél fontos, hogy minél könnyebben leguruljon a csepp a növényzet leveléről. Ez nagyon durva cseppképzéssel, nagy lyukméretű fúvókával és alacsony nyomással kivitelezhető. A növényvédelmi beavatkozásnál a cél, hogy a növényzet felszínén maradjon a permetlé, amit finom porlasztással és magasabb nyomással tudunk elérni. Ha mégis tankkombinációt alkalmazunk, akkor viszont a növényvédelmi kezelések szerint történjen a technológia megválasztása, de gondoskodjunk a folyékony nitrogén megfelelő hígításáról vízzel 1:2 vagy 1:3 arányban.

www.syngenta.hu

 

Molnár Szabolcs

Nufarm Hungária Kft.

Egy újabb enyhe és csapadékos tél vége felé járunk. Őszi gabonatábláinkat szemlézve sok helyen azt tapasztaljuk, hogy már most, február elején sűrű, fejlett gyomállománnyal állunk szemben. Messze még a gyomirtás ideje, pedig ezeken a területeken már most erős verseny zajlik gabonáink és a gyomnövények között. A csapadékos november számos helyen tette lehetetlenné az őszi gyomirtások elvégzését, talán ezért is találunk a megszokottnál több gyomos búzát, árpát. Arra kell készülnünk, hogy az ilyen táblákon kora tavasszal, amint erre lehetőségünk adódik, el kell majd végezni a gyomirtást.

Az enyhe tél folyamán ugyanis a gyomnövények fejlődése nem állt le, folyamatosan erősödtek, növekedtek. Jól nyomon követhető ez a folyamat egy Hajóson elvetett búzafajtasorban készült néhány fotón, melyek a 2023. november 9. és 2024. január 31. között történt változásokat mutatják. A területen 2023. november 10-re terveztük az őszi gyomirtás elvégzését, ideális őszibúza- és gyomfejlettség mellett. Azonban az előző nap késő délutánján megérkező csapadék ezt nem tette lehetővé, és a későbbi folyamatos esők, valamint az ennek következtében felázott talaj állapota miatt le kellett mondanunk az őszi gyomirtásról. A fotókon jól látható, hogy ugyan a búza fejlődése folyamatos volt a téli időszak alatt, de ugyanez igaz a gyomokra is. Ezért már most lehet találni a területen tőlevélrózsás pipacsokat, 3-4 elágazást hozó veronikákat egyaránt (1. fotó). Sőt a területet járva ősszel kihajtott és kisebb fagykárokkal áttelelt, élő mezei acatokkal is lehetett találkozni (2. fotó).

1. kép: Az őszi búza és a gyomnövények fejlődésének üteme 2023. november 9. és 2024. január 31. között, Hajós
1. kép: Az őszi búza és a gyomnövények fejlődésének üteme 2023. november 9. és 2024. január 31. között, Hajós
2. kép: Ősszel kihajtott és áttelelt mezei acat hajtása. Hajós, 2024. január 31.
2. kép: Ősszel kihajtott és áttelelt mezei acat hajtása. Hajós, 2024. január 31.

A gyomirtó szer kiválasztásánál először a hatékonyságot és a hektárköltséget mérlegeljük: a terület gyomflórájának ismeretében válasszunk gyomirtó szert. Következő szempont a készítmény rugalmassága: egyes hatóanyagok a bokrosodás végéig, mások a két szárcsomós állapotig vagy akár a zászlóslevél megjelenéséig-kiterüléséig is használhatók. A felhasználás rugalmassága széles kezelési intervallumot biztosít, de „ez sincs ingyen”. A késői felhasználás a víz- és tápanyagelvonás miatt termésveszteséget okoz. A későbbi gyomirtások fejlett vagy igen fejlett gyomok ellen történnek, és sok esetben már a hatékonyság is kérdéses. Szintén szempont lehet, hogy a készítmény vagy kombináció hány hatóanyagot tartalmaz. A több hatóanyagot tartalmazó technológiák hatásspektruma általában szélesebb. Viszont sok esetben a hatóanyagok hatásmechanizmusa azonos, ami a rezisztencia elkerülésének szempontjából nem szerencsés. Válasszunk olyan készítményt vagy kombinációt, amelyben a hatóanyagok hatásmechanizmusa eltérő.

A Nufarm ajánlatában több olyan terméket és kombinációt is találunk, amely biztonsággal és nagy hatékonysággal használható a kalászosok tavaszi gyomirtására. De a sok termék közül melyiket érdemes választani?

A gyomok korai kikapcsolására jó lehetőség a Mezzo Forte gyomirtószer-csomag, amely a bokrosodás végéig használható. Két hatóanyagának köszönhetően széles gyomirtási spektrummal rendelkezik.

