2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

A Gabonakutató tavaszi kínálatából, most kedvezménnyel

Agro Napló
A Gabonakutató hibrid kukorica portfóliója sokrétű, minden éréscsoportban többféle felhasználásra kínál fajtákat. Most három kukorica, illetve egy olajnapraforgó-hibridet szeretnénk a termelők, gazdálkodók figyelmébe ajánlani, melyek most kedvezményes áron kaphatók.

Az elmúlt évek egyik legkeresettebb GK kukoricahibridje a szemes hasznosítású Sarolta, amely az igen korai éréscsoportba tartozik (FAO 290). Kezdeti fejlődése erőteljes, korán virágzik, vízleadása és leszáradása is gyors. Emiatt megkésett vetésre is használható május közepéig, ekkor októberben alacsony szemnedvességgel takarítható be. Normál, áprilisi vetésidővel számolva szeptember közepén vagy végén takarítható be 15–17%-os szemnedvességgel. Ezért kiváló őszi kalászos elővetemény minimális szárítási költséggel. A Saroltát elsősorban extenzív (low-input) gazdálkodásra ajánljuk, mivel műtrágyaigénye alacsony és gyors kezdeti fejlődése miatt gyomelnyomó képessége is jó. Kiváló alkalmazkodóképességgel és stressztoleranciával rendelkezik. Szemtermése egészséges, kórtani vizsgálatainkban is jól szerepelt. Hektoliter tömege az átlagosnál magasabb. Beltartalmi vizsgálataink alapján élelmiszeripari felhasználásra is ajánljuk. Rendelkezésre áll belőle biovetőmag is. Kiváló választás tehát azok számára, akik kis ráfordítással szeretnének kukoricát termelni, de fontos számukra a termésstabilitás és a jó minőség is.

Sarolta, FAO 290

A szemes hasznosítású GKT 376 a Gabonakutató zászlóshajója a korai éréscsoportban (FAO 380). Éréscsoportjában az átlagnál 2-3 nappal korábban virágzik, míg vízleadása megegyezik a csoportátlaggal. Előnyös tulajdonsága a kiváló szárazságtűrés, így a kevésbé intenzív évjáratokban is jól teljesít, lehet rá számítani. Az alföldi régióban évek óta vannak kiemelkedő eredményei. Csutkája vékony, mélyen ülő, szemei hosszúak. Hektoliter tömege nagy, ebben rejlik leginkább terméspotenciálja. Kétcsövűségre hajlamos, jól tudja kompenzálni az esetlegesen előforduló tőritkulást. Bár nem zöldszáron érő típus, szára és gyökérzete erős, kint lehet hagyni akár teljes szemszáradásig, ha molyrágás ellen történt védekezés. A GKT 376 is alkalmas gríz előállítására beltartalmi paraméterei miatt. Ezt a hibridet elsősorban átlagos vagy jó talajtípusokra ajánljuk, nitrogénreakciója jó, magas terméshez mindenképpen emelt inputanyag-kijuttatást igényel, ezért intenzív gazdálkodásra ajánljuk.

GKT 376, FAO 380

A GKT 384 szintén korai éréscsoportú, háromvonalas hibrid (FAO 380). Átlagos és jó talajadottságú területekre ajánljuk, de kisebb az input anyag igénye, mint az intenzívebb GKT 376-nak, nem extenzív fajta. Intenzív korai fejlődésű hibrid, jó alkalmazkodóképességgel. Előnyös tulajdonságai közül ki kell emelni erős szárát és gyökérzetét. Zöld száron érő típus, emiatt silóhasznosításra is alkalmas, de elsősorban szemes hibridként ajánljuk. Vízleadása az éréscsoportjának megfelelő, tehát október elején már minimális szárítási költséggel betakarítható.

A GK Milia CL a Gabonakutató legújabb Clearfield® gyomirtás technológiával kezelhető napraforgóhibridje. A GK Milia CL korai olajnapraforgó, melynek genetikai terméspotenciálja meghaladja az 5 t/ha-t. Elismerésekor a NÉBIH teljesítménykísérletei alapján a vizsgált napraforgóhibridek közül a legnagyobb olajtermést érte el, olajtartalma magas (48%), amely a jobb talajadottságú területeken elérheti az 50–52%-ot. Biztonságosan termeszthető Magyarország összes termelési régiójában, a gyors fejlődési erélyének és jó szárazságtűrő képességének köszönhetően. A GK Milia CL lecsüngő tányérállású, alacsony hibrid, amely adottságai kedveznek az egyszerűbb betakarításnak.

A 2019-es NÉBIH kisparcellás kísérleti eredmények is azt igazolják, hogy a GK Milia CL kiváló terméseredményre képes az ország bármely területén.

Dr. Nagy Zoltán, Szakál Márk
GABONAKUTATÓ
www.gabonakutato.hu

A cikk szerzője: Dr. Nagy Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

A Corteva Agriscience idén ősszel három helyszínen, Szarvason, Dombóváron és Debrecenben tartotta meg szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi b...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!