2024. május 2. csütörtök Zsigmond

InSun 222 CLP – a megalapozott jövő

Agro Napló
Amikor az InSun 222 CLP napraforgóhibridet bevezettük a 2021-es évben, bizakodva álltunk debütálásához, hiszen konzekvensen olyan terméseredményeket produkált kísérleteinkben, ami a várakozásainkat is felülmúlta.

Az évek alatt nagyüzemi körülmények között is megmutatta valós potenciálját, és mára a BASF hibridek vezető fajtájává vált. A mostanra számos körülmény között vizsgált InSun 222 CLP joggal szolgált rá a stabil jelzőre, hiszen merőben eltérő körülmények között is stabilan átlag fölött terem.

 

 

A 2022-es év alapvetően eltért a 2023-as évjárattól. 2022-ben a téli csapadék hiánya miatt a talajok vízkapacitása jelentősen gyengébb volt, mint a 2023-as évben, ahol már télen sokszorosa hullott az előző évinek. 2022 tavaszán, annak ellenére, hogy áprilisban átlagban 40–50 mm is leesett, kevésbé tudott a csapadék hasznosulni, hiszen ez a mennyiség több mint 10 alkalom között oszlott meg, ami az átlagnál magasabb hőmérsékletnek köszönhetően nagyon kis százalékban hasznosult. Ugyanez elmondható a májusról is, ahol az átlaghőmérséklet még magasabb volt. Így az ott lehullott csapadék gyakorlatilag csak helyenként tudott hasznosulni.

Ezzel ellentétben a 2023-as év már a téli csapadék által jól feltöltött talajokkal indult, majd ezt követően, tavasszal igen jó eloszlásban, jelentős mennyiségű további csapadék érkezett a területekre. A napraforgónak kedvező időjárás, nem megszokott módon, a nyári időszakban is folytatódott, sőt augusztusban is jelentős mennyiségű csapadék hullott. Az említett két évjárat tehát merőben eltért egymástól, melynek köszönhetően több aspektusból is tudtuk vizsgálni a hibridek teljesítményét.

Az 1. ábrán látható, hogy a kísérletben betakarított termésátlag a kiegyenlítettebb 2023-as évben jelentősen magasabb volt. Míg 2022-ben átlagosan 2,91 t/ha-t mértünk, addig a 2023-as évben ez 4,40 t/ha-ra emelkedett. Ez a két merőben eltérő eredmény is megmutatja a két év extrém különbségét. Ilyen körülmények között vizsgálhatjuk meg, hogy egy hibrid csak egyes évjáratokban tud jól teljesíteni, vagy eltérő körülmények között is.

 

 

Méréseink alapján az InSun 222 CLP hibrid mindkét évben kiválóan teljesített. A 2022-es aszályban az összes helyszínen jól szerepelt, és ennek köszönhetően 3,20 t/ha átlaggal az első helyen végzett. A több, eltérő helyszínről származó eredmények alapján azt a következtetést vontuk le, hogy a hibrid stressztűrése kiváló, ennek köszönhetően teljesít olyan jól ezeken a mostanra gyakori aszályos tavaszokon.

Annak ellenére, hogy a tavaszaink többsége száraz, mégis vannak olyan évjáratok, mint a 2023-as, ahol az időjárás kedvez a növényeknek, így ezekben az időszakokban a nagyon magas termés az elvárás. De ez még ilyenkor sem minden hibrid esetében valósul meg. Sőt, a tapasztalat azt mutatja, hogy a hibridek egyéni módon reagálnak az egyes környezeti tényezők változásaira. Mindezek ellenére vannak olyan hibridek, ahol ezek a specifikus reakciók csak kis mértékben változnak. Ez tapasztalható az InSun 222 CLP esetében is, hiszen a 2023-as kiegyenlített évben is a jobb terméspotenciálú hibridek között szerepelt, mutatva ezzel jó stabilitását a két eltérő évjáratban.

Mostanra már több év kutatását követően elmondhatjuk, hogy az InSun 222 CLP hibrid megtalálta a helyét a magyarországi szántóföldeken, és évről évre bizonyítja, hogy érdemes erre a stabil hibridre alapozni a jövőnket.

 

Tóth Attila
fejlesztőmérnök
www.agro.basf.hu

A cikk szerzője: Tóth Attila

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Bemutatjuk a P64LE137-et

Bemutatjuk a P64LE137-et

A Pioneer® megújuló ExpressSun® linolasavas napraforgóhibrid kínálatának újabb terméke a P64LE137, teljes körű Protector® Szádor és Protector® Peronos...

Az LG legújabb bőtermő napraforgója

Az LG legújabb bőtermő napraforgója

A termésátlag jó mutatója a termelési kultúrának. Az elmúlt évtizedben Magyarországon a vetésterület növekedésével együtt a napraforgó termésátlaga is...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!