2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Kalászos Start csomag – az integrált megoldás

Agro Napló
Az idei szezonban ismét a termelők rendelkezésére áll a Syngenta integrált kalászos csomagajánlata Kalászos Start csomag néven. A kiváló ár-érték arányú csomagot elsősorban a búzatermesztő szakemberek figyelmébe ajánljuk.

A kedvező hektárköltségű csomagban szinte minden a tavaszi szezonban problémát okozó problémára találunk hatékony megoldást: így a kalászosok gombás eredetű betegségeinek megakadályozására, a nehezen irtható gyomfajok kiiktatására és a rovarkár­tevők ellen is védelmet biztosíthatunk kalászos tábláinknak.

A 20 ha-ra elegendő valódi csomagban megtalálhatóak az alábbi készítmények:

  • 4 csomag Peak Turbo (5 ha-os) gyomirtó,
  • 20 l Magnello gombaölő termék,
  • 3 l Karate Zeon rovarölő szer.

1. kép: a mezei acat újra felszaporodóban, száraz, meleg tavaszon rendkívül erős kihajtása várható

2. kép: országos jelenség a kalászosok mezei acat fertőzöttsége

3. kép: száraz tavaszon nem érvényesül a kalászosok természetes gyomelnyomó képessége

A Syngenta a tavalyi évben az új Peak Turbo kalászos gyomirtó szer csomagjával nyújtott segítséget a termelőknek a kalászosok tavaszi gyomosodási kihívásaira.

A tél viszontagságai és a nem kiegyensúlyozott őszi-téli csapadékviszonyok miatt számos helyen a ritka állományú, gyéren bokrosodott búzák rossz kondícióban jönnek ki a télből. Ezeknek az állományoknak gyenge az egyébként természetes gyomelnyomó képessége.

Az enyhébb téli napokon és kora tavasszal csírázni tudó gyomnövények azonban könyörtelenek, és kihasználva a lehetőséget, gyomosítanak, erősebb előfordulásuk várható. Az ilyen állapotú búzaállományoknak szükségük van segítségre, gyors, hatékony tavaszi gyomirtásra.

A Peak Turbo minden tulajdonsága arra a feladatra hivatott, hogy megszabadítsa a kalászosokat a tavaszi gyomnyomástól és segítse zavartalan fejlődésüket.

Kétszikűekkel fertőzött területen ideális megoldást jelenthet a Peak Turbo gyomirtó szer csomag (Dózis: 15–20 g/ha Peak + 0,2 l/ha Banvel):

  • jó gyomirtó hatást ad kétszikűek ellen, akár fejlett példányok ellen is hatékony, a Peak hatóanyagának köszönhetően a gyomok fejlődése azonnal leáll, a tenyészőcsúcs pusztul el először, a kijuttatást követően a gyomok már vizet és tápanyagot nem vonnak el,
  • a Peak proszulfuron hatóanyagának köszönhetően 10–14 nap tartamhatást biztosít az elhúzódóan kelő gyomok ellen, mint amilyen például a parlagfű. Ez gyenge, ritka állományban komoly jelentőséggel bír,
  • a proszulfuron ismert, sok éven át bizonyított hatóanyag kukoricában, de kalászosban új hatóanyagnak számít, rezisztenciatörő hatása figyelemre méltó,
  • a csomag rugalmas, szükség esetén akár szétszedhető, így alkalmas kétmenetes technológiára is, ha a gyomhelyzet úgy kívánja, a dózis gyomosodási viszonytól függően variálható, vagy a csomag bármely eleme kukoricában is felhasználható, az engedélyokirat átjárhatóságot biztosít a kultúrák között,
  • szelektivitása kiváló, szükség esetén tűzoltásra is használható kalászosban,
  • a mezei acat tőlevélrózsás állapotban a legérzékenyebb, a magszárba indult mezei acat ellen már csak törpítő hatás figyelhető meg. Figyelemre méltó a Peak Turbo azon tulajdonsága is, hogy jó gyomirtó hatást biztosít a napjainkban egyre gyakoribb IMI-, illetve SU-toleráns napraforgó árvakelés ellen is,
  • nincs utóvetemény-korlátozás.

A Peak Turbo költséghatékony, egyszerű, hatékony segítsége lehet minden gazdának a kalászosok tavaszi gyomirtására.

Difenokonazolt és tebukonazolt tartalmazó termékünk, amely rugalmas felhasználást tesz lehetővé az egész tenyész­időszakban, legyen szó levélbetegségekről vagy kalászbetegségekről. A termékben lévő difenokonazol magas zsíroldékonysággal rendelkezik, így kezelést követően a hatóanyagok gyorsan átjutnak a levelek viaszrétegén és felveszik a küzdelmet a szeptória, rozsda fajok, lisztharmat ellen, kalászvédelmi kezelés esetében (1. ábra) pedig a már említett tebukonazol tartalom teszi megbízhatóvá a termék hatékonyságát. Dózisa 1,0 l/ha.

1. ábra: Magnello kalászfuzáriózis elleni hatékonysága
(kezelés ideje: 2019. 05. 17. virágzás kezdete, SYN magyarországi fejlesztői kísérlet, n=2)

A csomag fontos eleme a Karate Zeon 5CS. Az eredeti, mikrokapszulázott készítmény, megnövelt tartamhatással és jó UV fényre való ellenállással.

Gabonafélékben a vetésfehérítő, gabonapoloska és levéltetvek ellen használható. Előnye a speciális mikrokapszulás vizes szuszpenzió, jól keverhető gombaölő szerekkel, lombtrágyákkal.

Gabonaféléken kívül még számos kultúrában engedélyezett szabad forgalmú készítmény.

Összességében elmondható, hogy a Syngenta Kalászos Start csomagja hatékony, integrált megoldást jelent a kalászosokban megjelenő károsítók ellen.

Tóth Csantavéri Szilvia, Boros Szilárd, Horváth András
fejlesztőmérnökök
Syngenta Kft.

A cikk szerzője: Boros Szilárd

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ősszel az ősziek ellen

Ősszel az ősziek ellen

Az elmúlt években jómagam is számtalan szakcikket olvastam különböző elektronikus és nyomtatott sajtóban, ami az őszi kalászosok őszi gyomirtásával vo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!