Szuperszelektív a Select Super

Agro Napló
A napraforgóban a felülkezeléses (Clearfield, Express stb.) technológiák térhódítása folyamatos és töretlen volt az elmúlt években. Már elértünk odáig, hogy olajnapraforgómag-termesztés gyakorlatilag 100%-ban ilyen hibridekkel történik. A felülkezeléses technológia átalakította az egyszikű gyomok elleni védekezést is, mert nagyon sokan nem tesznek ki ellenük hatásos alap gyomirtó szert, mivel állománykezeléssel oldják meg.

E gyomirtási technológia alkalmazása során is lehet hibákat elkövetni, például túl korai alkalmazás, alacsony dózis (FOP-rezisztencia megjelenése egyszikű gyomnövényeknél) stb., viszont más kultúrák egyoldalú herbicid alkalmazásával együtt azt okozza, hogy a magról kelő és évelő egyszikű gyomok egyre nagyobb gondot okoznak. Az ötödik országos gyomfelvételezés szerint kapáskultúrákban a legveszélyesebb egyszikű gyomnövények a kakaslábfű (Echinochloa crus-galli), a fenyércirok (Sorghum halepense), a tarackbúza (Elymus repens) és a muhar fajok (Setaria sp.).

Fenyércirkos napraforgó

Napraforgóban és szójában a magról kelő egyszikűek ellen eredményesen védekezhetünk vetés után, kelés előtt, pl.: Inspector (dimetenamid-P) vagy napraforgóban Basar 960 EC (S-metolaklór)  gyomirtó szerrel, de az évelő gyomnövények ellen csak a graminiciddel végzett állománykezelés lehet eredményes. A graminicid, kétszikű kultúrnövényekre szuperszelektív gyomirtó szert jelent, ami a fűfélék családjába (Graminae) tartozó egyszikű gyomok ellen hatékony.

Elhúzódó gyomkelés, illetve még sorzáródás előtti záporok hatására a magról kelő egyszikű gyomok olyan tömegben jelenhetnek meg, hogy az már a kultúrnövény termésbiztonságát veszélyezteti. Száraz körülmények között az évelő egyszikű fenyércirok és tarackbúza a rizómáiból és tarackjaiból hatalmas gyomborítást tudnak elérni. Így terméscsökkentő hatásuk is jelentős. Ráadásul a rezisztens fenyércirok egyre nagyobb problémát jelent Magyarország középső és déli területein.

A Kwizda Agro növényvédelmi megoldása mind magról kelő, mind évelő egyszikű gyomnövények ellen, posztemergensen a nagy szelektivitású Select® Super gyomirtó szer. A nagy biztonsággal használható termék számos kétszikű kultúrában (napraforgó, repce, mustár, cukorrépa, borsó, burgonya és szója) engedélyezett.

A melegkedvelő fenyércirok kihajtása elhúzódhat akár május közepéig, amikor általában a napraforgó állapota már nem teszi lehetővé a FOP graminicidek alkalmazását, csak a Select Super gyomirtóét, amely szükség esetén a napraforgó-, szójavirágzás kezdetéig (BBCH 12-61) permetezhető ki.

A készítményt a magról kelő egyszikű gyomnövények esetében tömeges megjelenésükkor kell kijuttatni. Az alkalmazáskor fontos, hogy a kultúrnövény minél kevésbé akadályozza a gyomirtó szer célfelületre jutását. Ezért lehetőleg sorzáródás előtt el kell végezni a kezelést! Erős gyomosodás vagy fejlettebb gyomnövények esetében magasabb dózis alkalmazása indokolt. Évelő egyszikű gyomnövényeknél azok 15–20 cm-es fejlettségénél kell akalmazni. A Select® Super dózisát a jelenlévő gyomnövények összetétele alapján kell megválasztani:

  • magról kelő egyszikűek ellen: 0,6–0,8 l/ha (gyökérváltásig az alacsonyabb dózis alkalmazható),
  • magról kelő fenyércirok ellen: 1,2–1,4 l/ha (szulfonil-karbamidra rezisztens is),
  • rizómás fenyércirok ellen: 1,4–1,6 l/ha  (szulfonil-karbamidra rezisztens is),
  • tarackbúza ellen: 1,6–2,0 l/ha,
  • nád és csillagpázsit ellen: 2,0–2,4 l/ha.

A Select Super gyomirtó szert 150–250 l/ha lémennyiséggel, finom porlasztással juttassuk ki az egyszikű gyomnövényekre. 3 órával a permetezés után az eső már nem befolyásolja a hatását.

A Select Super hatóanyaga (kletodim) gyorsan transzlokálódik a szárba és a gyökérbe, a merisztémaszöveteket roncsolja, vagyis a hajtás- és a gyökérosztodó szöveteknél jelentkezik a hatás. Tipikus tünet, amikor a kezelést követő 1 hét múlva a levélzet még egészségesnek látszik ugyan, de az új hajtást már ki lehet húzni a növényből, mivel az osztódószövet már elhalt. A teljes pusztulás és növényszáradás a kezelést követő 14–21 nap múlva lesz látványos.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Trendek a repce gyomirtásában

Trendek a repce gyomirtásában

A repce gyomirtási technológiájának kiválasztását számos tényező befolyásolja. Az elmúlt években bekövetkezett néhány olyan „jelenségre” szeretném fel...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?