Emelkedő input árak – Hova tovább versenyképes kukoricatermesztés?!

Agro Napló
A jobb tápanyag-hasznosító kukoricahibridek nemesítése a Marton Genetics nemesítőinek egyik legfontosabb feladata. A nemesítési irányok, célok egyike, hogy a jó kukoricahozam a kevesebb műtrágya-felhasználás ellenére is realizálható legyen. A hatékony és gazdaságos kukoricatermesztés minden gazdálkodó végső célja. A hatékonyság és a jövedelem növelésének többféle módja és agrotechnikai eszköze van.

A kukorica nagy tápanyagigényű növény, 1 tonna szemterméshez a hozzátartozó vegetatív részekkel együtt az alábbi mennyiségű tápelemeket vonja ki a talajból:

  • N: 20–28 kg/t;
  • P2O5: 11–22 kg/t;
  • K2O: 18–26 kg/t.

Nagy figyelmet kell fordítani a hibridek eltérő műtrágya-reakciójára és tápanyag-hasznosítására, a termőhelyi adottságokra, ami egyedi, termőhely- és hibridspecifikus termesztéstechnológiával használható ki.

A martonvásári tartamkísérletek bizonyították, hogy a kukorica monokultúrás termesztésben nagyobb adagú N-műtrágyával nagyobb mértékű termésszint-emelkedés érhető el, míg a vetésváltás esetében egy kisebb mértékű kezelés is képes nagyobb termésátlag elérésére.

A hibridek tápanyag-hasznosító képessége kulcskérdés. Fontos, hogy a termelők alacsonyabb költségszint mellett is eredményes termést legyenek képesek elérni egy-egy jól megválasztott hibriddel.

„Legjobb a legjobbak között”, leginkább ezzel jellemezhető az új Mv 352 (FAO 350) hibridünk, ami minden évjáratban megállja a helyét. Bőtermő és aszálytűrő hibrid. Az aszállyal szemben nagy előnye mélyre nyúló gyökérzete és zöld száron érése. Kiváló hidegtűrő képessége és erőteljes csírázóképessége biztosítja gyors kezdeti fejlődési erélyét. Május eleji vetés esetén már október első dekádjára elérheti a technikai érettséget. Rendkívül jó termőképesség és termésbiztonság jellemzi.

A Marton Genetics portfólió legújabb tagja az Mv 352 (FAO 350) hibridünk

Termésszintje a FAO 300 csoport második felére jellemző, de FAO 300 eleji betakarításkori nedvességtartalommal. Nagy termés alapja a vastag, 18–20 szemsoros csövek, mélyen ülő szemek. Kiváló szem-csutka arány. Igen gyors vízleadás jellemzi. Gyengébb években akár 10-11 t/ha termést is produkál. Intenzív technológiában nettó szemtermése könnyen eléri a 14 t/ha-t. Kiváló kalászos elővetemény, nem hagy nagy szártömeget. Gyors vízleadása révén éréscsoportjának egyik első aratásra kész hibridje. Versenyképes ajánlat a korai, nagy teljesítményre képes hibridek között!

Mv 352 hibridállomány – Debrecen Látókép 2021.06.02. (vetés: 2021.04.20.)

A klímaváltozás, az utóbbi évek időjárás okozta szélsőségek, az esetlegesen fellépő vízhiány miatt, de hatékonysági és környezetvédelmi szempontból is elegendő az N 120 kg/ha, P2O5 75 kg/ha, K2O 90 kg/ha hatóanyag, amely a napjainkban termesztett hibrideknél az agroökológiai optimum NPK tápanyagot jelenti, azt a tápanyagmennyiséget, amellyel átlagos évjáratban megfelelő agrotechnikai színvonal mellett a termésmaximumot el lehet érni. Ezt az Mv 352 hibridünk is igazolta, melyet az 1. ábrán szemléltetünk.

A Marton Genetics és a Mikro-Vital közös fejlesztési kísérleteinek köszönhetően még biztonságosabbá tudjuk tenni a kukoricatermesztést a gazdálkodók számára. Az évente újdonságokat tartalmazó kukorica portfóliónk mellé a hibridek kapcsán egyre több, a biztonságos és kiszámítható termésszintek eléréséhez szükséges lehetőséget kínálunk termelőink számára.

Az idei év újdonsága – a kalászos vetőmag szezonban már nagy sikert aratott – az MV-Supary alkalmazása a hibrid kukorica vetőmagokon.

A fejlesztési kísérleteket megelőzően az MV-Supary életre hívásának célja annak a problémának a kezelése, hogy egy olyan hatékony, effektív, erős ellenálló képességgel rendelkező mikroorganizmusokat alkalmazzunk, amelyek szélsőséges környezeti körülmények között is kijuttathatóak, melyek eddig meggátolták a felhasználásukat.