Ha rugalmasabb megoldást keresünk (1. ábra), akkor abból érdemes kiindulni, hogy a gyomirtani kívánt területet milyen gyomflóra jellemzi. Van-e ott évelő gyomnövény, és mi volt az elővetemény? Napraforgó elővetemény esetén fontos tudni, hogy a Magyarországon termesztett napraforgók szinte kizárólag imazamox vagy tribenuron-metil hatóanyagokra toleráns hibridek. Mindkét hatóanyag ALS-gátló, vagyis azonos a hatásmechanizmusuk. Ezek a hibridek a következő évben árvakelésként a kalászos tábláinkon megnehezíthetik a dolgunkat, hiszen ALS-gátló készítményekkel (a legtöbb kalászos gyomirtó szer ilyen hatóanyagokra épül) nem, vagy csak részben lesznek kontrollálhatók. A hormonhatású hatóanyagokkal viszont jól irthatók ezek az árvakelések. Hogy melyik hatóanyagot válasszuk az ALS-gátló gyomirtó szer mellé, megint csak a gyomflórától függ. Amennyiben a területen megtalálható a ragadós galaj, akkor a fluroxipir lesz a jó választás (Nuance SuperB), ha nincs galaj, akkor az MCPA hatóanyag is elegendő (Nuance Super + Mecomorn 750 SL), amely viszont a mezei acattal szemben is nagy hatékonysággal vethető be.

Amennyiben kalászos gabonánk előveteménye kukorica volt, és nem kell számítani napraforgó árvakelés megjelenésére, ismét a ragadós galaj vagy a szulákfélék jelenléte a kérdés. Ha ezek a gyomnövények megtalálhatók a területen, akkor ismét a fluroxipir hatóanyagot hívhatjuk segítségül (Nuance SuperB). Ha terület mentes ezektől a gyomoktól, és általános gabonagyomok vannak jelen, akkor a Nuance Super önmagában is elegendő lesz.

www.nufarm.hu

 

Takács Gábor

FMC-Agro Hungary Kft.

2023 őszi időszaka kihívások elé állította a gazdálkodókat, hiszen bizonyos helyeken a vetések is megkéstek, valamint a rendkívül csapadékos november miatt az őszi gyomirtás több területen elmaradt. De nincs ok aggodalomra, mert számos optimális megoldás választható a kalászosok tavaszi gyomirtására, amiben az FMC a segítségére lesz!

Veronika, árvácska és tyúkhúr? Az Aurora® Gold kalászos gyomirtó csomaggal egyik sem probléma!

Ahol a veronikafajok okoznak fejtörést, ott az Aurora® Gold az Ön megoldása. Ez a csomag az Aurora® és Granstar® Super 50 SX® gyomirtó szereket egyesíti, egyidejűleg kijuttatva őket hideg időben is hatékonyan működnek. Nem csak a veronikafajok, hanem az árvácskafélék, tyúkhúr, pipacs, ebszikfű, árvakelésű repce és más kétszikű fajok ellen is kiváló hatást biztosítanak. Bokrosodás végéig használható, így garantált a hatékony védelem!

Tyúkhúr, veronikafajok és pipacs őszi búzában (Küngös, 2024. 01. 24.)
Tyúkhúr, veronikafajok és pipacs őszi búzában (Küngös, 2024. 01. 24.)

Kétszikű gyomok elleni kedvező megoldás: Granstar® Super 50 SX® gyomirtó szer

Ha nem a veronika a fő probléma, de mégis szüksége van hatékony megoldásra a kétszikű gyomok széles skálája ellen, válassza a Granstar® Super 50 SX® gyomirtó szert! Kedvező hektárköltsége mellett kiválóan végez a tyúkhúr, mezei acat, pipacs, ebszikfű és repce fejlődő egyedeivel is. Akár a kalászosunk zászlósleveles állapotáig felhasználható, ráadásul kedvezményes csomagban is elérhető a Rapid® CS rovarölő szerrel!

A Granstar® gyomirtószer család akár a kalászosok zászlósleveles állapotáig felhasználható

Árvakelésű napraforgó? Fejlettebb galaj? A Granstar® SuperStar technológiai csomag széleskörű megoldás minden kétszikű ellenfél számára

A piacon elérhető egyik legteljesebb kétszikűirtó gyomirtó szer a Granstar® SuperStar. Mindenki számára ajánlott, ahol a gyomok palettája széles. Nemcsak a fentebb említett gyomok, hanem napraforgó árvakelés vagy fejlettebb galaj ellen is ellenállhatatlan hatást biztosít. Ezzel a technológiával megvárhatjuk a fontos gyomok kicsírázását és egyszerre védekezhetünk a kalászosban akár zászlósleveles állapotig. Ráadásul rovarölő és/vagy gombaölő kezeléssel is jól kombinálható!

Megvárhatjuk az árvakelésű napraforgó kelését, hogy a kikelt gyomok ellen védekezhessünk a Granstar® SuperStar gyomirtási technológiával
Megvárhatjuk az árvakelésű napraforgó kelését, hogy a kikelt gyomok ellen védekezhessünk a Granstar® SuperStar gyomirtási technológiával

Csomagajánlatok

A kalászos technológiai csomagokat rugalmasan állíthatja össze az FMC gyomirtó, gombaölő és rovarölő szereiből igényei szerint. Fontos tudni, hogy Riza® 250 EW gombaölő szer 2025. februárjáig felhasználható kalászosokban, őszi káposztarepcében vagy akár gyümölcsösökben is.

