Tavaszi gyomokra tavaszi gyomirtó szer – Xanadu WG

Agro Napló
Magyarországon az elmúlt tíz évben felerősödött az őszi kalászos gyomirtó készítmények használata, így a tavaszi kalászos gyomirtó szerek fejlesztése kissé háttérbe szorult. De nem szabad elfeledkeznünk a tavaszi kalászos gyomirtó készítményekről sem, mert vannak olyan helyzetek, ahol csak a tavaszi gyomirtás lehetőségével tudunk élni. Jó példa erre, hogy a tavaszi vetésű kalászosokra (tavaszi árpa, tavaszi búza, zab) csak tavasszal kijuttatható gyomirtó szert használhatunk. Továbbá őszi kalászosokban, ha évelő gyomnövényünk van (mezei acat), vagy napraforgó árvakelés, akkor ezeket a problémákat is csak tavasszal használható kalászos gyomirtó készítménnyel tudjuk megoldani.

A UPL Hungary Kft. a múlt évben a Xanadu WG (500 g/l benszulfuron-metil + 40 g/l metszulfuron-metil) tavaszi kalászos gyomirtó készítményét hozta forgalomba, amely az összes kalászos kultúrában használható, magról kelő kétszikű gyomnövények ellen, 100 g/ha dózisban (bokrosodás kezdetétől a zászlós levél megjelenéséig). A szert 5 0C felett már lehet alkalmazni, 15–20 0C az ideális kijuttatási hőmérséklet. Alacsonyabb hőmérséklet mellett hosszabb idő szükséges a készítmény hatáskifejtéséhez.

A múlt évi gyakorlati tapasztalatok alapján elmondható, hogy a fontosabb gyomok közül a repce árvakelés, pásztortáska, árvacsalán, orvosi székfű, ebszékfű, pipacs és közönséges tyúkhúr, napraforgó árvakelés, fehér libatop ellen jó, sok esetben kiváló biológiai hatással rendelkezik. A ragadós galaj és a veronika fajok ugyan a nehezen irtható fajok közé tartoznak, azonban a Xanadu WG ellenük is jó hatásossággal bevethető. A mezei árvácska esetén a kezelt gyomok növekedése leállt, virágot nem fejlesztettek. Ugyanez mondható el a fejlettebb mezei acat esetében is.

Elengedhetetlen kérdés a kalászos gyomirtó szerek esetében a más készítményekkel való keverhetősége, mivel gyomirtással egy menetben szinte mindig juttatunk ki egyéb készítményeket is. A Xanadu WG a gyakorlati tapasztalatok alapján tankkeverékben sikeresen alkalmazható rovarirtóval, gombaölővel, szárszilárdítóval és lombtrágyával is.

Összefoglalva elmondható, hogy a Xanadu WG minden kalászosban rugalmasan használható tavaszi gyomirtó készítmény a kalászosban előforduló kétszikű gyomok ellen.

Bízom benne, hogy felkeltettem érdeklődésüket a Xanadu WG gyomirtó szerünk iránt. A készítmény Búza Xanadu technológiai csomag formájában kerül forgalmazásra. Felmerülő kérdések esetén kérem keressék a UPL Hungary Kft. területi munkatársait. Mindig szívesen állunk rendelkezésükre.

Sikeres növénytermesztést és gazdasági évet kívánok minden gazdálkodónak a UPL Hungary Kft. csapata nevében.

  Kovács Balázs
területi képviselő, UPL Hungary Kft.
www.upl-ltd.com/hu

A cikk szerzője: Kovács Balázs

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kezelésből ötös!

Kezelésből ötös!

Az FMC optimista hangulatban tartotta meg évindító növényvédelmi fórumát, amely méltán az egyik legszínvonalasabb online rendezvénnyé nőtte ki magát a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?