A talajbaktérium készítmények általában olyan törzseket tartalmaznak, amelyek nem képesek endospórát képezni. Az ilyen készítmények felhasználása nagyobb körültekintést igényel. Ennek megoldására endospórát képző, rendkívül ellenálló törzseket kerestünk, amelyek túlélik a szárazságot, a magas nyári hőmérsékleten a szélsőséges körülményeket, keverhetőek más csávázószerekkel, tápanyaggal látják el a növényeket és biológiai védelem útján visszaszorítják a talajból fertőző gombákat.

A kimagasló alkalmazkodóképességüknek köszönhetően a felhasználása egyszerűsödött, nem szükséges speciális eszközök beszerzése, egyszerűen a mag csávázásánál alkalmazott szerekkel együtt csávázógéppel felhordjuk a mag felületére.

MV-Supary-val kezelt mag a vetést követő 12. napon – Bábolna 2021.

Hogyan segítik a készítményben lévő baktériumok a kultúrnövényeink fejlődését? Direkt és/vagy indirekt mechanizmusok által:

  • ásványi anyagok mobilizálása, nitrogénkötés, tápanyagellátás fokozása,
  • a talajban lévő kórokozók visszaszorítása (sziderofór, antibiotikum, verseny a tápanyagért, helyért, indukált szisztémás rezisztencia /ISR/),
  • a növények stressztűrésének javítása (szárazság, só),
  • növényi hormon termelése (indolecetsav) és -hormonszint szabályozás (etilén: 1 aminociklopropán-1-karbonsav deamináz /ACCD/).

A kezelések hatására erőteljesebb növényeket kaptunk, egyöntetűbb lesz a kelés és az egyedfejlődés, nagyobb gyökértömeget érhetünk el és ezáltal jobb tápanyagáramlást tudunk növényeinknek biztosítani.

MV-Supary hatása Talabor hibrid kukoricán 2021.06.04.  – Bábolna (vetés: 2021.04.26.)

A vetőmagcsávázásos felhasználást a MV-Supary előbbiekben felsorolt pozitív hatása és kimagasló túlélőképessége teszi lehetővé. Általánosságban elmondható, hogy a talajbaktérium készítmények – kijuttatásakor elsődleges szempont – a maghoz legközelebb, a csíranövény környezetébe legyenek kijuttatva. A gyökérfelületet kolonizálva tudják kifejteni kedvező és jótékony hatásukat. Robbanásszerű gyökértömeg-növekedést eredményeznek, így a kijuttatott tápanyagok jobban hasznosulnak, egészségesebb és homogénebb lesz a növényállomány.

MV-Supary növénykondicionáló hatása TALABOR hibrid kukoricán 2021.06.23.  – Zalacsány (vetés: 2021.05.04.)

Mv 352 hibrid kukorica gyökér állapota betakarítás előtt – Sajóivánka 2021. 10. 03.

Az MV-Supary-ban található törzsek endospórát képeznek, ezáltal válnak igazi túlélőkké. A gyártási folyamat végén a készítményben vegyesen található vegetatív és spórás állapotban lévő baktériumtörzsek. A vetőmagcsávázást követően optimális környezetbe érkezve (talaj) a spórák is kicsíráznak és osztódásnak, szaporodásnak indulnak, ezáltal kifejtik hatásukat.

Amennyiben a csávázást követően a környezeti tényezők (hőmérséklet, nedvesség, savas közeg) nem megfelelő, a spórásodott mikróbák sértetlenek maradnak és mindaddig ebben az állapotban maradnak, amíg a körülmények nem teszik lehetővé a szaporodásukat.

Az alkalmazott 3 törzs egymást erősítő tulajdonságokkal rendelkezik. Védik a csíranövényeket a patogének káros hatásaitól, serkentik a gyökeresedést, mobilizálják a tápanyagokat, a szármaradványra tápanyagként tekintenek.

MV-Supary hatása a csövek fejlődésére, termékenyülésre (2021)

A Marton Genetics kiemelt célja, a termelőket minőségi vetőmagokkal kiszolgálni, azonban nagyon fontos, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt várható terméskiesés lehetőségét is minimalizáljuk, a termelési költségek meredek emelkedését pedig olyan hibridek és technológiai eszközök ajánlásával szorítsuk vissza, melyek biztos és eredményes termelést tesznek lehetővé. Emiatt a kínálatunkban felsorakoztatott hibridek kiváló tápanyagreakcióval rendelkeznek, amelyhez párosítjuk az MV-Supary talajbaktérium igazolt jótékony hatását, mely a legszélsőségesebb körülmények között is életet ad a növénynek, ideális választás meleg és száraz klimatikus körülmények közötti felhasználásra, ezáltal nyújt kimagasló termésbiztonságot és terméseredményt.

Keressék kollégáinkat bizalommal, az ország egész területén!

www.martongenetics.com/kapcsolat

mvsupary.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!