Miért válasszon az FMC megoldások közül?

  • Tapasztalat: jól bevált és bizonyított FMC növényvédelmi megoldások.
  • Hatékonyság: hatásos és gazdaságos termékpaletta.
  • Rugalmasság: válasszon Önnek megfelelő megoldást saját területe igényei szerint!

Ne hagyja, hogy a tavaszi gyomirtás kihívást jelentsen! Válassza az FMC technológiáit és élvezze a kalászosok hatékony és eredményes tavaszi gyomirtásának gyümölcsét!

ag.fmc.com/hu/hu

 

Kovács Balázs

UPL Hungary Kft.

BuXa csomag - Pénztárcakímélő megoldás kalászosokban

Az őszi kalászosok gyomirtása a múlt év csapadékos időjárása miatt nagyon sok gazdaságban elmaradt. Ennek eredményeképpen a megszokottnál nagyobb felületen várható tavaszi gyomirtás az őszi kalászosokban. Az elmúlt időszakban felerősödött a veronika fajok (borostyánlevelű veronika, perzsa veronika) jelenléte. A veronika fajok a nehezen irtható gyomnövények közé tartoznak, ellenük kevés posztemergens gyomirtó készítmény hatásos. A veronikák elsősorban a kalászosok bokrosodását gátolják, ezért célszerű ellenük minél előbb beavatkozni. Mivel tavaly csapadékos volt az ősz, kevesebb búzát vetettek, így várhatóan megnő a tavaszi búza vetésterülete is, amiben kevés engedélyezett gyomirtó készítmény használható.

Ezekre a felmerülő problémákra nyújt megoldást a UPL kalászos gyomirtó készítménye a Xanadu WG (500 g/l benszulfuron-metil + 40 g/l metszulfuron-metil). A Xanadu WG az összes kalászos kultúrában használható, magról kelő kétszikű gyomnövények ellen, 100 g/ha dózisban (bokrosodás kezdetétől a zászlós levél megjelenéséig). A szert 5 0C felett már lehet alkalmazni, 15-20 0C az ideális kijuttatási hőmérséklet. Alacsonyabb hőmérséklet mellett hosszabb idő szükséges a készítmény hatáskifejtésehez.

A gyakorlati tapasztalatok alapján elmondható, hogy a fontosabb gyomok közül a repce árvakelés, pásztortáska, árvacsalán, orvosi székfű, ebszékfű, sebforrasztó zsombor, pipacs és közönséges tyúkhúr, fehér libatop ellen jó, sok esetben kiváló biológiai hatással rendelkezik. A ragadós galaj és a veronika fajok ugyan a nehezen irtható fajok közé tartoznak, azonban a Xanadu WG ellenük is jó hatásossággal bevethető. A mezei árvácska esetén a kezelt gyomok növekedése leállt, virágot nem fejlesztettek. Ugyanez mondható el a fejlettebb mezei acat esetében is.

Őszi búza: Xanadu WG 100 g/ha (vetéshiba) – pipacs, sebforrasztó zsombor, borostyánlevelű veronika, piros árvacsalán, szarkaláb
Ravazd, 2023.04.28., 10 nappal a kezelés után
Őszi búza: Xanadu WG 100 g/ha (vetéshiba) – pipacs, sebforrasztó zsombor, borostyánlevelű veronika, piros árvacsalán, szarkaláb Ravazd, 2023.04.28., 10 nappal a kezelés után

Elengedhetetlen kérdés egy kalászos gyomirtó szer esetében más készítményekkel való keverhetősége, mivel gyomirtással egy menetben szinte mindig juttatunk ki egyéb készítményeket is.  Xanadu WG a gyakorlati tapasztalatok alapján tankkeverékben sikeresen alkalmazható rovarölő, gombaölő szerrel, szárszilárdítóval és lombtrágyával is.

Összefoglalva elmondható, hogy a Xanadu WG minden kalászosban rugalmasan használható tavaszi gyomirtó készítmény a kalászosban előforduló kétszikű gyomok ellen.

Bízom benne, hogy felkeltettem érdeklődésüket a Xanadu WG gyomirtó szerünk iránt. A készítmény BuXa technológiai csomagban is forgalomba kerül, amely a Xanadu WG mellett rovarirtó és gombaölő készítményt is tartalmaz.

Felmerülő kérdések esetén kérem keressék UPL Hungary Kft. területi munkatársait. Mindig szívesen állunk rendelkezésükre.  

Sikeres növénytermesztést és gazdasági évet kívánok minden gazdálkodónak a UPL Hungary Kft. csapata nevében.

www.upl-ltd.com/hu

(X)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Agyő, széltippan!

Heti fókusz: Agyő, széltippan!

Az őszi gyomirtási technológia az őszi kalászos gabonákban, elsősorban a nagy széltippannal fertőzött területeken terjedt el. Szakértők mutatnak rá a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!