2024. április 28. vasárnap Valéria

Nemzetközi konferencia a funkcionális élelmiszerekrõl

Agro Napló
Budapest, 2005. január 18. – Az Alltech Inc., a világ egyik vezetõ állategészségügyi vállalata, Európában elsõként nemzetközi konferenciát rendezett Budapesten Alltech Kelet-Európai Funkcionális Élelmiszer Konferencia címmel.


Az egynapos szakmai rendezvény lehetővé tette, hogy 14 országból több mint 150 dietetikus, tudós, állatorvos, hús- és tojástermelő közelebbről is megismerje ennek az gyorsan fejlődő iparágnak az eredményeit, kiemelve a szelént, a humán egészség szempontjából az egyik legfontosabb antioxidánst.



„Azok az élelmiszerek és élelmiszer-összetevők, melyek az azonos eredetû hagyományos élelmiszerekhez vagy élelmiszer-összetevőkhöz képest 20–30%-kal több biológiailag aktív anyagot tartalmaznak, alkalmasak a különféle betegségek megelőzésére vagy kiegészítő kezelésére” – definiálta a funkcionális élelmiszereket Prof. Mézes Miklós (képünkön), a Szent István Egyetem Táplálkozástudományi Tanszékéről.



„Napjaink súlyos problémája a táplálék által történő alacsony szelénbevitel, ami hozzájárulhat bizonyos humán betegségek kialakulásához” – fejtette ki Czeizel Endre professzor, az Örökletes Ártalmak Társadalmi Megelőzése Alapítvány vezetője. A világhírû tudós bemutatta a szelénhiány hatásait és a szelén kemoprevenció lehetőségeit, melyet a rákbetegség példájával illusztrált. Kiemelte a szelénben gazdag természetes étrend, a szeléndúsítás és a szelénkiegészítők fogyasztásának hozzájárulását a humán népesség egészségének védelméhez.



Peter Surai professzor, az Alltech közismert tudósa rávilágított az antioxidánsoknak a humán egészségben betöltött szerepére. Számos olyan kutatást ismertetett, amelyek egyértelmûen jelzik, hogy a tápanyagszükségletek kielégítésén túl az étrend képes a szervezet különféle funkcióit modulálni, és káros vagy kedvező szerepet gyakorol bizonyos betegségek kialakulásában. „A humán táplálkozástudomány egyik izgalmas elmélete, hogy bizonyos élelmiszerek és azok összetevői javíthatják a fizikai vagy szellemi teljesítményt, vagy csökkenthetik a betegség kockázatát” – fejtette ki Surai professzor.



Dr. Patrick O'Mahony, Írország Élelmiszer-biztonsági Hatóságának vezető szakértője megadta az élelmiszer Európai Unió általi definícióját, bemutatta a termékcímkézés szigorú szabályozását, és a funkcionális/új élelmiszerek egyes kategóriáit, így a mikroorganizmusokból, gombákból vagy algákból álló vagy azokból izolált GMO-t tartalmazó vagy ilyen GMO-mentes termékeket, valamint bizonyos gyártási eljárásokat.



Löw Laura, a világ egyik legnagyobb hipermarketlánca, a Tesco Global márkamenedzsere előadásában bemutatta a Tesco Európában nagy sikert elért különleges saját márkáját.

Pálinkás Krisztián, az Alltech Inc. kelet-európai marketingmenedzsere felhívta a termelők figyelmét a funkcionális élelmiszer-ágazatban rejlő lehetőségek marketingvonatkozásaira. Pálinkás úr kiemelte a márka (brand) jelentőségét a mezőgazdaságban, létfontosságúnak nevezve azt az ágazatban mûködő vállalatok túléléséhez a már telített tömegcikkpiacokon.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!