Újdonságok sora a Saaten-Union tavaszi hibrid- és fajtakínálatában

Agro Napló

A sikerek az innovatív nemesítésen túl többek között annak az Európában szinte egyedülálló, Magyarországot is magában foglaló szelekciós és adaptációs kísérleti hálózatnak köszönhetőek, melyek megalapozott információkat biztosítanak új fajtáink teljesítményére és adaptációs képességére vonatkozóan. A Saaten-Union európai nemesítési programjának hatékonyságát nem csak a kiváló terméseredmények, valamint fajtáink növekvő szaporító-területei jelzik, hanem az is, hogy 2009 tavaszára számos újdonsággal bővül magyarországi fajtakínálatunk.

Napraforgó

A PARAISO 102 CL imidazolin rezisztens (Clearfield) középérésû, nagy termőképességû és magas olajtartalmú, kimondottan tetszetős habitusú napraforgó hibrid, mely a Saaten-Union és Argentína vezető napraforgó nemesítőháza, a NIDERA Semillas többéves közös közép-európai termékfejlesztésének első sikere, valódi genetikai frissítés a magyar napraforgó termesztésben. A hazai fejlesztési kísérletekben 4,371 kg/ha átlagtermést és 47,6% olajtartalmat produkált a 2008-as évben.

A PARAISO 102 CL magas, kiegyenlített állományú, bókoló tányérállású, zöld száron érő, nagy tányérméretû és ezerkaszat-tömegû, jó szárszilárdságú hibrid. Az összes Magyarországon előforduló peronoszpóra rasszra rezisztens, emellett jó általános szántóföldi rezisztenciával rendelkezik verticiliummal és szklerotíniával szemben, fóma-ellenállósága kimagasló. A napraforgónak ugyan jó a gyomelnyomó képessége, de fejlődésének kezdeti szakaszában (az első 4–6 hét) minden napraforgó érzékeny a gyomosodásra. Ezért is nagy jelentőségû a PARAISO 102 CL hibrid gyors és erőteljes kezdeti fejlődése az IMI rezisztencián túl.

Kukorica

A SUDOKU (FAO 270) a Saaten-Union legújabb fejlesztésû igen korai hibridje, mely válasz azokra a kihívásokra, melyeket a szélsőségesen váltakozó időjárási körülmények, a folyamatosan emelkedő szárítási költségek és a kukoricabogár miatt kikényszerített vetésváltás kényszere támaszt a hazai termelőkkel szemben. A SUDOKU valódi különlegesség az igen korai éréscsoportban: virágzása az igen korai hibridekénél 3–4 nappal korábbi, a FAO 300 eleji hibridekkel szemben pedig 5–6 nap virágzási előnnyel rendelkezik! Rendkívül erőteljes korai fejlődése, dinamikus szárazanyag-beépülése mellett ez biztosítja, hogy aszályos, stresszes évjáratokban bármely korai vagy középérésû csúcshibriddel felvegye a versenyt termőképességben. Átlagos vagy kifejezetten csapadékos évjáratokban pedig a szárítási költségek minimalizálásával vagy akár szükségtelenné tételével biztosítja a jövedelmezőséget. Gyors kezdeti fejlődése arra is garancia, hogy hûvös, mély fekvésû területek esetén is dinamikus kelés, erőteljes korai fejlődés valamint homogén állomány és érés jellemezze. Szárszilárdsága kitûnő.

 


 

A SUM 0307 (FAO 310) kétvonalas hibrid szemsorainak száma 14, ezerszem-tömege viszonylag nagy, 310–330 gramm. Korai fejlődése erőteljes, virágzása az éréscsoport hasonló hibridjeivel megegyezik. Szárazanyag-beépülése dinamikus, csuhélevelei vékonyak. Ezek a biológiai érést követően lazán veszik körül a csöveket, majd teljesen szétnyílnak, ezzel segítve a fajta igen dinamikus vízleadását. Figyelemre méltó, hogy ezen tulajdonsága – kiváló termőképessége mellett – évjáratoktól függetlenül konzekvensen nyomon követhető: az elmúlt években 1,5–2,0%-kal volt alacsonyabb betakarításkori szemnedvessége, mint a korai piacvezető hibrideké. Alacsony szárítási költsége, ill. kedvező vetőmag árfekvése köszönhetően elsősorban az intenzív területeken biztosítja a ha-onként elérhető maximális jövedelmet. A hibrid közepesen magas, gyökere, és szára nagyon erős, szártőkorhadással, és fuzáriummal szemben nagyon ellenálló, ezért betakarítási rugalmassága jó, ősszel extrém viszonyok mellett sem dől meg, és stabilan állva marad.

