Új megoldás a napraforgó állományszárítására

Agro Napló
Fontos és egyre hangsúlyosabb szántóföldi kultúránk a napraforgó. A jelenlegi magas felvásárlási árak érezhetően növelték a termesztési kedvet, 2022-ben területe már elérte a 750 000 ha-t. A tervezhető és biztonságos betakarítás fontos technológiai eleme az állományszárítás, azonban az évtizedek óta használt készítmények engedélyokirata visszavonásra került, ezek már csak szükséghelyzeti engedéllyel érhetők el. Így a hazánkban szinte kihagyhatatlan állományszárítást új alapokra kell helyezni.

Szerencsére jó hír is érkezett: az FMC-Agro 2021-től új megoldást ajánl a gazdálkodók számára az Aurora® 40 WG gyomirtó szer deszikkálásban való engedélyeztetésével, mely 2022-ban is elérhető.

A készítmény hatóanyaga, a karfentrazon-etil kontakt módon hatva markáns perzselő hatást biztosít, amely alkalmassá teszi az állományszárításra. Hatása ugyanakkor kíméletes, amely a tápanyagok kaszatba való beépülését a versenytársakkal összevetve hosszabb időn át teszi lehetővé, biztosítva ezzel a nagyobb termésmennyiség, a magasabb olajtartalom elérését.

2020-ban az SGS Hungária Kft. közreműködésével végeztettünk Szajolban egy átfogó vizsgálatot. A kezelés utáni 6., 10. és 14. napon történő értékeléssel vizsgáltuk a napraforgó-állomány nedvességtartalmát. 14 nappal a kezelés után az Aurora® 225 g/ha + Trend® 90 0,1% hasonló szintre csökkentette az állomány nedvességszintjét (6,53%), mint a diquat-dibromid 2 l/ha-os dózisa (6,39%).

Másik fontos eredmény, amit érdemes kiemelni a vizsgálatból, hogy az Aurora® 40 WG kíméletesebb, lassabb vízleadást és állományszárítást eredményezett. Ezen hosszabb időszak alatt több olaj- és tápanyagtartalom beépülését tudta biztosítani. Az Aurora® 40 WG 225 g/ha + Trend® 90 0,1% 47,48%-os, a standard diquat-dibromid 2 l/ha pedig alacsonyabb, 42,83%-os olajtartalmat eredményezett. E kísérlet alapján az Aurora® 40 WG 225 g/ha + Trend® 90 0,1% dózisával végzett állományszárítás közel 10%-kal magasabb (9,8%) olajtartalom-beépülést eredményezett.

 

 

Az Aurora® 40 WG felhasználható étkezési és takarmányozási célra termesztett napraforgóban betakarítás előtti állományszárításra.

A dózis meghatározásánál figyelembe kell venni, hogy a napraforgó-állomány milyen zöldtömeggel rendelkezik a betakarítás időszakában. Ezek alapján 225–300 g/ha dózisban földi géppel (hidas traktorral) történhet a kijuttatás. A nagyobb mennyiség kijuttatása csak a nagy zöldtömeget nevelő fajtáknál, valamint a kétszikű gyomnövényekkel erősen fertőzött területeken indokolt.

A kezelés hatékonyságának egyik legfontosabb kulcsa a minimum 300 l/hektáros lémennyiség hektáronként!

Kijuttatását a tervezett betakarítás előtt három héttel kell elvégezni, azonban a kezelést követő 14 nap múlva a kezelt állomány már betakarítható állapotú lehet.

A jobb fedettség és hatás érdekében a permetlében minden esetben ajánlott a Trend® 90 permetező segédanyag használata.
A készítménnyel végzett állományszárítás ütemezhetővé teszi a betakarítást, csökkenti a kaszatok nedvességtartalmát és mérsékli a betakarítási veszteséget.

 

A 2021. 09. 03-án Baranya megyében, Kökényben végzett 250 g/ha Aurora® 40 WG + Trend® 90 0,1% kezelés eredménye 21 nappal kezelés után (fotó: 2021. 09. 24.). A kezelés hatékonyságának egyik legfontosabb kulcsa a 300 l/hektáros lémennyiség volt.

 

Az FMC-Agro technológiai ajánlata napraforgó-termesztőknek állományszárításra az Aurora® SUN, amelynek tartalma 5x100 g Aurora® 40 WG és 1 liter Trend® 90. A készítmény jelenleg szükséghelyzeti engedéllyel, hidas permetezővel történő kijuttatással alkalmazható állományszárításra étkezési- és olajnapraforgóban augusztus 15. és szeptember 30. között.

Ajánlott vízmennyiség: 300–400 l/ha.

Ezt az újszerű technológiát nem fenyegeti veszély, a hatóanyag az EU által támogatott, hosszabb távon is a rendelkezésünkre áll, ezért a tapasztalatszerzés érdekében érdemes kipróbálni!

 

Tóth Máté
FMC-Agro Hungary Kft.
www.fmcagro.hu

 

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

A cikk szerzője: Tóth Máté

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hikari – válasz a magas energiaárakra

Hikari – válasz a magas energiaárakra

Hazánkban a napraforgót és a repcét deszikkálják a termelők a legnagyobb felületen. A napraforgót a vetésterület kb. 30–40%-án, időjárástól függően, k...

Ragasszon pénzt a repcére!

Ragasszon pénzt a repcére!

A repcében az állományszárítás elmaradása közvetlen termésveszteséggel járhat. A repce becői érzékeny biológiai alkotások. Könnyen felnyílnak, felpatt...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!