Syngenta Szershow-k nyomán

Agro Napló
Tapasztalatok és megoldások az õszi kalászosban Syngenta szerekkel

 

A Syngenta Kft. hagyományainak megfelelően idén is megrendezte éves kísérlet-bemutató rendezvényeit . Az úgynevezett SzerShow-k célja az egyes növényvédőszerek hatásainak bemutatása „élő környezetben” – hagyományos gazdálkodási viszonyok közepette. A rendezvényeken mintegy 1500 szakember vett részt, az események lebonyolítására Enying-Ágostonpusztán, illetve Hajdúböszörményben került sor. A bemutatásra kerülő kísérletekben nagy hangsúlyt kaptak a kalászos, napraforgó és kukorica-területeken kiemelten használt növényvédő szerek. Összefoglalónkban a kalászos védelem kapcsán az alábbi tapasztalatokat és megoldásokat ismertetjük Olvasóinkkal.




Gyomirtás a kalászosokban

Kalászosok gyomirtásában a felhasználók részére különböző időpontokban, eltérő gyomviszonyoknak megfelelő megoldásokat tudunk ajánlani. A gyomirtás idejének széthúzása az üzemek számára kiemelt jelentőséggel bír. Az őszi gyomirtás azokon a helyeken javasolt, ahol mélyebb fekvésû, nehezen megközelíthető táblák találhatók – a gazdák tavasszal gépkapacitási, munkaszervezési nehézségekkel állnak szemben, ahol korán, kisebb vetőmag normával vetnek, illetve ott, ahol ősszel csírázó gyomokkal – veronika-, árvacsalánfélék, tyúkhúr, árvácska, széltippan – fertőzöttek a területek. A LOGRAN 20 WG az őszi búzára teljesen szelektív. Őszi búzában vetés után, kelés előtt 75 g/ha, az összes őszi gabonában 3 leveles állapottól 60–75 g/ha, kora tavasszal 35–50 g/ha a megfelelő dózisa. A gyomok kelése utáni kezeléshez Extravon nedvesítő szerrel történő együttes alkalmazás szükséges, amit a Logran mellé térítésmentesen bocsátunk rendelkezésre. Nagy széltippan ellen hatékony és olcsó megoldást nyújt elsősorban preemergens módon kijuttatva, 75 g/ha adagban. A LINTUR a klasszikus bokrosodáskori kijuttatás gyomirtó szere a vegyes kétszikû gyomfertőzések leküzdésére. Két különböző hatóanyaga egymást kiegészítve és felerősítve a kezeléskor kint lévő egyéves és évelő kétszikû gyomokat pusztítja el. Talajon keresztüli tartamhatásának köszönhetően a magról kelő kétszikû gyomok újrakelését hatékonyan akadályozza meg. Ezért is igen alkalmas a ritka, szellős állományok, tavaszi árpa gyomirtására. Az idei év újdonsága a TRIASTAR gyûjtőcsomag, amely Logran 20 WG és Tomigan 250 EC gyomirtó szert tartalmaz. A két készítmény a gyomirtás hatékonyságában, a kontroll alatt tartott gyomfajok számában és a felhasználás idejében is kiegészíti, felerősíti egymást. A kombináció széles gyomirtási spektrumán felül különleges tulajdonságokkal is rendelkezik – bokrosodás után, az őszi búza akár 3–4 nóduszos állapotáig is felhasználható, és a fejlettebb ragadós galajokat is elpusztítja. Adagja Logran 30 g/ha + Tomigan 0,3 l/ha.



Kalászos szárszilárdítás

Bizonyos esetekben a kalászos növények megdőlésével számolnunk kell, ezért fel kell készülni a gabona szárának erősítésére, rövidítésére. A MODDUS szárszilárdító esetében egy olyan készítmény áll rendelkezésre, amely egyedülálló módon rövidíti, erősíti, és a megdőléssel szemben ellenállóbbá teszi a gabona szárát, ugyanakkor segíti a gyökerek növekedését. Jól beilleszthető az intenzív kalászos termelési technológiákba, bokrosodás idején és egy-két nóduszos állapotban is kipermetezhető 0,3–0,5 l/ha dózisban. Gyomirtó-, gombaölő-, rovarölő szerekkel, illetve fejtrágyával keverhető.



Gombaölő szerek a kalászosok számára

A kalászosok gombaölő szeres állományvédelmében a felhasználók, termesztési körülmények legkülönbözőbb igényeinek kielégítésére különböző technológiákat ajánlunk. Az AMISTAR XTRA strobilurin tartalmú szer, azoxistrobint és triazolt tartalmaz. Erősebb fertőzési nyomás ellen, különösen a lombszárító betegségekre hajlamosító körülmények – szeptória, helmintospórium érzékenyebb fajta, kalászos elővetemény, kalászos szármaradványok a talajfelszínen, átlagosnál intenzívebb tápanyagellátás, csapadékosabb időjárás – esetén javasolt. Az összes levélbetegségekkel szemben – beleértve a rozsdaféléket, lisztharmatot is – az AMISTAR XTRA a hagyományos triazolokhoz képest 7–14 nappal hosszabb tartamhatással rendelkezik, hatására a növény levele hosszabb ideig zölden marad, ami a szokottnál nagyobb és jobb minőségû termést eredményez. Dózisa 0,8–1,0 l/ha, kijuttatás időpontja az első tünetek megjelenésekor. Magasabb dózis akkor szükséges, ha különösen hosszú tartamhatásra van szükség: korábbi kezelés során, egyetlen gombaölő szeres permetezés tervezése esetén. Többkultúrás fungicid, felhasználható őszi búzán és árpaféléken felül napraforgóban, ezen kívül borsóban és repcében már engedélyezés alatt van. Az ARTEA két triazol hatóanyag gyári kombinációja. A hazánkban előforduló minden jelentősebb levél- és kalászbetegségekkel szemben hatékony, univerzális gombaölő szer, minden körülmények között megéri a használata. Igen magas a triazoltartalma, ezért is kiemelkedő a rozsdafélék (vörös-, sárgarozsda) és a kalászfuzárium elleni hatása. Alkalmas a fertőzési veszélyhelyzethez és az érzékeny fejlődési stádiumra (virágzás eleje) alapozott védelemre. Adagja általánosságban 0,5 l/ha. A különböző fajták az egyes betegségekkel szemben eltérő érzékenységûek és termésreakciójuk is változó a fungicides kezelések hatására. Ezt felismervén cégünk már több éve ajánl az őszi búza fajták különböző igényeinek megfelelő gombaölő szeres technológiát.



A kalászosok védelme a rovarok ellen

Az idei évben a rovarkártevők folyamatosan és igen erősen károsították a gabonaféléket. A KARATE ZEON korszerû, mikrokapszulázott formulációjának köszönhetően a hatóanyag fokozatosan táródik fel, ezért a megszokott gyors hatásán felül több napos tartamhatással is rendelkezik. Eső, UV álló, a legfontosabb növényekben a károsítók széles köre ellen hatásos készítmény.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A kalászosok barátja az Elatus™ Era

A kalászosok barátja az Elatus™ Era

A kalászos kultúrák területe növekedett a 2022/23-as szezonban, és a növekvő területtel növekednek az elvárások. A magas termés eléréséhez megfelelő v...

Új szereplők a Syngenta palettáján

Új szereplők a Syngenta palettáján

Ismét megrendezte hagyományos szántóföldi Szer-Show-ját a Syngenta. A gazdálkodók Hajdúböszörményben megszemlélhették az agrárvállalat szántóföldi faj...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?