2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Itt még nem állunk meg! – Avagy mit tehet egy vetőmagos cég a nehéz időszakban

Agro Napló
Például azt, hogy olyan vetőmagarzenállal rendelkezik, amely a tavaszi és őszi vetőmagok széles választékát kínálja, ezáltal lehetővé válik, hogy a növénytermesztés diverzifikálásának céljából a vetésforgóban variálható kultúrákat magas minőségű vetőmagokkal szolgálja ki.

Szanyi István, a KWS Magyarország Kft. ügyvezetője szerint a termékek minősége és a láthatáron lévő jövőbeni termékek adják az impulzust a megújuláshoz. Az Innovation Farmok küldetése is ebben teljesedik ki, kéthelyszínes nyárvégi bemutatójukon kukorica- és napraforgó újdonságokat, technológiai kísérleteket, a cirok és köztesnövények létjogosultságát, a megújuló myKWS program elemeit mutatták be, fűszerezve mindezt drón- és gépbemutatóval. A somogy vármegyei Szentgáloskért választották az egyik helyszínnek, Hársházi Péter figyelemre méltó gazdasága mintegy 30 éve dolgozik együtt a KWS-sel. Kiemelte a vezető: csodákat művelt a KWS az elmúlt 5–10 évben, elsősorban az újgenerációs kukoricahibridek tekintetében, a Kashmir, Inteligens, Hypolito, vagy a KWS Giro hibridek teljesítményét dicsérte.

Gyakran jelenik meg a reklámokon: KWS – az első számú alternatíva. Mindez a családi tulajdonban lévő, német kisvárosi cégközponttal rendelkező KWS anyacég jóvoltából valósulhat meg, hiszen működési elvük a rugalmasságot, a napi kihívásokra való azonnali reakciót helyezik előtérbe, így dolgoznak a leányvállalatai is Európa-szerte. A genetikai megújulás óta valóban mondhatják: első számú alternatíva a KWS, azonban van még egy ismertetőjegye a cégnek: Szanyi István, a szakma régi motorosa a generációkon átívelő kapcsolatokra épít, szembeötlő volt az Innovation Farmokon a többgenerációs családi gazdálkodók jelenléte, akik a tapasztalatot és újdonságokat ötvözve a technikai fejlődés útját választva együtt gondolkodnak a KWS-sel.

Mitől modern ma egy kukoricahibrid?

Az elmúlt években a KWS a magyar vetőmagpiac legdinamikusabban növekedő kukoricamárkájává vált, felzárkózott a legjobb vetőmagnemesítők közé. Eklatáns példája, hogy a KWS KASHMIR és KWS INTELIGENS hibridjeik a TOP hibridek élmezőnyébe kerültek. 

A FAO 300-as éréscsoportban a legkiélezettebb a verseny, ahol a KWS KASHMIR az egyetlen hibrid a legnagyobb forgalmú TOP10 hibridek listáján, amely nem a két vezető nemesítőház terméke. Ez az eredmény is a reklámszöveg mögé enged betekintést, miszerint: a KWS – az első számú alternatíva a kukoricapiacon. A KWS KASHMIR népszerűsége töretlen: 3 kontinensen, 21 országban 1 millió értékesített zsák bizonyítja kiváló adaptációs képességét.

De mitől is modern ma egy kukoricahibrid? – kérdezhetjük joggal. Attól modern, hogy megoldást nyújt a klímaváltozás miatt fellépő szárazság és hőstressz okozta kihívásokra és magas szárítási költségekre.
A KWS HYPOLITO például a FAO 400 eleji hibridekre jellemző termőképességgel rendelkezik, míg betakarításkori szemnedvessége a FAO 300 közepi hibridekhez hasonló. Flexibilis tőszámreakció jellemzi, így alacsony tőszámmal vetve is jó termésre képes, így csökkentve az aszály okozta károk rizikóját.

A KWS HYPOLITO kiemelkedő eredménnyel kezdte pályáját, amikor megnyerte a 2021-es MKK TOP 20 kísérlet FAO 300 csoportját. A HYPOLITO sikerét az ugyancsak ClimaCONTROL3® védjeggyel ellátott KWS GIRO követte, 2022-ben a legnagyobb terméssel az első helyen végzett a Magyar Kukorica Klub TOP20 kísérletének
FAO 400-as éréscsoportjában. A hibrid korai virágzása lehetővé teszi a forró, aszályos időszakok elkerülését és az asszimiláták beépülésének korábbi kezdetét, ami a magas ezerszemtömeg biztosítéka.

