Hogyan optimalizáljuk DEKALB kukoricaportfóliónkat?

Agro Napló
A kukorica sok-sok éve az egyik legjövedelmezőbb szántóföldi kultúrnövény hazánkban. A szemes kukoricában rejlő profitpotenciál megkérdőjelezhetetlen átlagos, vagy afeletti évjárathatás esetén. Azonban az idén tapasztalt extrém aszályos évjárat miatt csalódott és kiábrándult termelők is könnyen beláthatják, hogy nincs más tavaszi szántóföldi kultúrnövény, amely – sok év átlagát tekintve – felülmúlná a kukorica jövedelmezőségét.

Hogyan optimalizálhatjuk a kukoricaportfóliónkat, hogy megbirkózzon a jelenkor kihívásaival?

Optimalizálás alatt arra gondoljunk, hogy milyen döntésekkel tudjuk kihasználni a termőterületünk adta lehetőségeket, illetve milyen módokon tudjuk mérsékelni a kukoricatermesztés során előforduló kockázatokat?

Portfólió – Mindenkinek van egy kedvence!

A hazai gazdák számára a kukoricahibridek széles palettája áll rendelkezésre, ahol hazai tanulmányok alapján elsősorban az adott hibridről szerzett személyes tapasztalat, a hibrid termőképessége, aszálytűrő képessége, végül a hibrid ára alapján születik meg a legtöbb döntés. DEKALB kukoricaportfóliónk kialakítása során állandó fejtörést okoz a genetikai előrehaladás miatti új hibridek bevezetése, és a már jól ismert, népszerű hibridek kivezetése (DKC4590, DKC4943), ugyanis partnereink szívesen választják régebbi hibridjeinket. Egyszerű lenne ugyanazt a hibridet évtizedekig forgalmazni, azonban a kutatás és fejlesztésben elért eredmények, melyet a Bayer nemesítői és fejlesztői munkatársai elérnek, új hibridjeinkben jelennek meg.

Minél szélesebb érésidejű, új hibrideket is tartalmazó hibridportfólió használatával minimalizálhatjuk a teljes gazdaságunkat fenyegető klimatikus fenyegetések (hőstressz, aszály) hatását. Kalászos elővetemény esetén kiváló választás a (minimum 8 oC talajhőmérsékleten) korán is vethető DKC4109. A Magyarországon legnagyobb termőterületen vetett FAO 300 végi és FAO 400 eleji Field Shield DEKALB hibridek használatával mérsékelhető az esetleges aszály okozta kockázat. Az alacsony tőszámot preferáló kukoricatermelők számára kiváló megoldás lehet a DKC4712 hibrid, mely extrém csőflexibilitása miatt kiemelkedő kompenzációs képességgel rendelkezik, alacsony beállt tőszám esetén is.

Az idei kukoricaszezon egyik jellegzetessége, hogy a kedvezőnek tűnő kora tavasz után, a vegetációs időszak alatt jelentős hőösszegtöbblet halmozódott fel a növényekben, mely korábbi betakarítási időpontot igényelt (azon országrészeken, ahol még volt mit betakarítani). Ahol ez nem történt meg, gyakran találkozhattunk megdőlt, összerogyott állománnyal, ahol a nehezen kinevelt csövek a talaj felszínén végezték, nem pedig a magtárban. Ez részben a hibrid agronómiai tulajdonságaitól függ azonban, ha sokadik éve, rendszeresen előfordul a megkésett betakarítás okozta kellemetlenség a gazdaságunkban, érdemes elmozdulni hosszabb tenyészidejű, gyors vízleadású hibridek használata felé az összes kukoricaterületünk legalább 15%-án, főleg melyeket utoljára tervezünk aratni. Az idén bevezetésre kerülő Field Shield DKC5810 (FAO 550) hibrid első hallásra ijesztőnek hathat FAO-száma alapján, de a DEKALB hibridekre jellemző magas terméspotenciál és gyors vízleadási dinamikájának köszönhetően profitabilitása kiemelkedő. A hosszabb tenyészidő okozta terméstöbblet magasabb profitot eredményez, mint az esetleges szárítási többletköltség (még a mai energiaárakon is)!

A termésstabilitás növelése érdekében több hibridből álló, optimalizált hibridportfólió összeállítását javasoljuk.

A hibridportfólió összeállítását idén új kedvezményprogrammal is támogatjuk!

Gondoljon a szárítási költségek optimalizálására, és válasszon ennek megfelelő hibrideket! Termesztéstechnológiával kapcsolatos döntéseinek támogatásához kérje Profitkalkulátorunk alkalmazását területi képviselőinktől!

A Field Shield koncepció ötvözi a csúcsteljesítményt terméshozamban, és a stresszel szembeni magasfokú ellenállást. A Field Shield megoldás azoknak a termelőknek, akik számára a termésbiztonság a legfontosabb.

Frőhlich Benjámin
DEKALB fejlesztőmérnök
Bayer Crop Science

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kukoricában is a víz az úr

Kukoricában is a víz az úr

Álmatlan éjszakákat okozott a hazai kukoricatermesztőknek a 2021-es év. Teljes tenyészidőszakban folyamatos kihívásokkal kerültek szembe, melyek külön...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!