Az õszi búza betakarítási idejének megválasztása

Agro Napló
Hazánkban átlagos idõjárási feltételek mellett az õszi búza betakarítása két-három hét, kedvezõ esetben, megfelelõ mûszaki-technikai felkészültséggel ennél rövidebb idõ alatt is elvégezhetõ. Klasszikusan kézi kaszás aratás kezdete Péter-Pál napjához köthetõ, azonban az évjáratok jelentõs mértékben módosíthatják a betakarítás kezdeti idõpontját.  





Jó példa erre az idei év, amikor a cikk írásának időpontjában már teljes érésben lévő szemek találhatók az optimális időpontban vetett búzaállományok kalászaiban, így – ha az időjárás nem változik számottevően – a legkorábbi aratások már június 20-a táján elkezdődhetnek. Az őszi búza optimális betakarítási időpontjának megválasztását több tényező együttesen dönti el.



Meghatározó tényező a szemnedvesség-tartalom alakulása. A betakarítás időszakában több éven át végzett érésdinamikai vizsgálataink során (június közepétől vizsgáltuk a kalász és a szem vízleadási folyamatait) azt tapasztaltuk, hogy az időjárás jelentős mértékben befolyásolja a kalász és a szem vízleadásának ütemét. A betakarítás időszakában hullott csapadék a szem nedvességtartalmát növelte, tartósan csapadékos időszak esetén 0,07–0,93%/nap értékkel nőtt a szem nedvességtartalma. Ha ebben az időszakban száraz, meleg időjárás uralkodott, a szem vízleadása elérheti a 4,3%/nap értéket is. Az érési időszak kezdetén a kalász és a szem vízleadásának mértéke alacsony mind a korai, mind a középérésû őszi búza fajták esetében. A betakarítást közvetlenül megelőző időszakban a szem vízleadásának mértéke ismét csökkenő tendenciát mutat. A vízleadás ütemében különbségeket tapasztaltunk az eltérő tenyészidejû fajták esetén. Az érési időszak első felében a korai fajták vízleadása gyorsabb, azonban az érési időszak második felében a középérésû fajtacsoportba tartozó fajták vízleadása mutat magasabb értékeket. Ezek a különbségek nem csak fajtacsoportok, hanem fajták között is megfigyelhetők. Az idei évben problémát okozhat – 2003-hoz hasonlóan – a sarjúkalász-képződés. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az extrém száraz meleg következtében a bokrosodás mértéke – elsősorban a később vagy rossz minőségben vetett állományokban – alacsony volt, viszont egy csapadékos időszak a teljesérés fenofázisában előidézheti produktív mellékhajtások kifejlődését, melynek következtében a betakarítható állapotban lévő állomány mellett a sarjúkalászokban lévő teljes vagy viaszos szemek a betakarított tétel nedvességtartalmát jelentős mértékben növelik.



A biológiai tényezők mellett jelentős szerephez jutnak a mûszaki, gépesítési, illetve munkaszervezési szempontok. A kézi betakarítás idején a kiváló minőségû búza biztosítékát viaszérésben végzett aratás jelentette. Az arató-cséplő gépek megjelenése után alkalmazott kétmenetes betakarítás előnye szintén a jobb minőségben mutatkozott meg. Üzemszervezési, mûszaki, illetve időjárási okok miatt az őszi búza betakarítási ideje – a kombájnos, egymenetes betakarítás esetében – viaszéréstől holtérésig terjed. A teljes érettség (14–16%-os szemnedvesség-tartalom) előtti és utáni betakarítás esetén a termés mennyisége csökken. Vizsgálatainkban a betakarítási idő jelentős hatást gyakorolt az őszi búzafajták termésmennyiségére. Valamennyi vizsgált fajta esetében a teljes érésben (14–16% szemnedvesség) kaptuk a legmagasabb terméseket. A teljes érettséget követő betakarításnál minden fajta terméscsökkenést mutatott. Ez a csökkenés az optimális betakarítási időt követő első hétben kismértékû (25–50 kg/ha/nap), azonban két-, illetve három hetes késés esetén ez a veszteség már 320–810 kg/ha/hét is lehet, fajtától függően. Ez a veszteség függ a fajta pergési hajlamától, illetve a holtérés időszakának csapadékviszonyaitól. Bizonyos fajták esetében a túlérett szár is törékennyé válik, így ez direkt termésveszteségként jelentkezik. A megkésett betakarítás okozta veszteségeket előidézheti még a kalászorsó törékenysége is, ami igazából a rozs és triticale esetében fontos, de bizonyos búzafajták kalásztörésre való hajlama nagy, ezt feltétlenül figyelembe kell venni. A betakarítási idő helyes megválasztása a termés mennyiségének befolyásolása mellett jelentős hatást gyakorol a búza minőségére (ábra).

