Befejeződtek az őszi betakarítási és vetési munkák Magyarországon

Agro Napló
A őszi betakarítási és vetési munkák lényegében befejeződtek Magyarországon, az őszi eredményeket jelentős mértékben befolyásolta az augusztus-szeptemberi időszakban jelentkező aszály, ami elsősorban a kukorica terméskiesését okozta, a többi, nagy területen termesztett őszi betakarítású növényfajnál (napraforgó, szója) a károk mérsékeltebbek voltak – jelentette be Feldman Zsolt.

Az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta: az egymillió hektáron vetett kukoricából 6 millió tonnát takarítottak be. A 6 tonna hektáronkénti hozam az elmúlt öt év átlagánál 26 százalékkal kevesebb, a betakarított mennyiség 65-70 százaléka az elmúlt évek termésének, de a hazai igények kielégítésére elegendő.

A napraforgó 2,6 tonna/hektáros hozama 5-10 százalékkal gyengébb a tavalyi értékhez és az elmúlt öt év átlagához viszonyítva, így a 655 ezer hektáros területről összesen 1,7 millió tonna napraforgó került a raktárakba, ami lényegében megegyezik az elmúlt évek mennyiségével.

A szója 63 ezer hektáros területéről 2,6 tonna hektáronkénti hozammal 164 ezer tonna termést takarítottak be, ami megegyezik a tavalyi év eredményével, az elmúlt öt év átlagánál pedig 6 százalékkal alacsonyabb.

Az államtitkár összegzése szerint az őszi vetési munkák is befejeződtek Magyarországon. Őszi búzából 960 ezer hektár a várható vetésterület, ami mintegy 10 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőtti értéknél, az elmúlt öt év átlagával pedig megegyező nagyságú. Őszi árpát idén 261 ezer hektáron vetettek, amely a tavalyi értéknél közel 10 százalékkal, az elmúlt öt év átlagánál pedig 18 százalékkal magasabb.

A nehézségek ellenére az idei betakarítási és vetési munkák sikeresek, az ország ellátása biztosított a 2022-ben is, a jövő évi termés betakarításáig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!