2024. május 26. vasárnap Fülöp, Evelin

DEKALB KUKORICA – a szezon tapasztalatai, új hibridek

Agro Napló
Általánosságban elmondható, hogy az idei kukorica szezon kezdete nem volt kedvező a kukoricavetések számára. A téli csapadék ismételt elmaradása, illetve az áprilisi, májusi hűvös, száraz időjárás vontatott, lassú kelésekhez vezetett. Gyakori volt a heterogén kelés, valamint az érzékeny hibridek hidegtűrése miatt néhol tőszámhiány is kialakulhatott. A gyomok kelése elhúzódó volt, a vegyszeres gyomírtás nehézségekbe ütközött egyes technológiák esetén, főként a bemosó csapadék hiánya miatt.

DKC4897 – Nagyatád - Szalai Ferenc, 2020. szeptember

Mindezek után kevesen hitték, hogy októberre átlagos évjárat feletti kukorica hozamokkal számolhatnak. Június elejére megérkeztek a csapadékfelhők, valamint a hőmérséklet is emelkedett. A kukoricák robbanásszerű fejlődése következett, azonban a különböző érés idejű hibridek virágzási intervalluma leszűkült, a csővégi berakódás inkább a korai (FAO 400 alatt) hibridek esetén bizonyult jobbnak. Intenzív hőhullámok, kánikula nélkül telt a nyár. A rendszeres, kiadós esőzések növelték a Fusarium fertőzések kockázatát. Az erre hajlamos, szorosan tapadó, hosszú csuhélevéllel rendelkező hibrideken jelentős Fusarium fertőzés jelentkezett.

A DEKALB kukorica portfólióban idén négy, a 2021-es vetőmag szezonban pedig kettő új hibrid bevezetésére kerül sor. Egy új hibrid piacra vezetését több éves nemesítői és fejlesztői tesztelés előzi meg, különböző termésszinteken és termesztési technológián az ország számos pontján. Ennek legfőbb célja, hogy piacra kerülésig minél részletesebben megismerjük az új hibrid karakterisztikáját, csőflexibilitását, aszálytűrő képességét, általános agronómiai tulajdonságait a tökéletes pozícionálás érdekében.

A FAO 300 eleji éréscsoportban a DKC4098 hibrid tud megoldást kínálni kalászos előveteményt kereső partnereink számára. Kiváló agronómiai tulajdonságokkal bíró, flexibilis csőtípussal rendelkező hibrid. Fejlesztői kísérleteinkben 2019-ben +760 kg/ha terméstöbbletet mértünk a DKC3972-hez képest.

FAO 320-340 éréscsoportban a DKC4391 hibridet vezettük be 2020-ban. A csővégi kiváló berakódás, a rövid, felnyíló csuhélevelekkel rendkívül jó megjelenést kölcsönöznek a hibridnek. A DKC4351 előnyös tulajdonságait ötvözi a genetikai előrehaladás következtében jelentkező terméstöbblettel. Zöld száron érő hibrid, kiváló aszálytűrő képessége miatt minden termésszinten jól teljesít.

FAO 350-370 éréscsoportban a DKC4792 hibrid kínálhat megoldást azon termelőknek, akik intenzív termesztéstechnológia mellett keresnek megoldást a jobb termőpotenciállal bíró tábláikra. Csőtípusa inkább fix jellegű, ezért igényli a tőszám sűrítést (Példa: 12 t/ha várható termésszint felett minimum 80 000 beállt tő/ha ajánlott), mellyel képesek leszünk kihasználni a benne rejlő terméspotenciált. Jellegzetes, vastag, zömök csőtípusa mellé nagyon gyors vízleadás párosul.

2021-es portfóliónk egyik újdonsága a DKC4709 (FAO 360-380). Egy stabilan teljesítő, flexibilis csőtípusú, jó agronómiai tulajdonságokkal bíró hibrid kerül a listára, hiszen 2021-től kivezetjük az elődjének tekinthető DKC4670-et. 2019-es fejlesztői kísérletekben, 25 helyszín átlagában +300 kg/ha terméstöbbletet mértünk a DKC4670-hez képest. Fontos tulajdonsága, hogy sokkal jobb agronómiai jelleggel rendelkezik, mint elődje.

Magyarország legnépszerűbb és legnagyobb területen vetett hibridje a DKC4943. Sok éve tartja ezt az előkelő pozíciót, hiszen stabilitása és kiváló karakterisztikája miatt rendkívül közkedveltté vált. Azonban a DEKALB egyik alappillére a folyamatos fejlődés és az innováció. A nemesítő kollégák évről-évre, új kiváló alapanyagokat fejlesztenek, melyek következtében egy 7 éve regisztrált hibrid terméspotenciálja már nem versenyképes a legújabb genetikákkal. A DKC4943 éréscsoportjában (FAO 380-400) a DKC5092-t idén, a DKC4897-et pedig 2021-ben vezetjük be.

A DKC5092 kiemelkedő terméspotenciállal bíró, intenzív hibrid. A DKC4943-tól kissé eltérő karakterisztikával bír, pozícionálást elsődlegesen átlagos vagy annál jobb termőpotenciálú területekre javasoljuk, emelt tőszámmal (Standard+10%). Ritkán használunk „extra” megkülönböztető jelzést egy hibrid terméspotenciáljának jelölésére, de ennél a hibridnél ez a tulajdonság kihangsúlyozható. Klasszikus DEKALB megjelenése van: alacsony zöld tömeg és csőeredési magasság, felálló levélzet, jól felnyíló, rövid csuhélevél, hatalmas csövekkel.

Az új DKC4897 karakterisztikája, cső flexibilitása nagyon hasonlít elődjéhez, a DKC4943-hoz. Nagy stabilitást mutat minden termésszinten, egészség profilja kitűnő. Genetikai megközelítésből a DKC4943 apa vonalából nemesített új hibrid, mely FAO 400-as terméspotenciállal bír, azonban gyors vízleadása miatt FAO 300 végi hibridként is kiválóan megállja a helyét. A 2019-es fejlesztői kísérletekben 51 helyszín átlagában +390 kg/ha terméstöbbletet mértünk a DKC4943-hoz képest. Az idei fajtasorokban már szereplő hibrid friss betakarítási eredményei is megerősítenek minket, hogy nagy népszerűségre fog szert tenni ez a hibrid is.

Frőhlich Benjámin
Bayer Crop Science
fejlesztőmérnök

A cikk szerzője: Frőhlich Benjámin

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A DEKALB új hibridjei 2023-ban

A DEKALB új hibridjei 2023-ban

A DEKALB kukorica portfóliója a genetikai előrehaladásnak köszönhetően évről évre, kisebb-nagyobb mértékben – az életpályájuk végét elérő hibridek kiv...

KWS. Az első számú alternatíva

KWS. Az első számú alternatíva

A KWS Magyarország Kft. egy olyan vetőmag-forgalmazó vállalat, amely értékeit megőrizve évről évre folyamatosan újuló portfóliójával a gazdasági és kö...

Kukoricában is a víz az úr

Kukoricában is a víz az úr

Álmatlan éjszakákat okozott a hazai kukoricatermesztőknek a 2021-es év. Teljes tenyészidőszakban folyamatos kihívásokkal kerültek szembe, melyek külön...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?