Mérföldkőnek számító technológiai innovációk a Syngenta kínálatában

Agro Napló
2021-től a szervezeti átalakulás következtében a vetőmag és a növényvédő szer bár egy közös Syngenta ajánlatban, de külön szakmai csapat támogatásával jut el a termelőkhöz – tájékoztatott Tóth Bertalan növényvédelmi értékesítési vezető a Syngenta online szezon­nyitó rendezvényén. A piacvezető növényvédelmi vállalat a hibrid újdonságokon kívül olyan mérföldkőnek számító technológiai innovációkat is bemutatott, mint a Force Evo, vagy az Amistar Prime, amelyek komoly előnyhöz juttatják a gazdálkodókat.

A Syngenta minden eddiginél szélesebb kukorica portfólióval készült a 2021-es esztendőre, kínálatában összesen 15 hibrid szerepel, amelyeket Elevation, vagy Elevation Plus csávázással érhetnek el a gazdálkodók – hangsúlyozta Balog László kukorica és kalászos kampánymenedzser. Az Elevation Plus csávázás magas fokú védelmet biztosít a vetőmag számára: megvédi a betegségekkel és rovarkártevőkkel szemben, valamint nagymértékben segíti a növény gyökérnövekedését. Az agrárvállalat komoly terméseredményekre képes hibridjei és technológiai újdonságai révén ma már Magyarország 3. legnagyobb kukorica vetőmag értékesítője lett. A Syngenta nagy energiát fektet a kutatásfejlesztésre, ebben kulcsszerepe van a tavaly Mezőtúron átadott világszínvonalú új kutatóállomásnak, ahol a szárazságot és hőstresszt magasabb szinten elviselő kukoricahibridek nemesítése zajlik. Az itt folyó munka első képviselője, az SY Minerva stabil szárral, kiváló szemminőséggel, magas ezermagtömeggel új színfoltot hoz a FAO 420–440-es éréscsoportba. Több mint ígéretes az SY Carioca, amely 2019-ben a Kukorica Klub termésverseny öntözött kategóriájának győztese, valamint az SY Infinite, amely 16,9 tonnás hektáronkénti eredményt ért el tavaly Tiszatardoson.

Papp Zoltán kukorica és napraforgó növényvédő szer kampánymenedzser előadásában bemutatta a Syngenta újdonságát, a Force Evo-t, amely a népszerű talajfertőtlenítő formula mellett starter műtrágyát is tartalmaz. A készítmény egy szemcséjében lévő teflutrin biztosítja a talajlakó kártevők elleni rovarölő hatást, a nitrogén, foszfor, mangán és cink pedig a kezdeti gyors fejlődést garantálja, akár hidegebb periódusban is. Kijuttatása egyszerű, mivel gyakorlatilag pormentes, homogén és jól guruló szemcsék alkotják. „A Force Evo használatával ki tudjuk küszöbölni a talajlakó rovarok lárváinak kártételét, segítjük a gyökérregenerációt, javítjuk a növény stressztűrését és kezdeti fejlődését, átlendítjük a hideg által okozott relatív tápanyaghiányon” – összegzett Papp Zoltán.

Ha visszatekintünk, akkor jól látható, hogy napraforgó-termesztésben az elmúlt 20 évben szinte megdupláztuk az országos termésátlagot, hiszen míg a 2000-es évek elején 1,5 t/ha körül mozgott az országos termésátlag, addig 2019-ben a 3,01 tonnás hektáronkénti eredmény történelmi rekordot jelentett.  Ehhez a növekedéshez a magyar termelők szaktudása és technológiai fegyelme mellett a nemesítés is hozzájárult, hangsúlyozta Ácsné Dr. Szekeres Dóra, az olajos növények vetőmag kampánymenedzsere. A Syngenta világelső a napraforgó-nemesítésben. A technológiai fejlődés következő szintjét az A.I.R.® hibridek jelentik majd, amelyek a Syngenta csúcsgenetikáját ötvözik a forradalmian új technológiával. Az A.I.R.® hibridek nemcsak a Syngenta életében, de a napraforgó-termesztésben is új fejezetet nyitnak.