Újdonság lesz a 2024-es szezontól az idén közel 100 DEMO kísérletben elvetett KWS OLTENIO FAO 350–400-as modern hibrid, amely korai szinkronvirágzásával és azt követő intenzív korai szemkitelítődésével az aszályos napok kihívásaira képes reagálni. Meggyőző terméseredményei okán – amely az idei TOP 20 kísérletben is nyomon követhető lesz – a gazdaságok nélkülözhetetlen kukoricahibridje lehet.

Diverzifikált termesztésre nemcsak az eltérő növényfajok esetében kell gondolni, hanem kukoricában is megalkothatjuk azt a rendszert, amellyel a több lábon állást biztosíthatjuk.

Ezt a célt szolgálják a technológiai kísérletek, amelyek megtekintése során Pintér János termékmenedzser utalt rá: érdemes egy gazdaságon belül eltérő FAO-számú hibrideket választani, így a portfólió virágzási időszakának nyújtásával csökkenthető a hőstressz okozta veszteség. Korábbi ajánlásaik alapján a tőtáv változtatásával az egymáshoz képesti nagyobb térállás és komfortosabb gyökérzóna is csökkentheti a kitettséget. Az ez évi tőszámkísérletek jól érzékeltetik, hogy egyes hibrideknél az eltérő tőszám milyen terméskülönbséget eredményezhet. Az alábbi fotón jól látható, hogy Szentgáloskéren, kedvező termesztési feltételek között a korai és késői hibridek esetében is az alacsonyan vetett tőszámú kukorica (50 000 tő/ha) hozzávetőlegesen 20%-os több termést eredményezhet egy
72 000 tő/ha tőszámmal elvetett kukoricával szemben.

Az eltérő FAO-számú hibridek használata, a tőszám és tőtáv variálása mellett a megfelelő talajmunkák, a minőségi magágykészítés, a vetés korai időzítése (INITIO csávázott vetőmagokkal), valamint az időben elvégzett betakarítás a komplex rizikómenedzsment nélkülözhetetlen elemei az egyre szélsőségesebb éghajlati viszonyok között.

Berobban a KWS a napraforgópiacra

A KWS 2011-ben indította el új nemesítési programját napraforgóban. A kozármislenyi nemesítő állomás 20 hektáros tenyészkertjében évente 110 000 öntermékenyítést és keresztezést végeznek, továbbá 3600 hibridet tesztelnek. A nemesítés célja, hogy a kukoricához hasonlóan élvonalbeli hibrideket állítsanak elő, ami magas terméspotenciálban, betegség-ellenálló képességben, szárszilárdságban és magas olajtartalomban realizálódik. Modern nemesítési technológiával 10 év után két új versenyképes SULFO hibriddel jelentkezik a KWS a piacon. Kiváló alkalmazkodóképesség és magas terméspotenciál jellemzi a SUVEX napraforgóhibridet, előbbi tulajdonság teszi lehetővé, hogy különböző adottságú termesztési környezetben stabil terméseredményt érjen el. A SUVEX-hez hasonlóan teljes körű peronoszpóra-ellenállással (M9) rendelkezik az ARNETES SU hibrid. Kedvező agronómiai tulajdonságai, jó termőképessége és magas olajtartalma mellett az előnye, hogy aszályos termelési körzetekben is kiegyensúlyozott termésre képes.

Folyamatosan bővül a MyKWS szolgáltatás

A digitális eszközök segítségével a műveléssel kapcsolatos döntéstámogatást, ezzel pedig a hatékonyság növelését szolgálja az ingyenes myKWS platform, amely webfelületen számítógépes és mobiltelefonos applikációval egyaránt elérhető. Ez a szolgáltatáscsomag Tábla Vitalitás ellenőrző funkcióval, műholdképek analízisén alapuló differenciált tőszámkalkulátorral, Digital4Cast drón alapú szolgáltatással, vetésforgó kezelővel, vetőmagigény kalkulátorral és a megfigyelések rögzítésére alkalmas „gazda szeme” eszközzel rendelkezik. Újdonságként kínálja a KWS az N-Check szolgáltatást repcében, a talajhőmérséklet-ellenőrző rendszert, a szárítási költség kalkulátort és a hőösszeg-ellenőrző szolgáltatást.

-ga-

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
KWS. Az első számú alternatíva

KWS. Az első számú alternatíva

A KWS Magyarország Kft. egy olyan vetőmag-forgalmazó vállalat, amely értékeit megőrizve évről évre folyamatosan újuló portfóliójával a gazdasági és kö...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!