2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Reliance – megbízható eszköz a széltippanos területek őszi gyomirtására

Agro Napló
Az utóbbi időben a kalászosok gyomflórája jelentős változásokon ment keresztül az országos gyomfelvételezési adatok szerint. A forgatás nélküli talajművelési technológiák elterjedése miatt az apró magvú gyomok és a fűfélék jelentősége megnőtt. A legfontosabb gyomfajok többsége ősszel vagy nagyon kora tavasszal csírázik.

A nagy széltippan (Apera-spica venti) az őszi kalászosok egyik legfontosabb gyomnövényévé vált, melynek gyomborítása és kártétele is folyamatos növekedést mutat az utóbbi időben. Eddig jelenléte főleg a dunántúli területeken volt jelentős, azonban már az Alföld egyes részein is komoly kihívás elé állítja a gazdákat. T2-es gyomnövényként az évjáratok többségében – néhány szélsőségtől eltekintve – ősszel célszerű védekezni ellene. Mellette természetesen nem szabad elfeledkezni a kétszikűekről sem: az árvácska, a veronika, az árvacsalán, a tyúkhúr, az ebszékfű, a ragadós galaj, a pipacs, a pásztortáska esetében is jó megoldás az őszi gyomirtás, mert az ezek elleni védekezés is ősszel a leghatékonyabb.

2020 őszén kapott felhasználási engedélyt a Reliance, amely két hatóanyagot (200 g/l diflufenikán + 400 g/l flufenacet) tartalmazó gyomirtó szer egy- és kétszikű gyomok ellen őszi kalászosokban, posztemergens módon kijuttatva segítségünkre lehet a széltippan és a legfontosabb kétszikű gyomok elleni küzdelemben. Ha a hatóanyagokat nézzük, a diflufenikán felszívódó, a karboxamidok családjába tartozó gyomirtó hatóanyag pre- és posztemergens használatra. Blokkolja a klorofill képződését, majd a sejtek bomlását idézi elő. Talajon történő hatásához bemosó csapadék szükséges. A készítményen belül a kétszikű gyomok elleni hatásért felelős. A flufenacet az oxi-acetamidok csoportjába tartozó, sejtosztódásgátló gyomirtó hatóanyag. A merisztéma szövetekben a hosszú szénláncú zsírsavak képződésének gátlásán keresztül zavarja a sejtmembránok működését, azok permeabilitását, így akadályozza a sejtosztódást. A karotinoid bioszintézisét gátolja a merisztéma sejtek osztódásának és a membránsejtek szelektivitásának zavarásával. Hatását pre- és posztemergensen fejti ki, elsősorban az egyéves egyszikű gyomok elleni hatásért felelős. A piacon lévő hatóanyagok közül a flufenacet az egyik legerősebb hatású a perjék és az ecsetpázsit ellen.

A kezelés optimális időpontja a kultúrnövény 1-5 leveles állapota. A legmarkánsabb gyomirtó hatást akkor érhetjük el, amikor az egyszikű gyomok 1-2 leveles, a kétszikű gyomnövények szik-2 leveles fejlettségűek.

A Reliance engedélyezett dózisa 0,3–0,6 l/ha: a magasabb dózisban önmagában is kiváló hatást biztosít a kalászos gyomnövények többsége ellen, az alacsonyabb dózistartományban viszont célszerű egyéb gyomirtó hatóanyaggal (pl. metszulfuron-metil, tribenuron-metil, stb.) történő tankkeverék kijuttatása. Mindenképpen javasoljuk a Silwet Star tapadásfokozó készítmény 0,05%-os dózisának hozzáadását a permetléhez.

A magyarországi biológiai hatásvizsgálatok alapján nagyon jó gyomirtó hatással (98–100%) rendelkezik a nagy széltippan (Apera spica-venti), a perzsa veronika (Veronica persica), a borostyánlevelű veronika (Veronica hederifolia), a közönséges tyúkhúr (Stellaria media), a bársonyos árvacsalán (Lamium amplexicaule), a mezei árvácska (Viola arvensis) és az árvakelésű napraforgó (Helianthus annuus) ellen. Jó a gyomirtó hatása (95–98%) a kaporlevelű ebszékfű (Matricaria inodora) és a sebforrasztó zsombor (Descurainia sophia) ellen. Pipacs (Papaver rhoeas) és mezei szarkaláb (Consolida regalis) ellen elfogadható gyomirtó hatást mutatott (90–95%). Továbbá megfigyeltük, hogy az árvakelésű repce és a kék búzavirág (Centaurea cyanus) ellen csak a legmagasabb, 0,6 l/ha-os dózis adott megfelelő eredményt (lásd 1. ábra).

A UPL 2020-ban is állított be demonstrációs vizsgálatot, kimondottan nagy széltippannal fertőzött területen, Terem község határában. A nagy dózisú Reliance-szel kezelt parcellák tiszta tábla érzetét sugallták (lásd 1. kép), a készítmény gyomirtó hatásában összemérhető volt versenytársaival vagy felülmúlta azokat.

Első éves hazai eredményeink alapján mindenképpen ajánljuk a Reliance készítményünket a kalászosok őszi gyomirtására, amelynek előnyei a következők:

  • gyomkonkurencia korai kikapcsolása a fenológia legérzékenyebb szakaszában,
  • a gyomnövények már ősszel is jelentős mennyiségű vizet és táp­anyagot vonnak el,
  • elengedhetetlen megoldás az alacsony tőszámmal vetett (pl. hibridek) vagy gyengén bokrosodó kalászosok esetében,
  • az őszi gyomirtásra alkalmas készítményekben található tartamhatással rendelkező hatóanyag is, így a télen és kora tavasszal csírázó gyomok ellen is védelmet nyújtanak,
  • ősszel hamarabb kikapcsolható a védekezési küszöbérték (pl. nagyszéltippan esetében 3 db/m2),
  • a kezelés nem a munkacsúcs időszakára esik.

Sikeres őszi gyomirtást kívánunk
a UPL magyarországi csapata nevében!

  Valovics Attila
fejlesztőmérnök
UPL Hungary Kft.

A cikk szerzője: Valovics Attila

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ősszel az ősziek ellen

Ősszel az ősziek ellen

Az elmúlt években jómagam is számtalan szakcikket olvastam különböző elektronikus és nyomtatott sajtóban, ami az őszi kalászosok őszi gyomirtásával vo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!