A SUANITO (FAO 350) módosított kétvonalas hibrid, mely az éréscsoport legelején virágzik, és éréscsoportjának első felében érik, vízleadása gyors. Szemsorainak száma általában 14, ezerszem- tömege kimondottan nagy, 360–390 gramm, morzsolási aránya nagyon jó 87% körüli. Hektoliter súlya igen magas, 74 kg/hektoliter körül mozog. Szárazanyag-beépülése dinamikus, csuhélevelei vékonyak, és lazák. Ezek a biológiai érést követően szétnyílnak, ezzel segítve a fajta dinamikus vízleadását. A hibrid viszonylag magas, gyökere és szára nagyon erős, ezért a szélnek erősen kitett helyeken, erodált domboldalakon is sikeresen termeszthető. Szártőkorhadással, és fuzáriummal szemben rendkívül ellenálló, ezért betakarítási rugalmassága kiváló, ősszel extrém viszonyok mellett sem dől meg, és stabilan állva marad. A SUANITO elsősorban azok érdeklődésére tarthat számot, akik szerényebb költségráfordítás és kedvezőtlenebb termőhelyi adottságok mellett egy korán betakarítható, stabilan termő, jó alkalmazkodóképességû hibridet keresnek. Korai, hideg talajba történő vethetősége valamint a tenyészidőszak végéig is erőteljes szára biztosítja a szárítási költségek minimalizálhatóságát, ill. korai betakaríthatóságát.

A korai éréscsoportban a SUM 0243 (FAO 340) a meghatározó hibridünk. Az OMMI minősítő kísérleteiben három év átlagában 6% terméstöbbletet ért el a st. fajtákkal szemben alacsony szemnedvesség mellett. Kiemelkedően jó aszály- és stressztûrő-képességét 2003-ban bizonyította, amikor rel. 117% terméseredményt ért el. 2007-ben és 2008-ban a Magyar Kukorica Klub kísérleti eredményei mellett már az üzemi tapasztalatok is igazolták a korábban előre jelzett teljesítményt: a SUM 0243 a legismertebb korai hibridek versenyképes alternatívája mind extenzív, mind intenzív körülmények között, nemcsak termőképesség, de a betakarításkori szemnedvesség vonatkozásában is. Narancssárga színû, magas hl-tömegû szemei biztosan értékesíthető árualapot jelentenek. Koraisága, generatív jellege, alacsony szármaradvány-tömege biztosítja a vetésforgóban következő őszi kalászos időben történő elvethetőségét.

A SUM 0246 (FAO 390) kétvonalas hibridünket 2005 tavaszán minősítették. A 2002 és 2004 közötti időszakban az összehasonlító fajták termésátlagát 2,6%-kal haladta meg. 2003-ban rendkívül aszályos körülmények között a versenytárs sztenderdek teljesítményét több, mint 8%-kal felülmúlta. Teljesítménye alapján a legjobb korai hibridek mezőnyébe tartozik. A SUM 0246-ot magas, erőteljes szár és betegségekre nem fogékony egészséges csövek jellemzik. Kifejezetten mutatós, zöld száron érő hibrid, mely csúcstermés elérésre képes megbízhatóan alacsony betakarításkori szemnedvességgel, aszályos körülmények között pedig átlag feletti teljesítményt hoz. Jó kezdeti fejlődési erélyû, a korai vetést jól tûrő hibrid.

A középérésû ZAMORA (FAO 460) már évek óta jelentős vetésterületen bizonyítja, hogy szélsőségesen eltérő évjáratokban is kimagasló jövedelmezőséget biztosít kiváló termőképességével és az éréscsoportra jellemzőnél kedvezőbb szemnedvességével. Zöld száron érő típus, egészséges szárral, mûtrágya reakciója igen jó. Intenzív és extenzív területekre egyaránt javasoljuk, kitûnő alkalmazkodóképességû hibrid.

A Saaten-Union hibridprogramjában a MONTONI (FAO 550) képviseli a késői szegmenst. Az éréscsoport közepén érő hibrid hatalmas terméspotenciállal rendelkezik, az elmúlt két év szántóföldi silókísérleteinek kiemelkedő csúcshibridje. A déli, valamint a középső országrész intenzív területein szemes célú hasznosításra is jövedelmező, silóként az ország teljes területén javasolt. A MONTONI hatalmas termetû hibrid, melyet rendkívül erőteljes szár, nagy tömegû levélzet és betegségekre nem fogékony egészséges csövek jellemeznek. Kiemelkedő szárazanyag-termése a magas csőarányon és jó szemtermésen alapul. A teljes növény emészthetősége jó, a hasznosuló energiatartalom átlag feletti. Zöld száron érik, felszáradásra nem hajlamos.