A széles napraforgó portfólió mellé kínált szakmai program és teljes technológiai kínálat lehetővé teszi, hogy jelentős, akár átlagon felüli termést érjenek el a gazdálkodók, tette hozzá Papp Zoltán. A szakember kifejtette: a Force 1,5 G továbbra is az első számú választás a talajlakó kártevők elleni védekezés során napraforgóban. A növényvédelem fontos szelete az alapgyomirtás, ebben kitűnő hatékonyságú a Gardoprim Plus Gold, amelyet cirokban is hatékonyan lehet használni. Ezt a Listego* (CL), a Listego Plus** (CLP) és Fluence*** (Express®-toleráns) kezelések teszik teljessé. Papp Zoltán előadásában beszélt az Amistar Sun**** hosszú hatástartamú gombaölő szerről, amellyel sikeresen léphetnek fel a gazdálkodók a napraforgó legfontosabb szár- és levélbetegségei ellen. A készítmény mindkét hatóanyaga valódi szisztemikus hatással rendelkezik, a preventív gombaölő szer kimagasló hatással van fóma és alternária ellen. Többéves tapasztalatok alapján alkalmazásával minden évjáratban akár 60 ezer forint pluszbevétel érhető el hektáronként.

A Syngenta kalászos intenzív technológiát ismertetve Asbóth András marketing­menedzser elmondta: kalászos csávázás területén fontos termék a Vibrance, amely csírakorban hatékonyan védi a növényt a fő gombakórokozók ellen. A Peak Turbo gyomirtó szer csomag megbízható hatékonysággal lép fel a kalászosok minden kétszikű gyomnövénye ellen, legyen szó akár magról kelőről, akár évelő példányokról, az Axial One pedig prémium megoldás a tavaszi fűfélék és kétszikűek ellen.

Az idei évben komoly eszközt ad a kalászos termelők kezébe a Syngenta. Az Amistar Prime azoxistrobin tartalma jelentős élettani, juvenilizáló és termésnövelő hatást biztosít.  A kombináció másik hatóanyaga a fenpropidin, amely korai kijuttatási időpontban a főként a lisztharmat elleni védelemért felel. Triazolmentes kombináció, amely hűvösebb időben is megbízható hatékonysággal rendelkezik lisztharmat, szeptóriás levélfoltosság, rozsdabetegségekkel szemben. Aszályos évjáratban is fokozza a várható terméshozamot, csökkenti a növényi öregedést, kitolja a tenyészidő hosszát, ezáltal a termésre is pozitív hatással van.

Az utóbbi évek leghatásosabb növényvédelmi készítménye kalászos területen az egyedülálló hatásmechamizmussal bíró Elatus Era, amely azon túl, hogy a főbb kórokozókat és a termésvesztő növénybetegségeket is kiválóan kontrollálja, egészségesen tartja a növény levélzetét, növeli a zászlóslevél méretét, amely a termésképzés egyik legmeghatározóbb eleme.

Asbóth András a kalászosban érdekelt gazdálkodók figyelmébe ajánlotta az Agriclime rendszert, amellyel a Syngenta enyhít a termelők kockázatain a kritikus májusi időszakban a két fungicid – az Amistar Prime és az Elatus Era – választása esetén. A garanciális periódusban – a kedvezőtlen időjárási feltételek teljesülése esetén – a programban részt vevő termékek költségének akár 30 százalékát visszafizeti partnerei számára.

-x- Express® az FMC bejegyzett védjegye.
Listego* azonos a 6300/2241-1/2020. NÉBIH számon engedélyezett Plusar(R) 40 SL gyomirtó permetezőszerrel.
ListegoPlus** azonos a Pulsar Plus 04.2/10624-1/2015 NÉBIH számon engedélyezett gyomirtó szerrel.
Fluence *** azonos a 534/2006. NTKSz számon engedélyezett Express 50 SX gyomirtó permetezőszerrel.
Clearfield® a BASF bejegyzett védjegye.
Clearfield® Plus a BASF bejegyzett védjegye.
Az Amistar Sun**** gombaölő szer azonos a 02.5/2452/5/2008 MgSzHK számon engedélyezett Amistar Top gombaölő szerrel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

A Corteva Agriscience idén ősszel három helyszínen, Szarvason, Dombóváron és Debrecenben tartotta meg szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi b...

Kezelésből ötös!

Kezelésből ötös!

Az FMC optimista hangulatban tartotta meg évindító növényvédelmi fórumát, amely méltán az egyik legszínvonalasabb online rendezvénnyé nőtte ki magát a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?