 


 

Legjobb minőséget a viasz- és teljesérés elején betakarított búzánál tapasztalhatunk, de holtérésben betakarított búzánál a minőségi paraméterek jelentősen romlanak. Ez a minőségromlás a teljes érés utáni 7–10. napon válik számottevővé, ami csapadékos évjáratban hamarabb és nagyobb mértékben következik be. A vizsgált minőségi paraméterek közül a betakarítási idő előrehaladtával mind a sikér mennyisége, mind annak minősége (sikérterülés) romlott. A farinográfos értékszám a korai és optimális időpontban elvégzett betakarításnál a legmagasabb, a betakarítás későbbre tolódásával jelentős mértékben romlott.

A tavalyi év speciális problémája volt a csapadékos időjárás miatti esésszám romlás, szélsőséges esetben a mag kalászban kicsírázott. A paraméter romlásának (növekedésének) mértéke 2–7 s/nap, azonban csapadékot követően ennél magasabb is lehet az esésszám növekedése. A sikértartalom csökkenése is számottevő, a holtérésben mértéke fél százalék körüli naponta. A sikértartalom mellett fontos tulajdonság a sikérterülés, melynek mértéke naponta akár 1 mm-rel is növekedhet, ami azt jelenti, hogy a sikér nyúlóssá, folyóssá válik, így a sikérszerkezet romlik, a sütőipari tulajdonságok kedvezőtlen irányban változnak. A valorigráfos értékszám tekintetében napi 1-2 értékcsökkenés tapasztalható, ami elsősorban a javító minőségû búza esetében kardinális kérdés, ugyanis igen szûk intervallumban mozog ez a paraméter, kismértékû csökkenése esetén a búza javító minőség helyett malmi minőségû lehet. Közvetett kárként a szaprofita gombák (pl. korompenész) megjelenése is gondot okozhat, ami később esetleges nem megfelelő nedvességtartalmú átmeneti tárolás esetén a tételben toxinok megjelenését idézheti elő. A búza felvásárlási rendszerében a minőségorientáció került előtérbe, ezért a betakarítási idő helyes megválasztásával a minőségi búzatermesztés feltételrendszerének egyik fontos elemét tudjuk biztosítani.





Összességében megállapítható, hogy a betakarítási időpont helyes megválasztása meghatározza a mennyiség mellett a betakarított termény minőségét. A minőségileg differenciált felvásárlás esetén a termény minden táblán töltött napja a késedelmes betakarítás okán jelentős minőségromlást okoz, így közvetlenül jelentkező bevételkiesést eredményezhet.



Dr. Pepó Péter – Dr. Zsombik László

A cikk szerzője: Zsombik László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új búzafajták a Saatbau Linztől

Új búzafajták a Saatbau Linztől

Tisztelt Gazdálkodó! A cikkben olyan mondat szerepel, amit nemesítőcég eddig nem sokszor írhatott le, mert ilyesmi ritkán fordult elő a magyarországi...

Őszi árpa. A csúcsok csúcsai.

Őszi árpa. A csúcsok csúcsai.

A kisebb területen vetett őszi kalászos fajok között a SAATEN-UNION fajtái már évek óta meghatározó, számos esetben piacvezető pozícióval rendelkeznek...

Egyre többen választanak így fajtát

Egyre többen választanak így fajtát

Az egyre szélsőségesebb időjárásnak köszönhetően nemcsak az árugabonát termesztő gazdaságok kerülnek nehezebb helyzetbe, hanem a vetőmag-előállítás is...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?