Tavaszi sörárpa

Az egyre globálisabbá váló maláta- és söripar olyan fajtákat követel meg, melyek Európa-szerte jól termeszthetőek és megfelelnek a nemzetközi feldolgozási követelményeknek. Azaz olyan fajtákra van szükség, melyek Európa-, sőt, világszerte értékesíthetők és egyben beszerezhetők is, mivel a sörárpa alapanyag meghatározó termőterületei csak ritkán egyeznek meg a nagy felvevőpiacok helyszíneivel. A maláta- és söriparnak a globális fajtákkal szemben támasztott elvárásai különleges kihívás elé állítják a modern sörárpa-nemesítést. Ezt felismerve a Saaten-Union nemesítési programjában olyan fajták felkutatására helyezte a hangsúlyt, amelyek kiváló minőségi paraméterek mellett rendkívül széles ökológiai alkalmazkodóképességgel is rendelkeznek, biztosítva ezzel, hogy egy adott klímarégió számos országában sikeresen termeszthetőek legyenek.

A Saaten-Union sörárpa fajtáinak vetőmag-előállításai 2008-ban Argentínától Szibériáig világszerte meghaladták az 55 000 ha-t, egyértelmûen jelezve. Nemzetközi szinten legjelentősebb fajtáink a magyarországi termesztés viszonyai között is bizonyítottak az elmúlt évek szélsőséges viszonyai között. Az ANNABELL a jelentősebb európai fajták között aktuálisan 10 000 ha szaporító területtel rendelkezik, a XANADU Közép- és Kelet-Európa egyik vezető fajtája – több, mint 20 000 ha vetőmagelőállítással – magáénak tudhatja valamennyi nagy malátázó és sörgyár ajánlását. Az új fejlesztésû sörárpáink legifjabb képviselője a MARTHE, mely 2008-ban már a német piac vezető fajtájává vált mintegy 31% piacrészesedéssel. A MARTHE a termelők, a malátázók, a sörgyárak valamint a tudományos élet képviselői által létrehozott független fajtabizottság, a „Berliner Programm” korlátlan ajánlását nyerte el 2007-ben. Kiváló minősége valamint kedvező agronómiai tulajdonságai alapján gyors nemzetközi elterjedése várható.

 


 

Tavaszi zab

A Saaten-Union Európa-szerte a legsikeresebb zabnemesítő, a DIAKON és TRITON fajták elismerésüket követően hamar közkedvelté váltak Magyarországon is. Azok számára akik továbbra is alacsony mûtrágya és növényvédő szer ráfordítást igénylő tavaszi előveteményt keresnek őszi búzájuk elé, valódi alternatívát jelenthetnek zabfajtáink, melyek kiváló beltartalmi mutatóinak köszönhetően kimagasló takarmányértékkel is rendelkeznek. Az eddig ismert zabfajtákat jelentősen felülmúló termőképességük jó állóképességgel párosul, jelentősen javítva a zabtermesztés jövedelmezőségét. Betegségekre nem fogékonyak.

A következő évek újdonsága lesz a CANYON fajta, mely fajtajelöltként már kimagaslóan szerepelt a hivatalos kísérletekben.

Tavaszi repce

A tavaszi repce termesztése korai kitavaszodás és kedvező termesztési feltételek esetén jövedelmező tavaszi alternatíva lehet. A korai vetést, a kiegyensúlyozott tápanyagellátást, valamint a konzekvens növényvédelmet akár 2,5 t/ha feletti terméssel és 42%-ot is felülmúló olajtartalommal képesek meghálálni. A Saaten-Union a hazai termesztési körülmények között elsősorban a HIDALGO és SIESTA MSL hibridek vetését javasolja. A tavaszi MSL hibrid előnyei – az ősziekhez hasonlóan – a nagyobb termőképesség mellett leginkább az erőteljes kezdeti fejlődésben, a jobb aszály- és stressztûrésben nyilvánulnak meg. Korai virágzásuk és érésük különösen a gyengébb termőhelyeken, valamint kritikusabb környezeti feltételek esetén előnyös.

 


www.saaten-union.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?